Blitz
Data: 16-31 mai 2021
● UPB, parteneră într-un proiect de cercetare privind dezvoltarea tehnologiilor pentru diminuarea deșeurilor acvatice. Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) anunţă participarea, în calitate de partener, la un proiect finanţat cu 7,4 milioane euro prin programul de cercetare EU Horizon 2020, al cărui principal obiectiv constă în dezvoltarea tehnologiilor de eliminare a nano, micro şi macro-plasticelor aflate în ecosistemele acvatice. În cadrul acestui parteneriat, UPB va caracteriza diferite tipuri de deşeuri din material plastic şi va crea produse din deşeurile colectate pentru a susţine economia circulară. Astfel, va evalua din punct de vedere tehnic şi economic posibilitatea valorificării chimice a deşeurilor din plastic colectate în cadrul proiectului din diferite medii acvatice. De asemenea, utilizând probele de plastic colectate în cadrul consorţiului, UPB va evalua impactul global asupra mediului înconjurător al filierelor de valorificare energetică: ardere, gazeificare şi piroliză.
● A fost lansată licitaţia pentru studiul de fezabilitate necesar modernizării liniei ferate Constanţa - Mangalia. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR" SA a lansat licitaţia deschisă pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar electrificării şi modernizării liniei de cale ferată Constanţa - Mangalia. Proiectul are în vedere modernizarea liniei ferate astfel încât să permită circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/oră şi a trenurilor de marfă cu viteza maximă de 120 km/oră. Segmentul de cale ferată care urmează să fie modernizat are o lungime de 43 km. Printre alte obiective specifice ale programului scos la licitaţie sunt creşterea numărului de trenuri de călători; dublarea tronsoanelor de cale ferată simplă, acolo unde necesitatea satisfacerii traficului prezent şi viitor o impune; modernizarea echipamentului de telecomunicaţii.
● Eurostat estimează că, până în 2050, populaţia urbană a României ar urma să scadă cu 8,6%. Prognozele evoluţiilor demografice la nivelul ţărilor UE publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) relevă că, în intervalul 2019 - 2050, populaţia urbană va creşte în 15 state membre ale UE şi se va diminua în nouă state membre, inclusiv în România. Creşteri ale populaţiei urbane până în 2050 se preconizează a se înregistra în Malta, cu 35,4%, urmată de Irlanda (29,2%) şi Suedia (25,1%). Între statele unde populaţia urbană se estimează că va scădea se numără Letonia (cu 17,7%), Grecia (cu 16,7%), Polonia (cu 10,3%) şi România (cu 8,6%). În ceea ce privește populația rurală, în același interval, se estimează că va creşte în doar patru state membre ale UE: Irlanda (24,5%), Suedia (10,9%), Danemarca (1,2%) şi Belgia (1%). Potrivit Eurostat, alte 20 de state membre ar urma să înregistreze un declin la acest capitol. Populația rurală se va diminua, conform estimărilor, cel mai mult în Lituania (cu 43,5%), urmată de Letonia (cu 37,6%), Bulgaria (cu 26,8%) şi România (cu 25%).