Apa potabila - resursa epuizabila
Data: 1-15 iunie 2005
Apa, substanta care intretine viata pe Pamant, cu calitatile ei benefice si malefice, reprezinta o preocupare majora, continua, la nivel global.
Unii cercetatori sunt de parere ca disparitia oamenilor de pe Pamant ar putea fi cauzata de lipsa apei potabile sau de inundatii catastrofale, inaintea altor factori destructivi, ca penuria de alimente (foamea) sau bolile contagioase.
La Sesiunea stiintifica de primavara 2005 a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania - presedinte prof. univ. H.C. Vasile Candea, medic militar, general, chirurg de valoare mondiala - care a avut loc la data de 18 mai 2005, tematica a reprezentat-o: Apa dulce, rezerva epuizabila; Tehnologiile de depoluare si valorificare a apei; Memoria apei; Apa ca sursa potentiala a dezvoltarii durabile.
Din comunicarile sustinute de personalitati ale stiintei romanesti ca prof. dr. Marioara Godeanu, prof. dr. Vladimir Rojanschi de la Universitatea Ecologica Bucuresti, prof. dr. Gh. Mustata, Universitatea "Cuza" Iasi si altii, retinem in sinteza unele idei importante care s-au discutat in cadrul acestei sesiuni.
Apa este cuprinsa in diferite proportii in plante si animale care traiesc in diferite medii ecologice. In corpul omenesc, apa reprezinta 70% din volumul sau, numai 30% reprezinta substantele minerale. In natura, dupa cum este bine cunoscut, apa se prezinta sub forma lichida, solida si de vapori. Greu de conceput este faptul ca desi 2/3 din globul terestru este acoperit de apa (mari, oceane, fluvii, lacuri), omenirea trece printr-o criza de apa potabila, care se accentueaza continuu. Desi are o formula simpla, o molecula de apa fiind formata din doi atomi de hidrogen si unul de oxigen, legaturile si comportamentul sau in bios pun probleme care inca nu si-au gasit dezlegarea.
In Uniunea Europeana apa este definita ca un sistem complex, ca un factor social important in relatia om-natura, care trebuie gestionata prin metode stiintifice, tehnice si politice. Se preconizeaza crearea unor unitati administrative teritoriale ca factor de decizie in utilizarea apei.
Ca factor economic, apa potabila si industriala are valoarea si caracteristicile de marfa, avand pretul de 2 - 3 euro/m3, suma care variaza in functie de procesele de epurare industriale utilizate.
S-a constatat o greseala grava in utilizarea apelor. Astfel, apele subterane avand calitati potabile au fost intrebuintate in industrie, iar cele de suprafata pentru populatie, dupa ce au trecut prin statiile de purificare. In acest sens sunt necesare masuri imediate pentru remedierea situatiei.
In Romania, 11 milioane de locuitori (45% din populatie) consuma apa din puturi, ale carei calitati organoleptice nu sunt cunoscute prin analize de laborator. In localitatile romanesti de pe malul Dunarii nu exista nici o statie de epurarea apei. Se poate concluziona ca la noi nu exista o preocupare pentru calitatea apei, o cultura a apei. Apa din fantani contine de regula azotati, proveniti de la ingrasaminte, in multe cazuri nu se respecta perimetrul de protectie fata de haznale, iar in regiunile petroliere, apa din fantani este poluata cu hidrocarburi. In urma inundatiilor, apa este poluata si nu poate fi consumata. Nici in orase locuitorii nu consuma apa de calitate.
Printre negocierile de aderare la Uniunea Europeana se cere si rezolvarea problemei apei potabile prin organizarea epurarii apelor pe cale mecanica sau biologica.
In UE a fost introdus termenul "Corpuri de apa", care se refera la rauri, lacuri, fluvii, iar sursele de apa sunt clasificate dupa calitate pe trei categorii; in categoria 1 intra sursele de apa potabila.
Henri Coanda, celebrul inginer inventator, printre multiple preocupari, s-a ocupat si de relatia om-apa si a spus: "Omul este bine sa ramana acolo unde a baut apa pentru prima data in viata", idee care poate fi interpretata, dar se pare ca reprezinta o concluzie a unor cercetari stiintifice. O ipoteza recenta presupune ca viata pe Pamant a fost adusa de undeva din spatiul cosmic, intr-o picatura de apa transportata de un meteorit.