Cercetari geologice, prospectiuni si explorari pe teritoriul Romaniei
Data: 1-15 iunie 2010
Lucrarea reprezinta, pentru specialistii in domeniu, un unicat. La aceasta apreciere se raliaza insusi editorul, care scrie fara ezitare ca este o editie speciala – „A special Issue“. Este o lucrare de care autorul, „modest din fire“, ar trebui sa fie mindru si onorat. Este o lucrare document, o lucrare reper sau un indrumator necesar acelora care vor sa patrunda in tainele si structura a ceea ce se cheama geologie si geolog. Este pentru prima data cind se prezinta inteligibil disciplinele colaterale geologiei si, indeosebi, modul de abordare a acestora in raport cu disciplina „mama“, geologia. Prin pragmatismul ei, sunt convins ca va folosi multor specialisti.
Autorul lucrarii, printr-o „manevra“ abila, agreabila, a reusit sa aduca, sa apropie foarte mult stiintele geologice de cele exacte prezentind, convingator, metodele si mijloacele moderne de cercetare in domeniu, mijloace care, prin rigoarea lor, apropie geologia de stiintele exacte. Spre exemplu: geochimia, geofizica, geotehnica, geodezia.
Asa cum subliniaza si autorul, lucrarea reprezinta o sinteza a activitatii geologice, pe disciplinele conexe, sinteza efectuata minutios pe substante minerale utile si pe rolul acestora in economia nationala. Elaborarea sintezei a fost posibila datorita abilitatii autorului de a se documenta, avizat, asupra oricarei lucrari de specialitate, de a folosi esenta acesteia si de a o structura valoric. Elaborarea unei asemenea lucrari-sinteza poate fi considerata drept model de lucru, de urmat pentru noile generatii de specialisti. Totodata, autorul ii pune in „tema“ cu avantajele si dezavantajele acestei „meserii“ care, de foarte multe ori, impune specialistului mari sacrificii. Cel ce se hotaraste sa se califice intr-o asemenea profesie gaseste, in aceasta lucrare, suficiente date care il pot determina sa se hotarasca, sau nu, pentru a deveni geolog; daca poate, sau nu, sa onoreze stradania celor ce au ridicat geologia la rangul de stiinta de gradul unu in rezolvarea problemelor economice ale Romaniei. Poate ca, citind aceasta lucrare, generatia viitoare de geologi va aborda o noua strategie in administrarea bogatiilor imense ale subsolului romanesc. În numele acestei generatii, il felicit pe autorul cartii pentru curajul si priceperea elaborarii unei asemenea lucrari.