Se nasc si in Basarabia OAMENI!
Data: 16-31 mai 2021
Prof. dr. ing. Oleg LUPAN a împlinit 50 de ani, moment care prilejuiește evocarea activității sale, atât în plan profesional - didactic, cât și în cel științific, în calitate de cercetător, care i-a adus faima la nivel mondial.
Cel pe care-l sărbătorim s-a născut la 21 mai 1971 în comuna Andrușul de Jos, județul Cahul. După absolvirea școlii medii, în 1988, și-a continuat studiile la Universitatea Tehnică a Moldovei (Institutul Politehnic, pe atunci), pe care a absolvit-o în 1993.
Și-a început activitatea științifică încă din anii studenției, aptitudinile sale fiind observate de șeful catedrei de profil, „Microelectronică și dispozitive semiconductoare", prof. Tudor Șișianu, care, mai târziu, i-a fost conducător științific la teza de doctorat.
A parcurs toate gradele universitare: lector asistent, lector superior, conferențiar și profesor universitar. Și-a desăvârșit capacitățile științifice prin multiplele specializări în străinătate: 1998 - Italia; 1999 și 2009 - Lille și Paris (Franța); 2000 - Darmstadt (Germania); în 2007 și 2012 - Orlando (SUA); în 2013 - bursier Humboldt la Universitatea din Kiel (Germania). La aceste specializări a demonstrat capacitățile sale deosebite în domeniul microelectronicii, fapt pentru care, începând din 2016, a devenit profesor invitat prin concurs la Universitățile din Kiel (Germania), Lille și Paris (Franța) și din Orlando (SUA).
La Universitățile din străinătate a îmbinat cu succes activitatea didactică cu cea de cercetare în laboratoarele mult mai bine dotate cu echipamente de ultimă generație față de cele din Chișinău.
În 2011, a susținut teza de doctor habilitat cu titlul „Structuri de dimensiuni reduse în bază de oxizi: tehnologii, proprietăți și dispozitive", avându-l drept consultant științific pe acad. Ion Tighineanu, actualul președinte al Academiei de Științe a Moldovei.
A obținut rezultate remarcabile în microelectronică, având ca domeniu de activitate utilizarea nanotehnologiilor în inginerie, nanosenzori, nanodispozitive, care includ și tehnologii de fabricație a lor, mecanismele fizico-chimice pentru explicarea detectării gazelor și razelor UV de către un singur nanofir de semiconductor oxidic integrat în nanosenzor etc.
Până în prezent are publicate peste 400 de articole în reviste internaționale, inclusiv 185 de articole în reviste cotate ISI. Este autor și coautor la 12 brevete de invenție, unul dintre ele patentat în SUA. A obținut 20 de medalii de aur, argint și bronz la diverse expoziții internaționale specializate.
A coordonat 11 proiecte de cercetare-dezvoltare pe bază de contract/grant.
Numărul de citări (referințe) la lucrările sale este impresionant: citări Google Scholar peste 11.600, citări SCOPUS peste 9300. Prof. Oleg Lupan s-a clasat în TOP-ul 100 mondial al Cercetătorilor foarte citați (Highly Cited Researchers). Pentru a înțelege importanța unei astfel de recunoașteri, România în 2018 a avut trei savanți în TOP, inclusiv românul-basarabean O. Lupan.
Cel sărbătorit este coautor la trei monografii publicate în prestigioasele edituri Springer, Oxford, Elsevier. În 2003, împreună cu prof. T. Șișianu, a publicat manualul „Comunicații prin fibre optice" (550 pagini), care s-a bucurat de un meritat succes și în universitățile din România.
Pentru contribuția la dezvoltarea mai multor domenii ale microelectronicii și promovarea științei naționale peste hotare, în 2018, profesorului Oleg Lupan i s-a acordat Premiul Național de Stat al Republicii Moldova. De asemenea, ca expresie a aprecierii rezultatelor sale deosebite pe plan internațional ca om de știință și pentru prestigiul de care se bucură în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, în anul 2019, O. Lupan a fost ales membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România (Filiala Chișinău).
La ceas aniversar, ne exprimăm profunda apreciere și sincera admirație față de opera științifică și didactică a prof. Oleg Lupan, dorindu-i multă sănătate și forță creativă, proprie întregii sale activități.