Un artist cu formatie tehnica si cultura universala: Florian Doru Crihana
Data: 16 - 31 mai 2015
Facultatea de Inginerie din Galati a asezat la loc de cinste peste 50 de lucrari din colectia fostului student Florian Doru Crihana, intr-o expozitie permanenta si ca sursa de inspiratie pentru viitorii absolventi. La vernisaj a fost prezent si artistul, care a asistat apoi la un concert de muzica sustinut, in onoarea sa, de studentii Facultatii de Arta. „In afara de cunostintele ingineresti, am ramas cu impresia unei elegante a mediului universitar. Sa lucrez in domeniul tehnic mi s-a parut frumos, dar insuficient, asa ca am trecut repede in barca artistilor. Scolile mi-au format un spirit ascutit de observatie, drept pentru care vad «prea usor» greselile din comportamentul uman“, releva Crihana, care admite ca drumul pana la consacrare a fost unul abrupt. Secretul succesului: un program riguros de lucru, de la 4 dimineata pana seara tarziu, alocand timp atat pentru lucrari, cat si pentru expozitiile pe care le organizeaza. In plus, s-a dedicat exclusiv artei, chiar daca acest lucru nu i-a adus satisfactie si confort „din prima“.
Lucrarile sale, care imbina fericit pictura si caricatura, au devenit un reper printre profesionistii domeniului, astfel ca premiile au inceput sa curga unul dupa altul. Prima distinctie a venit in 1989 - o mentiune la un concurs desfasurat la Ankara - imediat dupa fiind laureat la Novi Sad. Au urmat, rand pe rand, peste 100 de premii, primite in urma expozitiilor organizate peste tot in lume, intre care Hokkaido (in 1993), Boechout - Belgia (1998), Bucuresti (2000), Hanovra (2000) sau Praga (2005), la Legnica unde a luat de mai multe ori premiul 1. Din 2007 este si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Lucrarile sale se afla in colectii personale si in expozitii celebre, la loc de cinste, alaturi de cele ale pictorilor mondiali consacrati.
„In toata activitatea artistica m-am folosit de specializarea mea navala. N-as fi putut realiza aceste serii expozitionale fara cunostintele de geometrie descriptiva, de rezistenta materialelor, algebra, instalatii. In elaborarea seriilor m-am intors la un obiect de studiu pe care l-am «chiulit» in scoala: istoria. Asa am abordat tematica gondolelor din Venetia si apoi am «sarit» la Titanic si la distrugatorul din Experimentul Philadelphia“, povesteste Florian Crihana.
Manifestarea despre care relatam a prilejuit si evocarea faptului ca inginerul Crihana si-a inceput activitatea la ICEPRONAV. A debutat cu lucrari satirice in revista Flacara Rebus si pe simeze, putin mai tarziu, la un salon umoristic organizat la Braila. In 1990 a castigat Premiul Dieter Burkamp la festivalul Satyrykon in Polonia si l-a cunoscut pe Dieter Burkamp, ziarist, colectionar de caricatura si organizator de expozitii, cel care il va ajuta in tot acest timp. Prin el ajunge sa lucreze la expozitia „Pe urmele lui Don Quijote“, prin care isi va ridica numele in galeria marilor artisti, alaturi de Picasso si Dali. Are la activ peste 40 de expozitii personale, precum si altele colective, in tara si strainatate, cele mai multe in Germania, insa si in Polonia, Italia si Belgia.
Uram absolventului Facultatii de Arhitectura Navala cel putin tot atatea realizari si impliniri prin arta cate a avut pana acum. Dar si un public avizat, precum si discipoli talentati, care sa ii duca renumele mai departe.