Blitz
Data: 16-31 mai 2023
● În proiect, primul pod cu 4 benzi între România și Republica Moldova.Guvernul a aprobat, prin HG, indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Pod peste Prut la Ungheni”, România – Județul Iași, Republica Moldova – Raionul Ungheni, parte din Autostrada Unirii – A8. Potrivit unui comunicat al Executivului, podul peste Prut de la Ungheni va fi primul pod cu 4 benzi între România și Republica Moldova, costul investiției fiind de 198,21 milioane lei, fonduri europene din Programul CEF – Connecting Europe Facility 2021 – 2027 și de la bugetul de stat. Podul, care include și vama rutieră, va avea o lungime de 260 de metri și va realiza legătura între Autostrada lași – Ungheni și zona de frontieră cu Republica Moldova. Durata execuției este stabilită la 24 de luni. Noul pod va contribui la dezvoltarea conexiunilor rutiere cu Republica Moldova, respectiv la conectivitatea Republicii Moldova la rețeaua europeană de transport TEN-T, dar și la fluidizarea traficului și optimizarea fluxului de transport, eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei.
● Rata supracalificării în UE a atins 22%, în 2022.Datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) relevă că, în 2022, rata supracalificării în UE era 22%, în cazul bărbaților fiind de 21%, iar al femeilor de 23%. Supracalificarea se referă la persoanele cu educație terțiară ale căror locuri de muncă nu necesită un astfel de nivel ridicat de educație. În rândul statelor membre ale UE, cele mai ridicate rate ale supracalificării erau în Spania (36%), Grecia și Cipru (fiecare cu 32%), iar cele mai scăzute în Luxemburg (7%), Suedia, Danemarca, Ungaria și Cehia (fiecare cu 14%). În 19 dintre cele 27 de state membre ale UE, femeile aveau o rată a supracalificării mai ridicată decât a bărbaților.
● Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică a fost inaugurat la București.În campusul Universității Politehnica din București a fost inaugurat sediul noului Centru european de competențe în materie de securitate cibernetică. Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, acest centru are ca scop să sprijine inovarea și politica industrială în domeniul securității cibernetice, precum și să dezvolte și să coordoneze proiectele UE în materie de securitate cibernetică. Centrul este responsabil cu gestionarea fondurilor UE pentru actualul buget pe termen lung al UE (2021 – 2027), în special cu adoptarea programelor de lucru în materie de securitate cibernetică, precum și cu gestionarea proiectelor cibernetice din cadrul Programului „Europa digitală“ și al Programului „Orizont Europa“. În plus, el va gestiona proiecte privind centrele de operațiuni pentru securitate, în cadrul propunerii Comisiei de instituire a unui scut cibernetic european, și va colabora cu o rețea de centre naționale de coordonare în scopul creării unui ecosistem pentru inovare și competitivitate în materie de securitate cibernetică în întreaga UE.
Alte articole



