LANSAREA PROGRAMELOR DIN PLANUL NATIONAL
Data: 1-15 iunie 2002
Programele din Planul National sunt grupate in functie de urmatoarele obiective majore de dezvoltare:
A. Modernizarea si relansarea economiei (8 programe): Agricultura si alimentatie (AGRAL); Viata si sanatate (VIASAN); Mediu, energie, resurse (MENER); Amenajarea teritoriului si transporturi (AMTRANS); Stimularea aplicarii inventiilor (INVENT); Relansarea economica prin cercetare si inovare (RELANSIN); Calitate si standardizare (CALIST); Consolidarea infrastructurilor standardizarii (INFRAS) - pondere de finantare 50%;
B. Consolidarea elementelor noii economii bazate pe cunostinte (4 programe): Societatea informationala (INFOSOC); Biotehnologii (BIOTECH); Materiale noi, micro si nanotehnologii (MATNANTECH); Tehnologii in domeniul aeronautic si spatial (AEROSPATIAL) - pondere de finantare 30%;
C. Stimularea integrarii comunitatii stiintifice si tehnologice din Romania in comunitatea internationala si in primul rand cea europeana: programul Cooperare si parteneriat international (CORINT) - pondere de finantare 10%;
D. Cercetarea in sprijinul progresului general al cunoasterii stiintifice si tehnice, al dezvoltarii politicilor publice si al promovarii culturii: - programul Cercetare fundamentala si de interes socio-politic si cultural (CERES) - pondere de finantare 10%.
Prin competitiile din anul 2003 se urmareste finantarea cu prioritate a proiectelor cu impact semnificativ in economie, care provin in principal din solicitarile ministerelor si ale altor organe ale administratiei publice centrale si locale si din solicitarile agentilor economici.
Categorii de proiecte si proceduri competitionale
In cadrul programelor din Planul National sunt admise urmatoarele categorii de proiecte, care sunt prevazute in pachetele de informatii ale programelor: Proiect fundamental - tip PF pentru elaborarea de concepte, metode, proceduri, solutii noi pentru fenomene, substante, procese, sisteme etc.; Proiect experimental-demonstrativ - tip PED pentru realizarea de modele/solutii pentru produse/tehnologii/servicii noi; Proiect de dezvoltare tehnologica - tip PDT pentru realizarea si executia de prototipuri/instalatii pilot etc. (sau echivalent: planuri de lucrari, planuri de implementare etc.); Proiect de transfer la agentii economici - tip PA; ∙ Proiect de valorificare la agentii economici - tip PV.
Volumul finantarii asigurate de catre MEC pe durata totala a unui proiect nu poate depasi 5 mld. lei.
Resurse financiare alocate programelor din Planul National pentru 2003: bugetul Planului National pentru anul 2003, de 1500 miliarde lei; valoarea autorizata pentru angajarea multianuala prin noi competitii in anul 2003 pentru perioada 2003-2005, de 1971,8 miliarde lei.
Pachetele de informatii sunt disponibile la conducatorii de programe, precum si pe Internet, pe site-urile specifice (inclusiv la adresa MEC: www. mct.ro).
Programele nucleu privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica sunt programe proprii ale unitatilor si institutiilor din sistemul national de cercetare-dezvoltare si trebuie sa se incadreze in tendintele de varf ale domeniului pe plan international.
Programele nucleu au fost lansate in luna martie a acestui an, iar obiectivele acestora au fost corelate cu strategia pe termen mediu si lung a domeniilor institutiilor publice centrale sub autoritatea carora functioneaza unitatile si institutiile de cercetare-dezvoltare.
S-au primit 36 de propuneri de programe nucleu, care au fost evaluate de un comitet de evaluare, in baza urmatoarelor criterii: orientarea de dezvoltare generala la care trebuie sa contribuie programul; corelatia si realismul programului; impactul pozitiv al programului asupra domeniului sau sectorului respectiv; mijloacele si resursele necesare pentru implementare.
In baza evaluarii s-au stabilit valorile de finantare pentru anul 2003, pentru fiecare program nucleu.
Prin programele nucleu se pregatesc urmatoarele competitii pentru programele Planului National de Cercetare-Dezvoltare-Inovare.