Simpozionul stiintific Progresul tehnologic - rezultat al cercetarii, editia a X-a
Data: 16 - 31 mai 2015
Prin sesiunile de comunicari stiintifice organizate anual, Asociatia Generala a Inginerilor din Romania pune la dispozitia cercetatorilor, inginerilor, cadrelor didactice o platforma prestigioasa de prezentare a propriilor rezultate sau ale colectivelor din care fac parte. Tematicile sesiunilor sunt astfel formulate incat sa permita includerea unui numar cat mai mare din lucrari din domenii tehnico-ingineresti de cel mai larg interes.
Nu exista criterii tematice stricte, de varsta, de pregatire universitara, de localizare etc. astfel incat principala caracteristica a lucrarilor este extrema lor varietate, dar orientate toate pe fundamentele societatii cunoasterii.
Unitatea in diversitate
La sesiunile anuale sunt expuse si supuse discutiei colegilor rezultate punctuale din domenii strict delimitate sau lucrari de sinteza inter si multidisciplinare, idei teoretice, experimente practice si realizari definitive, din laboratoare ale companiilor, ale institutiilor de invatamant sau din institute de cercetari. Printre autori se afla de la studenti pana la profesori doctori cu mare experienta profesionala.
Sunt elemente caracteristice reflectate si anul acesta de simpozionul stiintific „Progresul tehnologic - rezultat al cercetarii“, ajuns la editia aniversara, a zecea. In program au fost inscrise 31 de lucrari, prezentate in doua sesiuni paralele (moderate de drd. ing. Cristina Puican, secretar general al AGIR, respectiv dr. ing. Dragos Popa, membru in Consiliul Director al AGIR) in generoasele spatii oferite de sediul central al AGIR din Calea Victoriei, Bucuresti. Lucrarile prezentate in cadrul simpozionului vor fi publicate in Buletinul AGIR (acreditat CNCSIS, cotat B+) motiv pentru care nu le vom mai trece in revista in detaliu si in totalitate in prezenta relatare.
Pentru a exemplifica, totusi, diversitatea tematica a evenimentului vom mentiona doar cateva dintre lucrarile sustinute. Astfel s-au prezentat produse realizate practic avand la baza cercetari tehnologice, cum ar fi utilizarea la constructia de drumuri a deseurilor provenite din procese termice (ing. Cristea T. Licuta, SC Phoenix Slag Services Galati - „Chimia materialelor integral reciclabile si dezvoltarea durabila“) sau realizarea unui echipament cu actionare hidraulica pentru blocarea cailor de acces, in scopul inchiderii preventive a accesului pe anumite cai/strazi de importanta deosebita (Echipament transportabil pentru blocarea cailor de acces - dr. ing. Corneliu Cristescu, dr. ing. Catalin Dumitrescu, dr. ing. Ioan Lepadatu, dr. ing. Radu Radoi, Institutul de Cercetari pentru Hidraulica si Pneumatica), lucrare in care se prezinta componenta structurala a echipamentului (aflat deja in dotarea Jandarmeriei Romane), caracteristicile tehnice principale si functionarea de principiu a acestuia.
De un interes aparte s-a bucurat si expunerea „Solutii inovative utilizate pentru alimentarea cu energie a statiilor antigrindina izolate“ (dr. ing. Ionel Laurentiu Alboteanu, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Manolea - Universitatea din Craiova, Facultatea de Inginerie Electrica), care - dat fiind „istoricul“ tarii noastre in ceea ce priveste efectele de pana acum ale caderilor de grindina - a prilejuit numeroase intrebari din partea celor prezenti. Autorii au prezentat un sistem fotovoltaic autonom pentru alimentarea cu energie a consumatorilor electrici din statiile antigrindina izolate. S-a precizat ca, pentru a spori siguranta alimentarii cu energie si pentru optimizarea sistemului, au fost adoptate mai multe solutii. Solutiile prezentate in lucrare se bazeaza pe cresterea productiei de energie a sistemului fotovoltaic cu costuri reduse.
Cale mereu deschisa spre practica
Mai multe lucrari au vizat cercetari teoretice menite sa contribuie la imbunatatiri ale tehnologiilor, cum ar fi integrarea solutiilor mecatronice pentru roboti in proiectarea automobilelor (prof. univ. dr. ing. Ioana Armas, Universitatea Hyperion, Bucuresti - „Proiectarea inovativa mecatronica a automobilelor autonome inteligente“). S-a mentionat ca, in prezent, contextul tehnic si tehnologic al mecatronicii si roboticii ofera o baza extinsa pentru dezvoltarea unei noi clase de automobile, respectiv a automobilelor autonome inteligente (AAI) care prezinta capabilitati de navigare, suport al factorului uman si chiar manipularea obiectelor intr-o maniera inteligenta si independenta prin utilizarea de cunostinte si experiente. Din acest punct de vedere, lucrarea stabileste definitia functionala a AAI si clasificarea acestora ca sisteme inteligente, impreuna cu capabilitatile corespunzatoare. De asemenea, mai mentionam expunerea „Cercetari privind optimizarea parametrilor de comanda si reglare numerica a parametrilor in actionarile mecatronice cu aplicatii in hidraulica si pneumatica“ (drd. ing. Constantin Anghel, prof. univ. dr. ing. Gheorghe I. Gheorghe - INCDMTM), care prezinta un algoritm de control numeric PID bazat pe folosirea unui microcontroler cu arhitectura RISC si controlul curentului prin modulatie in impulsuri PWM, utilizat in cadrul unui model experimental cu aplicatii - asa cum se releva si in titlu - in hidraulica si pneumatica.
