UPT a gazduit cea de-a XX-a editie a Conferintei Nationale de Actionari Electrice
Data: 16-31 mai 2022
Specialiști din toată țara s-au reunit, la 12 mai a.c., la Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), la cea de-a XX-a ediție a Conferinței Naționale de Acționări Electrice (CNAE), manifestare științifică de anvergură, organizată, la 50 de ani de la prima ediție, de Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică din cadrul UPT.
Structurată pe patru secțiuni - Acționări electrice, Controlul și automatizarea acționărilor electrice, Electronică de putere, Mașini electrice - conferința a beneficiat de prezentarea, în plen și pe secțiuni, a peste 30 de lucrări științifice, de către cadre didactice și cercetători de la Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea din Petroșani, Universitatea din Craiova, Universitatea Sapientia, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, precum și de la companii (BeeSpeed Automatizări Timişoara, Endress Group, Data Science Studio Austria, ELCO Târgu Jiu).
Comitetul organizatoric al Conferinței i-a avut ca președinți pe prof. univ. dr. ing. Sorin Musuroi, prorector al UPT și președinte al Asociației Naționale de Acționări Electrice, și conf. univ. dr. ing. Ciprian Șorândaru, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Energetică din cadrul UPT, iar Comitetul Onorific al Conferinței a fost format din acad. Ion Boldea, prof. univ. dr. ing. Dorin Popovici, prof. univ. dr. ing. Nicolae Muntean, prof. univ. dr. ing. Sorin Mușuroi, prof. univ. dr. ing. Lucian Tutelea, prof. univ. dr. ing. Sorin Deaconu și conf. univ. dr. ing. Alexandru Hedeș.
La deschiderea festivă, după o trecere în revistă a conferințelor în domeniu desfășurate la Timișoara, de prof. univ. dr. ing. Sorin Mușuroi, a fost adresat un mesaj, prin care a fost salutat spiritul de familie al participanților și s-a subliniat importanța unor astfel de conferințe naționale care au rolul de a conjuga eforturile unei categorii profesionale pentru a face față provocărilor multiple și de a găsi soluțiile potrivite pentru domeniul respectiv.
Tot în cadrul festivității de deschidere, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Manolea a prezentat un scurt istoric al conferințelor naționale în domeniul acționărilor electrice, de la prima dintre acestea, ce a avut loc la Iași, în 1972, la inițiativa profesorului Nicolae Boțan, accentuând rolul oamenilor care au perpetuat desfășurarea unor asemenea manifestări, precum și evoluțiile apărute, în decursul anilor, în domeniul acționărilor electrice.
Conferința a continuat cu prezentarea lucrărilor în plen și pe secțiuni, programate în zilele de 12 și 13 mai a.c., cu abordarea celor mai recente noutăți în domeniul acționărilor electrice, de la standardele europene în domeniu, eficiența energetică, roboți, energii regenerabile, conversia energiei, încărcarea autovehiculelor electrice, automatizarea unor procese industriale și până la studii de caz și aplicații practice din industrie.
Alte articole


