Constantin C. Teodorescu - omul, inginerul si profesorul emerit 1892 - 1972
Data: 1-15 iunie 2004
Constantin C. Teodorescu s-a nascut la 22 martie 1892 in Bucuresti, intr-o familie modesta. A urmat scoala primara in Bucuresti si apoi prin concurs Liceul Internat “Constantin Negruzzi” din Iasi, absolvind sectia reala in 1911. A intrat prin concurs la Scoala Nationala de Poduri si Sosele, unde a avut profesori renumiti, dintre care amintim pe Anghel Saligny, Elie Radu, Ion Ionescu, David Emmanuel, Nicolae Vasilescu-Karpen si Andrei Ioachimescu.
Dupa obtinerea diplomei in 1916, a fost numit ca inginer in Ministerul Lucrarilor Publice, unde a functionat pana in 1919. Prin concurs, in acel an a fost numit asistent la Catedra de rezistenta materialelor, unde era sef de catedra prof. Gh. Em. Filipescu.
In toamna anului 1920, o data cu infiintarea Scolii Politehnice din Timisoara, directorul de atunci, renumitul matematician Traian Lalescu, l-a chemat la Timisoara in functia de subdirector, unde a functionat pana in anul 1924. In perioada 1920 – 1924 a functionat ca profesor suplinitor de rezistenta materialelor si mecanica rationala.
Din anul 1923 este numit profesor provizoriu de rezistenta materialelor la Politehnica din Timisoara, iar in 1926 profesor titular la aceasta catedra. Aici a predat in continuare pana in 1939, cand a trecut ca profesor titular la Catedra de rezistenta materialelor de la Politehnica din Bucuresti, in urma decesului profesorului Gh. Em. Filipescu.
Este de mentionat faptul ca in perioada cat a activat la Timisoara a fost si director al Scolii Superioare P.T.T. din acest oras (1923-1929). A infiintat laboratorul de incercari de materiale al Politehnicii din Timisoara si a fost rector al Politehnicii din Timisoara in perioada (1934-1938).
La Bucuresti a fost numit rector al Politehnicii in perioada (1940-1944) si profesor titular definitiv la catedra de Rezistenta a Materialelor pana in 1948, cand a fost trecut ca profesor de rezistenta a materialelor la Institutul Feroviar din Bucuresti. Din 1960 este pensionar si este numit profesor consultant.
In 1962 i s-a acordat prin decret titlul de profesor emerit.
Constantin C. Teodorescu, pornind de la consideratia ca o singura incercare in domeniul rezistentei materialelor nu dovedeste nimic cu privire la valabilitatea unor relatii, a ajuns la concluzia ca trebuie aplicate sistematic metodele statistice si teoria probabilitatilor in problemele referitoare la incercarile de materiale. |ntr-adevar, valorile medii, abaterile medii, elipsele de distributie, coeficientii de corelatie care trebuie stabiliti pentru caracteristicile privind rezistenta materialelor ne duc la relatii statistice. Folosind aceste metode statistice, el a reusit sa ajunga la interpretari interesante. De exemplu, cu ajutorul elipselor de probabilitate sau al elipsoidului de probabilitate, el a dat o metoda de comparare a doua limite caracteristice pentru materialele supuse la incercari, sub forma de epruvete. A aplicat legea lui Gauss pentru doua variabile in unele probleme de incercari de materiale.
Prezentand evolutia ideilor referitoare la calculul sectiunilor de beton armat, el a pus in evidenta felul cum au contribuit incercarile de materiale la modificarea metodelor de calcul. Intr-o comunicare facuta la al doilea Congres interbalcanic al matematicienilor, tinut la Bucuresti in 1937, a aratat ca limitele impuse pentru caracteristicile materialelor sunt tangentele la elipsa de probabilitate. Ca urmare, spre a compara doua limite, trebuie ca ele sa reprezinte aceeasi probabilitate, ceea ce inseamna ca ele trebuie sa fie tangente la elipsele omotetice de aceeasi probabilitate.
