Blitz
Data: 1-15 iunie 2010
Fabrica de panouri fotovoltaice la Satu Mare. Renovatio Group din Cipru a finalizat o investitie de zece milioane de euro intr-o fabrica de panouri fotovoltaice la Satu Mare, care va produce 250 000 de unitati pe an. Fabrica, a carei constructie a durat 18 luni, are o suprafata de 3000 mp si va produce noua tipuri de panouri fotovoltaice, care vor fi comercializate in state precum Italia, Portugalia, Bulgaria, Polonia si Romania.
? Acidificare fara precedent a apei oceanelor. Emisiile de dioxid de carbon din atmosfera au condus la o crestere rapida a gradului de aciditate a apei oceanelor, cu consecinte inca necunoscute pe termen lung asupra ecosistemului marin, conform unui studiu al Academiei americane de stiinte. Potrivit cercetatorilor americani, modificarile chimice suferite de apa oceanelor reprezinta o problema din ce in ce mai grava. Conform raportului, fara o reducere substantiala a emisiilor de CO2 sau fara a se reusi controlarea acestui gaz cu efect de sera din atmosfera prin alte metode, apa oceanelor va deveni din ce in ce mai acida.
? Zbor hipersonic. Fortele aeriene americane au testat recent, in Pacific, o racheta de croaziera hipersonica, ce atinge o viteza de peste 7000 km/h, relateaza AFP. Acest tip de armament este conceput pentru a lovi tinte situate la distante mari in mai putin de o ora si ar putea inlocui rachetele balistice actuale. Zborul-test al rachetei de tip X-15A Waverider a durat circa 200 de secunde, fiind cea mai lunga durata realizata pentru un dispozitiv de acest tip. Precedentul record, de 12 secunde, a fost realizat de racheta de tip X-43 a NASA.
? O noua metoda de a produce energie. O echipa de chimisti din Germania si Austria a pus la punct o metoda de a fabrica metan, identic cu gazul natural extras din zacaminte, pornind de la dioxid de carbon, procedeu revolutionar care ar putea ajuta la depasirea unor probleme energetice ale lumii actuale, potrivit publicatiei The Register. Apa este descompusa, prin electroliza, in elementele componente – oxigen si hidrogen –, iar hidrogenul reactioneaza, in anumite conditii, cu dioxidul de carbon, formind metan. Procedeul a fost testat la Centrul de Cercetari pentru Energie Solara si Hidrogen din Stuttgart, care intentioneaza sa puna in functiune, pina in 2012, o uzina capabila sa produca, astfel, mari cantitati de metan. Gazul obtinut poate fi utilizat, ca si cel natural, pentru producerea de energie electrica si termica.