Energetica nucleara - prioritate strategica economica si tehnico-stiintifica
Data: 16-31 mai 2013
Avand in vedere preocuparile sustinute si constante pentru redresarea industriei romanesti, Consiliul Director al AGIR si Prezidiul ASTR au adresat urmatoarea scrisoare primului ministru al Guvernului Romaniei, Victor Ponta, ministrului Economiei, Varujan Vosganian, ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, presedintelui Comisiei Economice, Industrii si Servicii din Senat, Lucian Iliescu, presedintelui Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu:
„Cu ocazia unor analize privind reindustrializarea Romaniei, specialisti in energie din Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) si din Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) supun atentiei unele concluzii ce privesc domeniul energiei nucleare, pe care dorim sa le facem cunoscute factorilor de analiza si decizie la nivel national.
Inainte de toate, se considera ca amanarea «sine die» a Hotararii Guvernului pentru finalizarea reactoarelor trei si patru de la Centrala Nuclearelectrica (CNE) Cernavoda aduce prejudicii Programului Nuclear National (PNN) conceput in ideea de independenta a productiei (din surse proprii) de energie electrica, fara sa mai amintim de rolul ei strategic si economic.
Semnalam ca nu putem analiza independent de PNN situatia reactoarelor, deoarece ele formeaza varful piramidei de producere a energiei nucleare, care se sprijina pe exploatarea minereului de uraniu, urmata de rafinarea lui (Feldioara), producerea de combustibil (Pitesti), producerea de apa grea (Drobeta Turnu Severin) si unitatile industriale autorizate nuclear, de intretinere si reparatii de echipamente.
Legaturile dintre obiectivele care formeaza procesul de producere a energiei nucleare in scopul dezvoltarii societatii noastre impun ca orice obiectiv sa fie analizat si judecat tinand cont de ansamblul PNN.
Coordonarea si urmarirea realizarii PNN a fost atribuita Comitetului de Stat pentru Energia Nucleara (CSEN). Odata cu desfiintarea CSEN in ianuarie 1990, atributiile referitoare la PNN au fost preluate de mai multe organizatii, dintre care amintim:
- Agentia Nucleara pentru Deseuri Radioactive - in subordinea Guvernului;
- Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) - in subordinea Guvernului;
- Compania Nationala a Uraniului (CNU) SA Bucuresti;
- Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN);
- SN Nuclearelectrica SA.
Fragmentarea atributiilor CSEN a fost urmata de functionarea fiecarei organizatii in scopul obtinerii unor beneficii proprii cat mai mari, fara a se tine cont de functionarea armonioasa a ansamblului nuclear. Din acest motiv, consideram ca necesar:
- Elaborarea unui nou PNN raportat la actualele conditii social-economice avand ca obiectiv finalizarea reactoarelor trei si patru;
- Atributiile PNN sa fie coordonate de o singura organizatie, cu responsabilitate in fata Guvernului, organizatie ce va fi nominalizata (infiintata) dupa aprobarea PNN in Guvern;
- Analiza activitatii oricarui obiectiv (unitate) din lantul nuclear trebuie judecata doar in contextul PNN si nu ca unitate independenta (singulara).
Realizarea reactoarelor trei si patru in cadrul noului PNN va reprezenta revigorarea industriei romane, care se poate baza pe o seama de specialisti de reala valoare din lantul nuclear, formati in ultimele decenii, dovada fiind buna functionare a reactoarelor unu si doi de la CNE Cernavoda.
Fiecare dintre evaluarile si recomandarile mentionate implica detalieri de specialitate, insa ideea principala consta in elaborarea de urgenta a unei strategii coerente pentru dezvoltarea sectorului nuclear din Romania, sector cu un mare potential competitiv, parte componenta a procesului de realizare a independentei energetice a tarii noastre.
Avem convingerea ca demersul comun al AGIR si ASTR va avea ecoul cuvenit, astfel incat sa se adopte in timp optim deciziile strict necesare ale factorilor de conducere la nivelul intregii tari, Parlament, Presedintie, Guvern.
Ne exprimam disponibilitatea de a participa activ si la etapele de elaborare si aplicare a acestei strategii pe care o consideram un obiectiv de mare interes national.“
Alte articole