Profesorul-inginer C.C. Teodorescu a tiparit mai multe editii pentru cursul sau de rezistenta materialelor predat la Politehnica din Timisoara sau din Bucuresti ori la Institutul Feroviar din Bucuresti (desfiintat prin inglobare in Institutul Politehnic Bucuresti). I s-au tiparit sau i s-au litografiat de asemenea mai multe editii pentru Culegerea de probleme si exercitii de rezistenta materialelor si teoria elasticitatii. Are o serie de lucrari cu caracter divers, toate insa legate de preocuparile sale de inginer si de profesor. A fost obsedat de ideea de a dovedi si altora ca gandirea tehnica se deosebeste de gandirea stiintifica. Dupa profesorul C.C. Teodorescu, gandirea tehnica inseamna “arta de a alege intre conditii contradictorii”. Era o rara placere intelectuala sa-l asculti facand lectii la diverse institutii politehnice din tara, tratand despre tehnica si tehnicieni, despre gandirea tehnica sau evocand sentimental figuri de ingineri si profesori de la Politehnica, precum, de exemplu, figura celui ce a fost profesorul inginer Gh. Em. Filipescu, inaintasul sau.
Activitatea tehnica a lui C.C. Teodorescu nu s-a marginit la cele aratate, deoarece el a dat in plus numeroase consultatii tehnice si a facut multe expertize.
In invatamantul superior tehnic, profesorul C.C. Teodorescu are un aport important prin instructia tehnica-stiintifica a patruzeci de serii de ingineri constructori, mecanici, minieri, feroviari sau de alta specialitate, carora la orele de curs sau la lucrarile de seminar si de laborator le-a indus increderea in puterea lor proprie pentru a calcula, proiecta si executa constructii de orice fel.
In concluzie, profesorul C.C. Teodorescu este primul care a aplicat pe larg metodele statistice pentru incercarile materialelor. A studiat de asemenea distributia eforturilor produse de variatia de temperatura in calea ferata sudata continuu, iar in invatamantul superior, pe langa profesor emerit, a fost si un bun organizator.
Prototip al modestiei care ascunde valori spirituale si morale, trecand discret printre altii, pretuitor de ganduri si subtilitati, profesorul C.C. Teodorescu a fost un om original, cultivat pana la eruditie, crescut la scoala integrului si celui de mult trecut in legenda - profesorul Gh. Em. Filipescu, sufletul Scolii de Poduri si Sosele, al Politehnicii din Bucuresti si al “Gazetei matematice”. Cu toate vicisitudinile vietii, care nu au reusit sa-l franga, C.C. Teodorescu nu putea adopta in viata alt crez moral si spiritual decat al marelui sau inaintas: rectiliniaritate in toate, armonie deplina. A fost unul dintre asii tehnicii romanesti din ultimii 80 de ani. Viziunea sa tehnica-stiintifica, surprinzator de inedita si multivalenta, l-a facut sa fie consultat sau sa-si dea concursul in multe dintre proiectarile si realizarile tehnicii romanesti de mare anvergura unde se cerea a fi folosita vastitatea competentei sale ingineresti. In tot ceea ce a produs, in toate discutiile si conferintele sale s-a intrevazut intotdeauna seriozitate, rigoare a discutiei, argumentare nuantata extrem de bogata. Puritate intr-o viata de munca plenar traita.
Profesorul C.C. Teodorescu a publicat primul curs de Rezistenta Materialelor de la noi din tara in 1923, la Editura Scolii Politehnice din Timisoara, reeditat in 1926. De asemenea, a scos culegere de probleme de Rezistenta Materialelor, in 1921 la Editura Scolii Politehnice din Timisoara si reeditata in 1926 si in 1934 impreuna cu profesorul Stefan Nadasan.
