Cinci liceeni buzoieni sunt primii membri ai AGIR Junior din Asociatia Generala a Inginerilor din Romania
Data: 16-31 mai 2023
Pentru prima dată în istoria Asociației Generale a Inginerilor din România au fost acceptați în rândul membrilor asociației tineri mai mici de anul III de facultate.
Primii membri ai AGIR Junior din Asociația Generală a Inginerilor din România sunt de la Liceul Tehnic Buzău. Este vorba despre elevii din clasa a XI-a Nicolae Dragoș Șuleru, Daniel Constantin Hulașu, Alina Luminița Dedu, Ionuț Cătălin Moraru și Ovidiu-Ștefan Stanciu. Coordonați la clasa de Electronică a liceului de prof. ing. Nicolae Toader, cei cinci elevi s-au remarcat, odată cu întâlnirea cu conducerea AGIR Buzău, în cadrul unor competiții organizate de Politehnica din București. Și-au câștigat chiar dreptul de a fi admiși la facultate fără examen și sunt mândri că se bucură de sprijinul unor ingineri cu experiență.
„La Politehnică au candidat peste 100 de echipe și elevii mei au luat locul I“
Președintele de onoare al AGIR Buzău, ing. Vasile Moraru, le-a înmânat celor cinci liceeni legitimații de membru, în prezența prof. ing. Nicolae Toader și a directorului Colegiului Tehnic Buzău, prof. Corina Moise Poenaru.
„De când colaborăm cu AGIR Buzău am avut acces la concursuri organizate la Politehnica București, cum a fost cel pe teme de energie, din luna noiembrie. Au candidat peste 100 de echipe și au rămas în concurs vreo 30. Elevii mei au luat locul I, care a însemnat un premiu de 5000 de lei și șansa ca toți patru din echipă, deși sunt abia în clasa a XI-a, să fie admiși fără examen la Facultatea de Energetică. La fel de important este că, în urmă cu două săptămâni, am participat la o sesiune de comunicări științifice alături de studenți din Politehnică. AGIR a patronat toate aceste reușite ale noastre: ne-a informat despre aceste competiții, ne-a asistat etc. Practic, AGIR Buzău le-a trasat elevilor niște direcții. Noi nici nu am fi știut de concursul ăsta la care am luat premiul I, dacă nu ne informa domnul Petriceanu, președintele executiv al AGIR Buzău“, ne-a declarat ing. Nicolae Toader, coordonatorul clasei de Electronică a Colegiului Tehnic Buzău.
Alegerea celor cinci buzoieni drept primii membri ai AGIR Junior s-a făcut pe baza rezultatelor lor obținute în ultimul an și jumătate.
„Mi-a venit ideea de a accepta membri juniori în AGIR după ce m-am uitat pe o statistică“
La concursul TECHALLENGE 2023, de la Politehnică, buzoienii au uimit membrii comisiei care au fost fascinați să descopere că echipa Colegiului Tehnic le-a prezentat proiectul unei instalații solare de încălzit apă pentru cantina școlii, o instalație care este deja funcțională în liceul de la Buzău.
„Noi am fost interesați de acești tineri pentru că ei vor să urmeze o facultate în domeniul tehnic. În mod normal, potrivit statutului în vigoare până la Congresul din noiembrie 2022, ei ar fi devenit membri ai AGIR abia din anul III de facultate. Eu am zis: «hai să îi luăm de acum, din clasa de liceu, când se vede că au înclinația asta către inginerie! Și hai să îi canalizăm către aceste concursuri, pentru a se familiariza cu mediul acesta ingineresc». Mi-a venit ideea de a accepta membrii juniori în asociația noastră după ce m-am uitat pe o statistică. La ora actuală, în AGIR, la nivel național, sunt 3,8% studenți, 40% pensionari și restul ingineri activi. Este cazul să acordăm mai mare atenție tinerilor, pentru că doar așa asociația are viitor. Trebuie să fim conștienți că tinerii stăpânesc astăzi, de la vârste fragede, noile tehnologii și, astfel, și noi, inginerii experimentați, avem de învățat de la ei, nu doar tinerii de la noi“, a declarat ing. Vasile Moraru, președintele de onoare al AGIR Buzău.
