Noi aparitii Editura Agir
Data: 1-15 iunie 2007
REMUS RADULET – CONTRIBUTII ROMÂNESTI LA DEZVOLTAREA
TERMINOLOGIEI ELECTROTEHNICE
Autori/coordonatori – acad. Alexandru Timotin;
prof. dr. Florin T. Tanasescu; mat. Paraschiva Onica
Editura AGIR, 2006, 308 pag., 12,50 lei/ex.
*
Lucrarea, aparuta sub auspiciile Academiei de Stiinte Tehnice din România (ASTR) si a Comitetului Electrotehnic Român (CER), poarta pe prima pagina urmatoarea dedicatie semnata de autori: „Închinam aceasta lucrare memoriei academicianului Remus Radulet, personalitate complexa, enciclopedica si care a înteles, cel dintâi, importanta multilingvismului, contribuind decisiv la dezvoltarea terminologiei electrotehnice“.
Volumul cuprinde lucrarile în domeniul terminologiei electrotehnice elaborate de academicianul Remus Radulet (3 mai 1904 – 6 februarie 1984) si colaboratorii sai, pe care i-a îndrumat si care dupa trecerea sa în nefiinta i-au continuat opera.
Istoricul cercetarilor pe care le-a întreprins acad. Remus Radulet, subiectul lucrarii de sinteza, porneste de la faptul ca la sfârsitul secolului XIX si începutul secolului XX, terminologia în domeniul electrotehnic era confuza, utilizându-se pentru aceeasi notiune mai multi termeni. Acest fapt a condus pe numerosi specialisti la ideea de standardizare a terminologiei specifice în domeniu, prin definitii stiintifice clare care sa explice termenii utilizati, creând un limbaj de specialitate în domeniul electrotehnicii. Pornind de la aceasta idee, în anul 1906 s-a înfiintat Comisia Electrotehnica Internationala (CEI), a carei activitate a debutat cu stabilirea termenilor si a unitatilor de masura în electrotehnica, constituind prima comisie de standardizare din lume.
Electrotehnicienii români au aderat cu entuziasm la activitatile CEI. În anul 1927 s-a înfiintat Comitetul Electrotehnic Român (CER), a carui preocupare de baza a constituit-o standardizarea terminologiei în electrotehnica, membrii sai aducându-si o contributie importanta în domeniu. Academicianul Remus Radulet a fost presedintele Comitetului de Terminologie al CEI si presedinte al CEI între anii 1964 – 1967.
Monografia pe care o prezentam cuprinde douazeci de articole (capitole), dintre care patru semnate de acad. Remus Radulet, preluate din alte publicatii, în care îsi exprima conceptiile sale despre terminologie, si saisprezece articole care se refera la conceptiile si filozofia magistrului, semnate de autorii coordonatori ai operei. Cuvântul înainte, o introducere la aceasta opera, este semnat de acad. Toma Dordea. Lucrarea constituie o contributie valoroasa la istoria si filozofia stiintei si tehnicii românesti si universale.
DICTIONAR AL TERMINOLOGIEI ELECTROTEHNICE
Român – Englez – Francez
Coordonarea generala – acad. Alex. Timotin;
prof. univ. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu; mat. Paraschiva Onica
Editura AGIR, 2006, 900 pag., 31,20 lei/ex.
*
ASTR, CER, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Institutul de Cercetare pentru Electrotehnica (ICPE) ofera specialistilor în electrotehnica un instrument de lucru necesar pentru activitatea pe care si-o desfasoara în domeniu. Grupul de lucru si colaboratorii la alcatuirea acestei opere, în numar de doisprezece, sunt profesori universitari, doctori ingineri, membri ai corpului didactic din UPB, valorosi oameni de stiinta. Dictionarul beneficiaza de un cuvânt înainte semnat de acad. Radu Voinea, respectatul si veneratul om de stiinta, din care citam: „CER îsi continua traditia de a oferi cititorilor o noua lucrare de referinta, dupa ce cu câtiva ani în urma editase fratele sau geaman, varianta englez – român“. Prefata este semnata de prof. univ. dr. ing. Fl. T. Tanasescu.
La formarea acestui dictionar stau principiile si filozofia acad. Remus Radulet, ale carui conceptii în domeniul filologiei ingineresti au fost apreciate de specialistii din toata lumea. El a format scoala româneasca de terminologie, continuata de discipolii sai acad. Alex Timotin, acad. Andrei Tugulea, prof. dr. ing. Florin T. Tanasescu. Acest dictionar cuprinde peste 35 000 de termeni utilizati în electrotehnica în limba româna, tradusi în limbile franceza si engleza. Dictionarul, asa cum este prezentat de Editura AGIR, reprezinta munca de cercetare a numerosi colaboratori pe o perioada de peste treizeci de ani. Utilitatea acestei opere consta în faptul ca reprezinta un instrument de lucru pentru cercetatorii stiintifici, inginerii din productie, personalul didactic universitar, studentii din universitatile tehnice si chiar profesionistii din domeniul legislativ.
Autorii-coordonatori ai celor doua lucrari sunt:
Alexandru TIMOTIN, (1925 – 2007). Absolvent al Politehnicii din Bucuresti – 1949; dr. ing. în electrotehnica teoretica – 1958; dr. docent în stiinte – 1979; cadru didactic din 1959; prof. titular din 1968; presedinte al Departamentului cu predare în limbi straine UPB (1990 – 1995); membru al Academiei Române – corespondent 1991, titular 1999; membru al Consiliului Stiintific al Asociatiilor Universitatilor Francofone; ofiter al Ordinului Palmes Academiques din 1993. Peste 90 de lucrari de specialitate publicate. Din anul 1984 coordoneaza elaborarea tezaurului de concepte al terminologiei CEI.
Florin Teodor TANASESCU, nascut în 1932. Absolvent al Facultatii de Electrotehnica a UPB – 1956; doctor inginer din 1968. A coordonat direct numeroase programe de cercetare în electrotehnica. Autor a peste 150 de articole stiintifice publicate în reviste si 10 carti editate în tara si strainatate. Membru a numeroase organizatii si asociatii stiintifice si ingineresti. Este presedintele CER; presedinte al Asociatiei de Terminologie TERMROM; secretar general al ASTR; profesor la UPB si la Universitatea Valahia de la Târgoviste. A coordonat la nivel national politica cercetarii stiintifice la Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie (1985-1987) si la Ministerul Educatiei si Cercetarii (1992-1996). Este membru de onoare al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova.
Paraschiva ONICA, nascuta în 1941. Absolventa a Facultatii de Matematica-Mecanica a Universitatii din Bucuresti în anul 1964. Este angajata la ICPE, cercetator matematician, analist programator, director al Centrului de calcul. Este si programator la CER. A publicat 30 de lucrari în domeniul terminologiei. A realizat sistemul informatic tezaur CEI.