Cercetarea, din prisma Strategiei Europa 2020
Data: 1-15 iunie 2010
Guvernul si-a propus sa atinga in 2020 un nivel al investitiilor pentru cercetare de circa 2 la suta din PIB, din care 1 la suta sa fie contributia sectorului privat, in conditiile in care la nivelul UE alocatia medie in domeniu a fost de 2,06 la suta in 2009, iar pentru 2020 s-a propus atingerea a 3 la suta din PIB pentru cercetare.
Tinta este una realista si a fost stabilita in consultare cu Comisia Europeana, a declarat vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare ?tiintifica (ANCS), Dragos Ciuparu, cu prilejul conferintei cu tema ?inte nationale pentru „Strategia Europa 2020“, organizata de Departamentul pentru Afaceri Europene. Potrivit vicepresedintelui ANCS, o tinta mai pesimista o constituie atin¬gerea, in 2020, a doar 1,8 la suta din PIB pentru cercetare, in timp ce tinta opti¬mista poate fi de 2,2 la suta din PIB, cu mentinerea in toate variantele a unei alocari de 1 la suta din PIB de la bugetul de stat.
In 2008, Romania a cheltuit pentru cercetare si inovare 0,49 la suta din PIB, reprezentind un sfert din media europeana, iar contributia sectorului privat a reprezentat aproximativ 0,15 la suta din PIB. Ca urmare, exporturile de tehnologie inalta ale Romaniei se situeaza la un sfert din media UE. „Atingerea unei alocari de 3 la suta din PIB pentru cercetare este practic imposibila in contextul resurselor buge¬tare extrem de limitate, iar o sansa pentru cercetarea din tara noastra o reprezinta cele 643 milioane de euro alocate in domeniu Romaniei pina in 2013 din fonduri structurale“, a declarat Rolanda Predescu, direc¬tor in ANCS. Aceasta a precizat ca, in perioada urmatoare, in vederea stimularii investitiilor in cercetare si a eficientei acestora pentru productivitate, va fi infiintat un Consiliu National pentru Politici ?tiintifice si Tehnologice, in care vor fi reprezentati ministrii cu responsabilitati in domeniu.