Blitz
Data: 16-31 mai 2022
● Potrivit unui studiu, mașina personală rămâne mijlocul de transport preferat al românilor. Mașina personală continuă să fie mijlocul de transport zilnic preferat de 40% dintre români, iar 63% spun că această preferință se va menține în următorii ani, reiese din studiul Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study, realizat în 25 de țări din întreaga lume, inclusiv România. Respondenții din țara noastră spun că sunt dispuși să plătească în plus pentru o mașină dotată cu diverse sisteme bazate pe tehnologie, în special pentru creșterea siguranței (91%), cu motorizare alternativă, electrică sau pe baterie (89%) și cu dispozitive pentru conectare (87%), iar 70% dintre ei se așteaptă să se încadreze într-un interval de preț de până în 100 000 de lei pentru un astfel de autovehicul. În același timp, 7 din 10 respondenți din România sunt de acord să ofere acces la datele personale colectate cu ajutorul tehnologiei de bord dacă acestea sunt utilizate pentru actualizarea informațiilor referitoare la siguranța rutieră și pentru prevenirea accidentelor (74%), pentru raportări legate de funcționarea mașinii (71%), pentru actualizarea informațiilor cu privire la congestiile din trafic și rutele alternative (68%), sugestii de rute mai sigure (66%) și indicații despre parcările din apropiere (66%).
● Consumul casnic de electricitate a scăzut cu 4,4% în primul trimestru. Consumul de energie electrică al populaţiei a fost mai mic cu 4,4% în perioada ianuarie-martie 2022, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În acelaşi timp, consumul industriei a scăzut cu 1,1%, iluminatul public a crescut cu 1,3%, iar, pe total, consumul de electricitate la nivel naţional a fost mai mic cu 2% în primul trimestru. Producţia a fost şi ea redusă cu 5,7%, ajungând la 14,8 TWh. Cel mai mult s-a diminuat producţia în hidrocentrale, cu 25%. În schimb, cantitatea generată din surse regenerabile a crescut cu 24% în cazul turbinelor eoliene şi 18% la panourile fotovoltaice.
● Argentina, prima ţară care autorizează plantarea grâului modificat genetic. Argentina, unul din cei mai mari exportatori de grâu, a devenit prima ţară care autorizează plantarea grâului modificat genetic, când a aprobat comercializarea pe plan naţional a soiului de grâu modificat genetic HB4, dezvoltat de firma de biotehnologie Bioceres. Totuşi, Bioceres a precizat că seminţele HB4 - care sunt mult mai rezistente la secetă - nu vor fi imediat disponibile pe piaţă. În 2020, Argentina a fost prima ţară care a aprobat un soi de grâu modificat genetic pe bază experimentală, fiind urmată, în 2021, de Brazilia - cea mai mare destinaţie pentru grâul argentinian. Utilizarea grâului modificat genetic în Argentina provoacă îngrijorări în rândul exportatorilor, care se tem că mulţi clienţi vor renunţa să importe cereale din Argentina deoarece grâul modificat genetic şi derivatele lui nu sunt încă autorizate în majoritatea ţărilor.
Alte articole


