Conferinta SEE Upstream 2015, a VII-a editie
Data: 16 - 31 mai 2015
La Bucuresti s-au desfasurat lucrarile celei de a VII-a conferinte dedicate sectorului amonte (upstream) al industriei petroliere in Europa de Sud Est - SEE Upstream 2015. Manifestarea (care a inclus si o expozitie) s-a desfasurat intr-un context mai putin favorabil, marcat de evolutiile din ultimul an pe piata petrolului. Dupa cum a mentionat in prezentarea sa si prof. dr. Victor Mocanu, decanul Facultatii de Geologie si Geofizica a Universitatii din Bucuresti, anul acesta a avut loc un colaps neasteptat si dramatic al pretului petrolului pe plan mondial. De la peste 115 dolari pe baril la mijlocul anului trecut, a ajuns acum sa varieze in jurul a 65 de dolari. Printre consecintele acestui fapt se numara si o reducere drastica a activitatilor in sector (prospectiuni, explorare, seismica, foraj, carotaj etc). Companiile-gigant furnizoare de servicii in acest sector (Schlumberger, Halliburton) au anuntat recent reduceri de ordinul miilor de locuri de munca, numarul instalatiilor de foraj active s-a redus la mai mult de jumatate in anumite arii etc. Cu toate acestea, specialistii participanti la eveniment au manifestat incredere in evolutia sectorului amonte al industriei petroliere relevand oportunitatile inca existente in acest domeniu, numeroasele rezerve inca existente in subsolul planetei, caile ce se deschid prin evolutiile tehnologiilor ingineresti utilizate si in continua perfectionare.
Evenimentul a constat din cinci sesiuni succesive in care s-au prezentat 25 de comunicari urmate de intrebari si raspunsuri ce au abordat diversele aspecte ale sectorului. Sectiunea introductiva a inclus interventiile reprezentantilor Ministerului Energiei, ANRM, ANRE, Asociatiei Internationale a Producatorilor de Petrol si Gaze, Petroleum Club of Romania. De asemenea, o interesanta prezentare a avut Ilya Ponomarev, membru al Dumei de Stat a Federatiei Ruse.
Dupa cum era logic, prima sesiune tehnica a fost dedicata geologiei si geofizicii din tarile din Europa de Sud-Est, date, rezultate, probleme si perspective pentru dezvoltari viitoare. Vorbitori din Romania (Gehrig Schultz, CEO Prospectiuni S.A.), Pawel Poprawa (International expert in unconventional Oil and Gas, Polonia), Stuart Large, Senior Account Manager, NUTECH, Regatul Unit) au subliniat faptul ca in scoarta terestra exista inca multe rezerve de hidrocarburi ce asteapta sa fie descoperite si exploatate. Sesiunea secunda a fost dedicata in principal prezentarii strategiilor principalilor jucatori de pe piata on si offshore de explorare si productie a resurselor de hidrocarburi conventionale si neconventionale. O sesiune extinsa a fost apoi rezervata prezentarii solutiilor inovatoare, tehnologiilor deosebite si echipamentelor din sectorul amonte. Aceasta a constituit, de fapt, expozitia care a insotit conferinta, o ocazie deosebita pentru companiile din domeniu de a-si prezenta ultimele realizari in fata unui auditoriu competent si interesat.
Serviciile legale, bancare, de asigurari, certificare, taxare si audit, esentiale in sustinerea industriei de petrol, au constituit obiectul unei sesiuni speciale.
Evenimentul a fost organizat de Industry Media Vector si Petroleum Club of Romania. Ca intotdeauna, AGIR a fost partener oficial al manifestarii. Prezentarile conferintei se gasesc postate pe site-urile web ale organizatorilor.
Alte articole



