NOI MEMBRI DE ONOARE AI ACADEMIEI DE STIINTE A MOLDOVEI
Data: 1-15 iunie 2006
Adunarea generala a membrilor Academiei de Stiinte a Moldovei (ASM), din 26 mai a.c., a ales în unanimitate ca noi membri de onoare ai ASM urmatoarele personalitati stiintifice:
Seymour D. Van Gundy, profesor si decan emerit al Universitatii din California Riverside, SUA. Savant notoriu în domeniul biologiei, ecologiei si combaterii nematodelor plantelor. Posesor a numeroase premii internationale în domeniul stiintei. Gratie eforturilor profesorului Seymour D. Van Gundy au fost stabilite contacte de parteneriat stiintific între Universitatea nominalizata, pe de o parte, si Academia de Stiinte a Moldovei, Universitatea de Stat a Moldovei, pe de alta parte, relatii care se dezvolta în continuare.
Florin Gheorghe Filip, profesor doctor inginer, academician, vicepresedinte al Academiei Române, membru al Academiei de Stiinte Tehnice din România, personalitate marcanta stiintifica. În perioada în care a ocupat postul de director al Institutului de Cercetari în Informatica al Academiei Române a sustinut si a dezvoltat cooperarea stiintifica cu Institutul de Matematica si Informatica al ASM. A participat la manifestarile stiintifice din domeniu, organizate la Chisinau, a sustinut cercetarile specialistilor moldoveni în domeniul tehnologiilor societatii informationale. Este membru al colegiului de redactie al revistei Computer Science Journal of Moldova.
Vitalie Ghinzburg, academician, membru al Academiei de Stiinte a Rusiei, personalitate celebra în fizica moderna, laureat al Premiului Nobel (2004). Gratie acestui savant exceptional, tezaurul de aur al stiintei contemporane s-a îmbogatit cu notiuni ca ecuatiile Ghinzburg-Landau, parametrul Ghinzburg, radiatia de transfer Ghinzburg etc. În anii 1970- 1985 academicianul Vitalie Ghinzburg a fost organizatorul mai multor sesiuni de gala ale Sectiei de Fizica Generala si Astronomie a AS a URSS la Chisinau, prezentând în cadrul lor rapoarte stiintifice. A luat parte la seminarele stiintifice ale Institutului de Fizica Aplicata al ASM, a tinut prelegeri în fata studentilor USM. Aportul si influenta benefica a acad. Vitalie Ghinzburg asupra dezvoltarii cercetarii si, în special, a fizicii teoretice în Moldova sunt incontestabile.
Florin Teodor Tanasescu, profesor doctor inginer, secretar general al Academiei de Stiinte Tehnice din România, membru al Biroului executiv al Consiliului AGIR, cercetator stiintific principal al Institutului de Cercetari pentru Electrotehnica, profesor al Universitatii Politehnica din Bucuresti si al Universitatii Valahia din Târgoviste. Numele sau a devenit cunoscut unui cerc larg de oameni în Republica Moldova la începutul anilor `90, când se afla în functia de secretar de stat la Ministerul Cercetarii si Tehnologiei din România. S-a manifestat activ ca promotor al cercetarilor stiintifice bilaterale în cadrul programelor interguvernamentale România – Moldova si Orizont - 2000, ce au consolidat cooperarea în domeniul cercetarii stiintifice. A vizitat nu o data Chisinaul si Academia de Stiinte a Moldovei.
Dorel Zugravescu, profesor doctor inginer, membru corespondent al Academiei Române, membru al Academiei de Stiinte Tehnice din România, directorul Institutului de Geodinamica Sabba Stefanescu al Academiei Române. Activeaza în domeniul geofizicii, este profesor al Universitatii din Bucuresti. În decursul activitatii sale a publicat peste 120 de lucrari privind geodinamica diferitor regiuni, inclusiv si pe teritoriul Republicii Moldova. O atentie deosebita a acordat studiului seismicitatii zonei Vrancea. A optat pentru si a sustinut mereu cooperarea cu savantii din Republica Moldova.