De la lecții de pian și vioară la electronică și visul de a deveni ingineri
Ideea de a înființa o „micro celulă“ de membri juniori ai AGIR este o oportunitate de ambele părți. Asociația își crește în propria pepinieră viitorii membri, iar juniorii au posibilitatea să se întâlnească cu ingineri specialiști de înaltă clasă, cu mediul academic, ceea ce le oferă alte oportunități.
*
„După ce termin liceul, vreau să profit de locul câștigat la Politehnică, la Facultatea de Energetică, în urma concursului TECHALLENGE. De asemenea, voi da admiterea și la Facultatea de Automatizări și Telecomunicații de la Politehnică. Îmi doresc foarte mult să devin inginer“, a declarat Nicolae Dragoș Șuleru, membru junior al AGIR Buzău.
*
„Întâlnirea cu reprezentanții AGIR Buzău și cu mediul academic a fost pentru mine ceva deosebit. M-am simțit onorat să fac parte dintre primii membri ai AGIR Junior din România și cred că este o șansă deosebită“, a declarat Ionuț Cătălin Moraru, membru junior al AGIR Buzău.
*
„Înainte de Electronică, eu am făcut șase ani de vioară și doi ani de pian. Am făcut clasele primare la Liceul de Arte și mi-am dorit să devin arhitect. Am intrat la Colegiul Tehnic și, chiar dacă la început nu mi-a plăcut, după ce l-am întâlnit pe domnul profesor Toader, m-am îndrăgostit de electronică. Vreau să beneficiez de șansa de a intra la Facultatea de Energetică fără examen, dar mi-am propus să dau și la Facultatea de Silvicultură“, a declarat Alina Luminița Dedu, membru junior al AGIR Buzău.
*
„Sunt pasionat de electronică din copilărie și, când am văzut profilul acestui liceu, mi-am zis că aici este locul meu. După ce am ajuns în laboratorul domnului profesor Toader, am fost fascinat de inventivitatea și creativitatea lui. Nu mă așteptam să devin membru al Asociației Generale a Inginerilor din România și o consider o mare onoare“, a declarat Daniel Constantin Hulașu, membru junior al AGIR Buzău.
Cei cinci au fost invitați de ing. Vasile Moraru la Gala Premiilor AGIR, fiind pentru prima dată în istoria acestei gale când pe scenă vor urca niște membri juniori.
„Liceul Tehnic Buzău este unul dintre cele mai mari licee din Buzău și oferă o gamă variată de specializări și calificări conform normativelor în vigoare. Este un liceu atipic, care oferă o șansă reală de angajare a absolvenților săi prin parteneriatele pe care le derulează cu operatorii economici locali sau de continuare a studiilor prin prezentarea variată a ofertelor universităților de profil din țară și consilierea în carieră. Reușitele noastre au atras atenția conducerii AGIR Buzău, care a propus ca echipa de elevi închegată de prof. ing. Nicolae Toader să primească distincția de membri AGIR juniori“, a declarat prof. Corina Moise Poenaru, directorului Colegiului Tehnic Buzău.
Cristian Ionescu
Un exemplu demn de urmat
Apreciez în mod deosebit evenimentul care a avut loc în organizarea Sucursalei AGIR Buzău. Reamintesc, cu acest prilej, că, la 18 noiembrie 2022, Adunarea Generală a AGIR, desfășurată cu ocazia celui de al XXXI-lea Congres, a aprobat ca în Statut să fie prevăzut un nou tip de membru – Membru Junior al AGIR – pentru tinerii cu vârste de peste 14 ani, în conformitate cu prevederile legale. Este materializarea dorinței AGIR ca tinerii să aibă posibilitatea să cunoască și să se implice în activitatea asociației, o cale prin care pot cunoaște avantajele unei meserii în domeniul tehnic și, în mod special, lumea fascinantă a ingineriei.
Faptul că acest obiectiv a început să se materializeze dovedește valabilitatea noii prevederi statutare și, totodată, oferă largi perspective pentru formarea noilor generații de ingineri, garanție că profesia noastră are viitorul pe care îl merită.
Mihai Mihăiță
Președintele AGIR
Alte articole



