BEZNA DE PE STADIONUL GIULESTI PUTEA FI PREVENITA?
Data: 1-15 iunie 2002
Cu totii (chiar si nemicrobistii) ne amintim de situatia penibila cand, in cursul meciului nocturn de fotbal Rapid - Paris Saint Germain, vestitul nostru stadion Giulesti a ramas in pana de curent! Evident, ca intotdeauna au urmat anchete, expertize, explicatii etc. Un lucru este cert: au cedat cablurile aferente liniilor electrice subterane din zona.
Se pune intrebarea inginereasca "de ce?" - de ce mai multe deodata? Raspunsul este tot de competenta inginerilor si l-am aflat de la dr. ing Lingvay Iosif, secretarul stiintific al S.C. ICPE - Cercetari Avansate S.A. Bucuresti.
Cablurile au cedat datorita relativei suprasolicitari din timpul meciului, corelat cu degradarea accentuata a rezistentelor de izolatie aferente cablurilor - situatie care a condus la "strapungeri" in lant.
De ce sunt degradate ("imbatranite") rezistentele de izolatie ale cablurilor electrice? Ce se poate face pentru ca asemenea situatii sa nu se mai repete? Aceste intrebari si le-au pus cercetatorii din Laboratorul "Tehnologii electrochimice si protectii anticorosive active" de la S.C. ICPE - Cercetari Avansate S.A. Bucuresti. Intrebarile o data fiind puse s-a trecut la studii, analize, experimentari etc. si s-a gasit solutia de prevenire - solutie tehnica originala, protejata cu brevet de inventie, brevet medaliat la saloanele de inventica internationale.
Ca de obicei, de la o idee si pana la realizarea practica drumul este greu si anevoios. Cand au o idee si vor sa rezolve o problema tehnica, prima si cea mai mare problema a cercetatorilor romani consta in gasirea resurselor financiare necesare. In cazul de fata, pentru rezolvarea problematicii coroziunii cablurilor de energie subterane de medie tensiune s-au solicitat si s-au obtinut fonduri bugetare de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Programul National de Cercetare - Dezvoltare si Inovare (PNCDI) "RELANSIN". Lucrarea s-a desfasurat in colaborare si sub controlul direct al serviciului tehnic din S.C. ELECTRICA S.A., care a sprijinit financiar (cofinantarea cercetarii) proiectul RELANSIN "1120/2001: "Tehnologie si echipament destinat cresterii mentenabilitatii si fiabilitatii cablurilor electrice subterane de medie tensiune".
In legatura cu rezultatele acestui proiect am aflat de la realizatorii lucrarii si o serie de amanunte tehnice interesante. Astfel, din determinarile si investigatiile in teren a rezultat ca principala cauza a degradarii premature a retelelor de distributie a utilitatilor urbane este coroziunea subterana. Din acest punct de vedere, in cazul concret al cartierului Giulesti a fost gasita o suprapunere cumulativa a unor factori acceleratori de coroziune deosebit de intensi - un adevarat "Triunghi al Bermudelor" - respectiv: curentii de dispersie in curent continuu deosebit de intensi proveniti de la caile de rulare a tramvaielor (deseori au fost inregistrate valori de peste 1000 de ori mai mari decat cele acceptate prin reglementarile tehnice in vigoare!), curentii de dispersie tot in curent continuu proveniti de la tronsonul de metrou "Gara Basarab - Crangasi" si curentii de dispersie in curent alternativ proveniti de la calea ferata electrificata din zona, deosebit de intens circulata (intrarea in Gara de Nord - Podul Grant). O data gasite cauzele degradarii accelerate, a fost gasita si experimentata si solutia tehnica de prevenire. In cazul cablurilor de energie, solutia tehnica gasita este originala, simplu de implementat pe cablurile in functiune (in exploatare), nu necesita materiale si/sau echipamente din import, costurile de implementare sunt reduse. Astfel, costurile aferente protectiei unui cablu trifazat de medie tensiune sunt sub costurile aferente remedierii unei singure avarii.
Solutia tehnica nou gasita a fost experimentata cu rezultate deosebit de favorabile pe 4 cabluri subterane din Cluj-Napoca si pe 4 cabluri din Bucuresti, omologata cu S.C. ELECTRICA S.A.
In concluzie, prin implementarea pe liniile electrice subterane a rezultatelor proiectului RELANSIN 1120/2001, frecventa incidentelor din retelele subterane de distributie a energiei electrice poate fi mult diminuata, deci evenimentele ca acela care a lasat in bezna cartierul si stadionul Giulesti pot fi prevenite.