Curier legislativ
Data: 1-15 iunie 2004
Lege nr. 183/2004
din 17/05/2004
privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2003 pentru completarea Legii nr. 26/1990 privind Registrul comertului
Publicata \n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 461, din 24/05/2004
In cazurile in care se solicita inmatricularea unei firme care, prin cuvintele sau sintagmele folosite, cum ar fi: national, roman, institut, academic-stiintific, academie, universitate, universitar si alte denumiri asemanatoare acestora, este de natura sa sugereze sau sa imprime persoanei juridice respective caracterul de institutie publica ori de interes public, national sau local, este necesar acordul scris al Secretariatului General al Guvernului sau al prefectului, pentru cele de interes local. Acordul scris pentru folosirea denumirii se elibereaza in termen de 10 zile de la data solicitarii. Neobtinerea acordului duce la neinmatricularea firmei.
Firmele inmatriculate pana la data de 24.05.2004 in a caror denumire se regaseste unul dintre cuvintele enumerate mai sus, sunt obligate sa ceara, pentru folosirea denumirii, acordul scris al autoritatilor competente, in termen de 6 luni de la aceasta data.
Nerespectarea obligatiei de a solicita acordul scris al autoritatii competente se sanctioneaza cu amenda de 25 milioane lei si radierea de drept a firmei inmatriculate.
Contraventia se constata si sanctiunea se aplica de persoanele imputernicite de directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului sau al oficiului registrului comertului de pe langa tribunale, dupa caz. Radierea de drept se constata de oficiul registrului comertului de pe langa tribunale.
Lege nr. 150/2004
din 14/05/2004
Legea privind siguranta alimentelor
Publicata \n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 462, din 24/05/2004
Legea stabileste principiile generale care se aplica alimentelor si hranei pentru animale, in general, si sigurantei acestora, in special.
In notiunea de aliment nu se includ hrana pentru animale; animalele vii, in afara cazului in care acestea sunt destinate a fi procesate in vederea punerii pe piata a produselor destinate consumului uman; plantele inaintea recoltarii; produsele medicinale; produsele cosmetice; tutunul si produsele din tutun; substantele narcotice si psihotrope; reziduurile si contaminantii.
Pentru asigurarea sigurantei alimentelor se vor respecta urmatoarele cerinte:
a) alimentele nu trebuie puse pe piata daca nu sunt sigure;
b) alimentele sunt considerate nesigure daca sunt daunatoare pentru sanatate sau inadecvate consumului uman;
c) pentru a determina daca un aliment nu este sigur, se va tine seama de conditiile normale de utilizare a alimentelor de catre consumator la fiecare etapa a productiei, procesarii si distributiei, precum si de informatiile furnizate consumatorului, inclusiv informatiile de pe eticheta sau alte informatii generale puse la dispozitie consumatorului, privind evitarea efectelor daunatoare sanatatii personale, determinate de un anumit aliment sau categorie de alimente;
d) pentru a stabili daca un aliment este daunator sanatatii, trebuie avute in vedere efectele probabile imediate si/sau pe termen scurt si/sau pe termen lung ale acelui aliment asupra sanatatii persoanei care il consuma, precum si efectele asupra generatiilor viitoare, posibilele efecte toxice cumulate, precum si sensibilitatea din punctul de vedere al sanatatii a unei anumite categorii de consumatori;
e) pentru a determina daca un aliment este sau nu este inadecvat pentru consumul uman, trebuie sa se analizeze daca alimentul este inacceptabil pentru consumul uman in conformitate cu destinatia sa, din punctul de vedere al contaminarii determinate de factori externi sau nu, de alterare, deteriorare ori degradare;
f) in cazul in care un aliment nesigur face parte dintr-un lot, sarja sau transport de alimente din aceeasi clasa ori cu aceeasi descriere, se va presupune ca toate alimentele din respectivul lot, sarja sau transport sunt nesigure, in afara cazului in care in urma unei evaluari detaliate nu se descopera nici o dovada care sa indice ca si restul lotului/sarjei sau transportului este nesigur;
g) conformitatea unui aliment cu prevederile specifice aplicabile acelui aliment nu va impiedica autoritatile competente sa ia masurile necesare in vederea impunerii de restrictii la punerea pe piata sau in vederea retragerii acestuia de pe piata, in cazul in care exista motive care arata ca alimentele nu sunt sigure, desi aparent acestea sunt conforme.
Legea va intra in vigoare la data de 24.06.2004.
Alte articole

