IEA: In 2020, prima incetinire a constructiei de capacitati pentru productia de energie din surse regenerabile din ultimii 20 de ani
Data: 16-31 mai 2020
Ca urmare a contextului creat de pandemia de coronavirus, în 2020, la nivel global vor fi construite mai puţine turbine eoliene, centrale fotovoltaice şi alte instalaţii care produc energie regenerabilă decât în 2019, acesta fiind primul declin înregistrat în ultimii 20 de ani, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA). Conform reprezentanţilor Agenţiei, în 2020 la nivel mondial vor fi construite capacităţi de energie regenerabilă de 167 de GW, cu aproximativ 13% mai puţin decât în 2019. În aceste condiţii, capacitatea globală de producţie a energiei regenerabile va creşte cu 6% în 2020. „Ţările vor continua să construiască noi turbine eoliene şi centrale fotovoltaice, dar într-un ritm mult mai lent", a apreciat directorul IEA, Fatih Birol, care a menţionat că „şi înaintea izbucnirii pandemiei de Covid-19, lumea avea nevoie de o accelerare semnificativă a introducerii de regenerabile, pentru a avea o şansă în a-şi îndeplini obiectivele energetice şi climatice".
Ritmul mai lent de creştere a capacităţilor de producţie a energiilor regenerabile în acest an este efect al întreruperilor apărute în lanţul de aprovizionare, al măsurilor de izolare şi distanţare socială, precum şi al provocărilor de natură financiară. Cu toate acestea, IEA prognozează că anul viitor construcţia de noi capacităţi pentru producţia de energie regenerabilă va reveni la nivelul atins în 2019, în condiţiile în care proiectele amânate vor fi finalizate, cu condiţia continuării politicilor guvernamentale de sprijin.
În cazul Europei, IEA estimează că după un an 2019 excepţional, noile capacităţi de producţie a energiei regenerabile vor scădea cu o treime în 2020, cel mai puternic declin anual înregistrat după 1996. O revenire parţială este aşteptată pentru anul următor.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din anii 1973 - 1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.