Romania va participa la elaborarea unui Plan de actiuni pentru industria siderurgica, alaturi de alte state membre ale UE
Data: 16-31 mai 2013
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca Romania va participa la elaborarea unui Plan de actiuni pentru industria siderurgica, alaturi de alte state membre ale Uniunii Europene, pregatindu-se, astfel, pentru preluarea presedintiei UE in 2019. „Administratia romaneasca trebuie sa inceapa pregatirile pentru anul 2019, cand Romania va avea presedintia Uniunii Europene. Suntem la jumatatea termenului dintre 2007 si 2019. Ministrii nostri vor conduce consiliile specializate, cele pentru energie, industrie, competitivitate, ECOFIN. Vom avea comitete care sa faca evaluari si sa elaboreze documente europene. Romania trebuie sa prezinte o platforma privind prioritatile. Debirocratizarea, lupta impotriva coruptiei, profesionalizarea administratiei vor trebui sa fie trasaturi ale administratiei romanesti in 2019. Romania va trebui sa isi asume decizia intr-un mod mai puternic decat astazi“, a afirmat Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa.
„Cu cateva tari, cu Franta, Belgia, Luxemburg, Polonia, am propus elaborarea unui plan de actiuni in industria otelului. Am vorbit la Bruxelles cu comisarul european pentru industrie si antreprenoriat, Antonio Tajani. In iunie vom prezenta planul pentru sprijinirea industriei siderurgice din UE. Am subliniat din nou necesitatea alcatuirii unei politici industriale comune in Europa. Peste cateva saptamani voi prezenta documentul final. Programul de sustinere este ambitios si merge de la evaluarea impactului fiecarui act normativ, pana la evaluarea costului cu energia, reglementari privind exportul de fier vechi, reducerea evaziunii fiscale si forta de munca“, a adaugat Varujan Vosganian.
Planul de actiune va fi prezentat in iunie ministrilor industriei din Uniunea Europeana, apoi transmis Comisiei Europene. Ministrul a mai declarat ca tara noastra propune Uniunii Europene, prin intermediul Planului de actiuni pentru industria siderurgica europeana, inghetarea regimului fiscal pentru producatori, in paralel cu evaluarea costurilor de productie pentru recuperarea cheltuielilor pe care acestea le impun. „Este necesar un consens in plan european. Unele sunt solutii pe care Romania nu le poate lua singura, precum regimul vamal, masurile fiscale. Am propus, ca tari producatoare, inghetarea regimului fiscal, adica asumarea tuturor statelor ca nu vor lua masuri fiscale care sa conduca la cresterea impozitarii industriei siderurgice. Vom face o structura a costurilor in UE si vom evalua costurile in tarile terte, corelate cu cheltuielile de mediu si pentru energia regenerabila. Cand exportam in tari terte fierul vechi, trebuie sa recuperam costurile pe care le-am incorporat in aceste produse. Este normal ca tara care exporta fier vechi sa isi recupereze cheltuielile“, a afirmat Varujan Vosganian.
Alte articole



