Tinerii romani, incurajati sa devina ingineri, astronauti, oameni de stiinta
Data: 16 - 31 mai 2014
Agentia Spatiala Romana (ROSA) a lansat in Romania Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala. Infiintat ca urmare a unui parteneriat cu Agentia Spatiala Europeana (ESA), ESERO Romania se alatura unei retele europene prezente la momentul actual in 10 tari de pe continent.
ESERO este un proiect initiat de catre ESA cu scopul de a incuraja predarea si invatarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) in scolile europene primare si secundare. Prin acest centru, ROSA si ESA doresc sa raspunda nevoilor educationale specifice din Romania, astfel incat tinerele generatii sa fie incurajate catre o cariera din domeniile STEM.
„Romania este o tara cu un potential educational deosebit - dovada sunt premiile obtinute de catre elevii si studentii romani la olimpia-dele si competitiile internationale de stiinta - dar, in acelasi timp, educatia romaneasca prezinta zone sensibile in care imbunatatirile sunt absolut necesare pentru a diminua discrepanta dintre elevii foarte buni si cei mai putini buni. (...) Vrem sa retrezim in noua generatie dorinta de a deveni astronauti, ingineri sau oameni de stiinta“, a declarat Virgiliu Pop, Manager ESERO Romania.
La randul sau, dr. Kai-Uwe Schrogl, director al Departamentului pentru Relatia cu Statele Membre din cadrul Agentiei Spatiale Europene, a precizat: „ESERO este un proiect care isi doreste sa raspunda nevoilor specifice ale fiecarei tari. Credem ca cea mai buna cale de a indeplini acest obiectiv este aceea de a ne uni fortele cu institutiile nationale pentru educatie, pentru ca mesajul nostru sa ajunga la elevi. ESA este dedicata misiunii de a contribui la formarea fortei de munca stiintifice si tehnice de maine si de a inspira tinerele generatii“.
ESERO Romania se va concentra mai ales pe pregatirea profesorilor din invatamantul preuniversitar si pe furnizarea de resurse care pot fi utilizate direct in sala de clasa. Domeniul spatial va fi folosit drept un context inspirational, interdisciplinar si bogat in informatii, care le va oferi elevilor o modalitate mult mai captivanta si inovativ? de a invata materiile STEM. ESERO Romania isi doreste, de asemenea, sa formeze traineri, pentru a optimiza potentialul de diseminare a cunostintelor si a metodologiilor catre alti profesori. Bazandu-se pe puterea exemplului, ESERO Romania va oferi elevilor posibilitatea de a intalni experti din domeniul spatial si va construi o punte intre teoria pe care o invata in salile de clasa si practicarea unei profesii in viata de zi cu zi.
In afara de Romania, programul ESERO mai este prezent si in Belgia, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Polonia, Portugalia si Regatul Unit.
Alte articole


