Blitz
Data: 16-31 mai 2024
● A fost lansată platforma #nofake pentru raportarea conținutului deepfake. Pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a fost lansată platforma #nofake, prin care românii pot raporta conținutul inadecvat pe care îl văd pe rețele de socializare. Platforma poate fi accesată la adresa www.mcid.gov.ro/nofake/. „Platforma va funcționa ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ceea ce privește falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online. Le mulțumesc partenerilor noștri din mediul privat - Google, Meta și TikTok - pentru eforturile de până acum. Au reușit să implementeze sisteme foarte eficiente prin care o parte substanțială din conținutul deepfake este blocat chiar înainte de publicare. Acest nou mecanism de raportare va funcționa complementar cu eforturile de până acum și cu posibilitatea pe care fiecare rețea socială o oferă deja, prin propriile instrumente de raportare. Platforma #nofake va asigura raportarea și analiza rapidă a acelor materiale, puține, care ar putea trece de filtrele implementate până la acest moment de fiecare rețea socială în parte", a precizat ministrul de resort. Platforma funcționează ca un canal de raportare temporar în 2024 și vizează asigurarea integrității alegerilor democratice, atât la nivel local, cât și la nivel european.
● Peste 80% dintre gospodăriile din România, conectate la internet fix. La finalul anului 2023, 3 din 4 conexiuni de internet fix erau doar prin fibră optică, cu 13% mai mult față de anul precedent, astfel încât conexiunile Gigabit au depășit 2 milioane, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Mai mult, nivelul de 80% din gospodării conectate la internet fix a fost depășit. Obiectivele digitale ale UE pentru 2030 urmăresc ca toate gospodăriile europene să aibă acces la conexiuni Gigabit, iar rețelele 5G sau cele cu performanțe similare să fie disponibile în toate zonele populate până în 2030. Totodată, 8 din 10 conexiuni active de internet mobil (21,5 milioane) au utilizat 4G și/sau 5G, pe seama triplării conexiunilor 5G, care au ajuns la 2,3 milioane.
- Credit foto: www.freepik.com
● UE investește peste 1 miliard de euro în 54 de proiecte industriale în domeniul apărării. Comisia Europeană (CE) a anunțat rezultatele cererilor de propuneri din 2023 din cadrul Fondului european de apărare (FEA) în valoare de 1,031 miliarde euro sub formă de finanțare din partea UE pentru a sprijini 54 de proiecte europene comune restante de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării. Potrivit unui comunicat al CE, proiectele selectate vor sprijini excelența tehnologică într-o gamă largă de capabilități de apărare în domenii critice, inclusiv apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană și navală, protecția activelor spațiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN). Acestea vor contribui la prioritățile UE în materie de capabilități, precum și la tehnologiile pentru un viitor tanc principal de luptă.
Alte articole