A creat primul laborator din tara de incercare a materialelor la Timisoara. Aici a facut zeci de mii de incercari asupra epruvetelor sau mostrelor, nu numai pentru receptia materialelor, ci si pentru a stabili in ce masura teoria privind elasticitatea materialelor corespunde realitatii. Incercarile sale asupra materialelor privesc relatiile care exista intre rezistenta, alungire, contractie transversala si rezilienta la diferite materiale, de la sine de cale ferata pana la ciment, sare, nisip, lemn etc. Ca un detaliu interesant mentionez ca folosind proprietatile momentelor de inertie a definit elipsa de probabilitate. |ntr-o alta lucrare a determinat curba frecventei in incercarile de materiale. |ntr-o comunicare facuta la Congresul interbalcanic al matematicienilor, care a avut loc la Atena in 1934, profesorul Teodorescu a dat o interpretare simpla a momentelor statistice si a abaterilor cu ajutorul momentelor de inertie si al razei de giratie. A trecut apoi de la elipsa de probabilitate din plan la elipsoidul de probabilitate din spatiu, iar acestui elipsoid i-a determinat axele si directiile conjugate.
Intr-o comunicare facuta la al doilea Congres interbalcanic al matematicienilor, tinut la Bucuresti in 1937, a aratat ca limitele impuse pentru caracteristicile materialelor sunt tangente la elipsa de probabilitate. In mai multe lucrari publicate si intr-o monografie aparuta la Editura Academiei expune o teorie originala a sinei fara joanta supusa la variatii de temperatura si arata cum are loc distributia tensiunilor in calea ferata sudata continuu. In teoria pe care o dezvolta, Teodorescu asimileaza sina continua cu o grinda rectilinie asezata pe un balast elastic, care conduce la o distributie a tensiunilor longitudinale dupa o lege exponentiala.
A fost conducator de doctorat in domeniul Rezistentei Materialelor si sub conducerea lui si-au sustinut teza de doctorat o serie de actuali si fosti profesori, printre care prof. Buga Mihai, prof. Iliescu Nicolae, prof. Deutsch loan, prof. Goia loan, prof. Atanasiu Constantin, prof. Talposi Atanasie, prof. Rusiu Gheorghe si altii.
A infiintat la Bucuresti Cercul de Mecanica, la care participau doctoranzi si profesori de la Politehnica din Bucuresti. Aici doctoranzii isi expuneau parti din teze, iar profesorii expuneau diverse noutati din domeniul Mecanicii Aplicate. Acest cerc a functionat si dupa disparitia profesorului C. C. Teodorescu inca foarte multi ani.
La primul Manual al inginerului mecanic, aparut in anul 1955, in limba romana, a scris partea de Rezistenta Materialelor.
A lasat in urma o vasta bibliografie de peste 150 de titluri de lucrari, dintre care unele publicate in strainatate. Sunt bine cunoscute preocuparile si realizarile profesorului C.C. Teodorescu privind dezvoltarea constructiilor sudate din tara noastra.
Este prim autor al primului tratat de sudura publicat in limba romana si al altor lucrari referitoare la calculul de rezistenta si incercarea imbinarilor sudate. Profesorul C.C. Teodorescu este si initiatorul lucrarii "Imbinari sudate", aparuta in anul 1972 la Editura Tehnica cu cateva luni inainte de deces.
Profesorul emerit C.C. Teodorescu reprezinta un exemplu de daruire in nobila activitate de formare si promovare a tinerelor cadre, precum si in activitatea de cercetare stiintifica direct legata de nevoile productiei, activitate in care s-a straduit si a reusit sa-si antreneze colaboratorii.
Ca un omagiu, Societatea de Rezistenta Materialelor din Romania a dat numele profesorului C. C. Teodorescu Concursului Profesional de Rezistenta Materialelor, care se desfasoara anual.
Omul C. C. Teodorescu, un OM scris cu majuscule, s-a remarcat prin calitati sufletesti deosebite: competenta, talent, putere de munca, constiinciozitate, perseverenta, exigent cu colaboratorii dar si cu el insusi, model de dascal dedicat in totalitate apostolatului didactic. A fost un om de stiinta de o mare omenie, a avut o viata modesta si discreta, preocupat tot timpul de a nu incomoda si de a nu indispune pe nimeni. Opera acestui om este vie, traieste in si prin activitatea lui, nu numai la catedra, ci si in atatea institutii carora le daruia colaborarea.