Ziua Pamantului 2015, marcata si la Timisoara
Data: 16 - 31 mai 2015
La Timisoara, cu ocazia Zilei Pamantului, a fost organizata o Masa rotunda cu tema Pamantul - sursa inepuizabila de resurse?. Organizatori au fost: Societatea de Vest pentru Calitate si Societatea de Protectia Mediului din cadrul Sucursalei AGIR Timis, Universitatea Politehnica din Timisoara, cu Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile - ICER, Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului si Facultatea de Mecanica, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Regele Mihai I al Romaniei din Timisoara, cu Facultatea de Horticultura si Silvicultura, Facultatea de Agricultura si Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare; de asemenea, printre organizatori a fost si Directia de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Timisoara. Dezbaterile s-au referit la masurile de prevenire, precum si de inlaturare a poluarii. A fost prezentata, intre altele, importanta organizarii unui laborator integrat de analize fizico-chimice pentru controlul si monitorizarea calitatii solului din Banat si stadiul in care se afla organizarea acestuia. Alte prezentari au vizat calitatea aerului din Timisoara, cu sursele de poluare si masurile de reducere a poluarii (cu date privind calitatea aerului in ultimii ani), radioactivitatea diferitelor zone din Banat si din tara. In context, s-a aratat ca exista locuri pitoresti cu izvoare limpezi si reci, dar care sunt poluate radioactiv si s-au mentionat, totodata, date privind metalele grele si radioactivitatea in solurile din Banat.
Poluarea apei a fost, de asemenea, un subiect inclus pe agenda manifestarii. In cadrul evenimentului au fost prezentate rezultate ale unor cercetari privind: utilizarea energiei solare in tratarea si epurarea apei; folosirea namolului de epurare; integrarea reziduurilor rezultate in urma incinerarii deseurilor menajere in tehnologia slamului dens si altele privind valorificarea materialelor reziduale prin producerea de biogaz; imobilizarea unor deseuri industriale in matrici vitroase; materialele functionalizate chimic utilizate in protectia mediului; utilizarea lichidelor ca „extractanti verzi“ in procesul de indepartare a radionuclizilor.
A fost o intrunire de lucru in care s-au prezentat rezultatele unor colective de cercetare, s-au facut schimburi de informatii si s-au antamat colaborari ulterioare, toate pentru a pastra Pamantul cat mai curat.
Alte articole