Alte lucrari au prezentat aspecte privind progresul tehnic si unele perspective in utilizarea de aeronave cu decolare verticala fara pilot la bord (ing. Tomescu Traian, dr. ing. Dragos Popa) sau metodologii moderne pentru controlul zincarii (dr. ing. CSI Ion Bibicu, dr. fiz. Caius Bulea, dr. fiz. Traian Popescu, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor Magurele - „Masuratori prin efect Mossbauer si difractie raze X pentru controlul zincarii electrolitice a unor probe de otel slab aliat“).
Numeroase prezentari au vizat probleme de sinteza acoperind domenii vaste ale ingineriei. Intre acestea, se inscrie cea intitulata „Unele consideratii privind aparitia si evolutia unor paradoxuri generate de explozia tehnologiilor inovative“ (prof. as. dr. ing. Dumitru Ion, ASTR). S-a relevat ca aparitia si dezvoltarea exploziva a tehnologiilor inovative, parte a metatehnologiilor actuale, conditioneaza si orienteaza dezvoltarea socio-economica a omenirii. Paradoxurile generate de aceste tehnologii trebuie sa fie mai intai atent identificate (prin studii specifice unui MIX de marketing asociat cu un Data Mining tehnologic), continuate prin studii si cercetari multidisciplinare orientate pe diferite domenii, urmate de preluarea si aplicarea in practica a unor solutii care s-au dovedit a fi benefice pentru o dezvoltare durabila.
Un interes deosebit a suscitat lucrarea Prehensor antropomorf cu cinci degete pentru roboti - proiect CAD si prototip (prof. univ. dr. ing. Ionel Staretu, dr. ing. Catalin Moldovan, Universitatea Transilvania din Brasov). Dispozitivul de prindere antropomorf, cu cinci degete si cinci grade de mobilitate, are o structura relativ simpla, dar o functionalitate ridicata, fiind destinat echiparii robotilor industriali folositi pentru realizarea ansamblurilor de complexitate mica si medie. Actionarea fiecarui deget se face cu cate un servomotor comandat, la randul sau, de cate un microcontroler. Pe baza proiectului CAD al prehensorului s-a realizat un prototip - prin prototipare rapida -, prezentat la Simpozion. Prototipul a fost testat pentru preheansarea unor corpuri de forme si dimensiuni diferite.
La randul lor, autorii lucrarii „Conversia bioglicerinei in produse chimice de viitor” (drd. ing. Gaivoronski Boris S., prof. dr. ing. Corneliu Cincu - BIOTERPENA SISTEM SRL) au relevat ca bioglicerina obtinuta ca subprodus din diferite procese poate fi convertita in diverse produse chimice cu o valoare adaugata mare. Sunt cunoscute peste 1500 de produse obtinute din glicerina.
Mai mentionam aici lucrarea „Evolutia tehnologica in domeniul procesarii materialelor prin turnare rezultat al cercetarilor multidisciplinare“ (prof. univ. dr. ing. Emil Nagy, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca).
Un binom indestructibil: invatamant - cercetare
Mai multe expuneri au vizat reflectarea progresului tehnologic, a rezultatelor cercetarilor stiintifice in procesul de invatamant, de formare profesionala. Una dintre acestea se refera la „Aplicatii ale tehnologiei informatiei si a comunicatiilor in dezvoltarea modulelor e-learning pentru cursurile de tehnologii avansate de tricotare“ (conf. univ. dr. ing. Dan Dorin, prof. univ. dr. ing. Mirela Blaga - Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi). S-a subliniat ca evolutia contemporana a invatamantului superior tehnic textil implica astazi, din ce in ce mai mult, utilizarea tehnologiei informatiei si a comunicatiilor. In acest sens - au afirmat autorii - profesorul de astazi este „nevoit“ sa gaseasca noi posibilitati pentru ca procesul de predare - invatare - evaluare sa fie unul atractiv si eficient atat pentru studenti, cat si pentru profesor. Programele educationale proiectate de un colectiv de specialisti de la Facultatea de Textile - Pielarie si Management Industrial din Iasi ofera solutii de realizare a unei invatari interactive bazate pe filme de prezentare, animatii interactive de invatare, exercitii de logica, teste interactive de autoevaluare si evaluare finala, ce pot oferi o crestere a interesului studentului pentru a invata si o crestere a obiectivitatii evaluarii facuta de cadrul didactic. Aceste instrumente moderne de invatare au fost dezvoltate in cadrul proiectul „E-learning course for innovative textile fields“, cu acronimul Advan2Tex, finantat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul Erasmus Plus.
In acelasi perimetru s-a inscris si prezentarea „Progresul tehnologic reflectat in competitiile elevilor cu pregatire tehnologica“ (ing. Doinita Balasoiu, Colegiul Stefan Odobleja din Craiova). Autoarea a subliniat ca, in invatamantul profesional si tehnic,
una dintre modalitatile prin care pot fi implementate activitati extracurriculare cu inalt potential formativ o reprezinta competitiile/concursurile scolare. Lucrarea a prezentat rezultatele Concursului „Inventivitate si CREativitate in Stiinta si Tehnologie - CICREST“, aflat la a doua editie si organizat la Colegiul Stefan Odobleja din Craiova.
O lucrare care a ridicat o problema spinoasa si deosebit de actuala a fost cea intitulata „Modalitati de sustinere financiara a cercetarii si inovarii“ (dr. ing. ec. Mihaela Stet, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord), in contextul in care - dupa cum se stie - in majoritatea tarilor problema identificarii si obtinerii de fonduri pentru sustinerea cercetarii este deosebit de acuta, date fiind, de cele mai multe ori, cheltuielile mari pe care le implica diferitele domenii de cercetare.