TUR DE ORIZONT
Data: 1-15 iunie 2010
Inventatorul european al anului 2010
Ecologia, fizica nucleara, sistemele de informatie, navigatia satelitara au fost domeniile protagoniste ale manifestarii Inventatorul anului 2010, eveniment desfasurat la Madrid, informeaza descopera.ro. Comisia Europeana si Oficiul European pentru Brevete au acordat, astfel, o recunoastere acelor idei care, puse in practica, au usurat viata omului. La categoria Lifetime achievement, fizicianului german Wolfgang Krätschmer i-a fost recunoscut meritul de a fi fondat, plecind de la zero, un nou domeniu de cercetare in fizica: el a inventat un proces de sinteza pentru fulereni, o noua clasa de molecule de carbon care au putut astfel sa fie studiate in mod corect. Inventia profesorului Krätschmer a permis crearea de noi materiale: fulerenii sunt, in prezent, utilizati in toata lumea in carburanti, lubrifianti si superconductori. La categoria Cercetare, invingatorii au fost tot germani: Jürgen Pfitzer si Helmut Nägele, de la Institutul Fraunhofer pentru Tehnologie Chimica, care au pus la punct Arboform, un polimer natural considerat alternativa „verde“ la plastic; poate fi topit si modelat in forma de computere, telefoane celulare si televizoare, fiind la fel de stabil precum plasticul. La sectiunea Industrie, au cistigat elvetianul Albert Markendorf si germanul Raimund Loser, inventatorii scannerului laser 3D pentru controlul calitatii in industria auto si aerospatiala.
Energie verde din rachita
O firma germana va construi in comuna Ghilad (judetul Timis) prima uzina din Romania in care se va produce curent din rachita energetica. Deocamdata, a fost infiintata doar pepiniera, in care au fost plantati puietii de rachita, adusi din Suedia, dupa cum a explicat primarul comunei, Cornel Guran. Potrivit edilului, consatenii sai au depus la investitorul german cereri prin care pun la dispozitie peste 6000 de hectare de terenuri nefertile sau pe care le-au cultivat, pina acum, cu cereale, dar care nu le-au adus decit pierderi financiare. Rachita va putea fi recoltata dupa doi ani si folosita la producerea de energie, avind o putere calorica net superioara celei a carbunelui. „Pe linga alte avantaje pe care le va oferi aceasta noua sursa regenerabila de energie, vom putea regenera si solurile, deoarece plantatiile de rachita nu distrug pamintul, ci il fertilizeaza“, a declarat edilul.
Modernizarea Canalului Poarta Alba – Midia Navodari
Sistemul de semnalizari de navigatie de pe Canalul Poarta Alba – Midia Navodari va fi modernizat pina la 31 decembrie 2013, a anuntat Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile. Demersul face parte din Programul Operational Sectorial de Transport 2007 – 2013. În acest sens, a fost semnat un contract de finantare a Proiectului Modernizarea sistemului de navigatie de pe Canalul Poarta Alba – Midia Navodari. Obiectivul contractului este acordarea finantarii nerambursabile din fonduri publice de catre Autoritatea de management. Valoarea totala a proiectului se ridica la 10,38 milioane de lei. Actiunea a fost finantata cu bani proveniti de la UE, dar si de la noi din tara, deoarece modernizarea retelei de transport reprezinta un obiectiv de interes atit national, cit si international. Demersul, care este necesar pentru desfasurarea in siguranta a traficului pe canal, se va realiza la nivelul standardelor europene, urmind sa se tina cont de cerintele de mediu si de reglementarile in vigoare.