PASAPORTUL SIMPLU
Data: 1-15 iunie 2006
(Urmare din numarul trecut)
(4) În cazul în care se argumenteaza necesitatea eliberarii pasaportului prin faptul ca minorul urmeaza sa se deplaseze în strainatate pentru a urma un tratament medical fara de care viata sau sanatatea îi este pusa în pericol, prezentând documente doveditoare în acest sens, emise ori avizate de autoritatile medicale române, autoritatile competente vor elibera pasaportul, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.
(5) Daca pasaportul a fost emis de autoritatile competente în conditiile prevazute la alin. (3) si (4), acestea au obligatia de a-i informa parintii, concomitent sau de îndata ce este posibil.
(6) Emiterea pasaportului pentru minor sau, dupa caz, includerea acestuia în pasaportul unuia dintre parinti, în situatia în care exista neîntelegeri între acestia cu privire la exprimarea acordului, cu exceptia situatiilor prevazute la alin. (3) si (4), se efectueaza numai dupa solutionarea neîntelegerilor de catre instanta de judecata, în conditiile legii.
Art. 18. (1) Valabilitatea pasapoartelor simple este stabilita dupa cum urmeaza:
a) 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 14 ani;
b) 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsa între 14 si 25 de ani;
c) 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani.
(2) Pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, pasapoartele se pot elibera cu o valabilitate solicitata de parinti sau, dupa caz, de reprezentantii legali, fara a se putea depasi valabilitatea maxima prevazuta la alin. (1) lit. a).
(3) Pentru minorii care au împlinit vârsta de 14 ani, pasapoartele se pot elibera, la cererea parintilor, cu o valabilitate mai mica decât cea prevazuta la alin. (1) lit. b), cu conditia sa nu depaseasca data la care titularul împlineste vârsta de 18 ani.
(4) Valabilitatea pasapoartelor simple înceteaza de drept la data la care se constata de catre autoritatile competente faptul ca sunt deteriorate ori distruse sau, dupa caz, existenta în continutul acestora a unor stersaturi ori modificari operate fara drept.
Art. 19. – (1) Valabilitatea mentiunii privind înscrierea minorilor în pasaportul parintelui este de 3 ani, dar nu mai mare decât valabilitatea pasaportului, precum si decât perioada ramasa pâna la împlinirea vârstei de 14 ani de catre acestia.
(2) În situatiile prevazute la art. 18 alin. (4), valabilitatea mentiunii privind înscrierea minorilor în pasaportul parintelui înceteaza de drept odata cu cea a pasaportului.
Art. 20. – (1) Pasapoartele simple se pastreaza de catre titulari, care au obligatia de a nu le înstraina, cu exceptia situatiilor în care documentele se retin de autoritatile competente sau se depun la misiunile diplomatice ori oficiile consulare straine, în vederea aplicarii vizei.
(2) Pasapoartele simple ale minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani se pastreaza de catre parintii acestora, reprezentantii legali sau, dupa caz, de catre însotitori, atunci când minorii se deplaseaza în strainatate împreuna cu alte persoane, în conditiile prezentei legi.
(3) Pasapoartele simple pot fi retinute numai de catre organele de politie, autoritatile judiciare, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din strainatate, serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, precum si cele pentru evidenta persoanelor, doar în cazul în care situatia o impune, pentru exercitarea atributiilor specifice prevazute de lege. În aceste situatii autoritatile care retin pasapoartele au obligatia sa elibereze titularului o dovada care sa ateste faptul ca pasaportul a fost retinut, precum si motivele care au stat la baza acestei masuri.
(4) Persoanele prevazute la alin. (1) si (2) au obligatia de a pastra pasapoartele în conditii care sa nu implice riscul deteriorarii, distrugerii sau pierderii acestora.