Blitz
Data: 1-15 iunie 2011
- Nou record pentru viteza de transfer de date. Cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe au inregistrat un nou record pentru viteza de transfer a datelor, trimitand informatii care ar fi incaput pe 700 de DVD-uri, cu ajutorul unei singure raze laser, intr-o secunda, potrivit AFP. Astfel, oamenii de stiinta germani sustin ca au reusit sa transmita informatii la o viteza de 26 de terabiti pe secunda. Datele au fost transmise pe o distanta de peste 50 km, cu ajutorul unei raze laser, fiind codificate cu ajutorul sistemului OFDM care divide raza in fascicule de culori diferite. Cu o viteza de transfer de 26 de terabiti pe secunda, se pot realiza 400 de milioane de apeluri telefonice pe secunda.
- Computer subacvatic care faciliteaza comunicarea intre oameni si delfini. Un grup de cercetatori americani lucreaza la un computer subacvatic care va recunoaste sunetele delfinilor si le va putea raspunde in timp real. Expertii spera sa poata testa computerul in apele Floridei, in urmatoarele saptamani, iar daca va avea succes, va fi un pas imens in comunicarea dintre oameni si animale. Computerul functioneaza prin folosirea unui hidrofon pentru a inregistra sunetele emise de delfini si LED-uri pentru a arata din ce directie vin ele. Cand scufundatorii vor primi un sunet, vor trimite inapoi unul din opt „cuvinte“ pentru a vedea daca delfinii le mimeaza. Cercetatorii spera ca vor putea crea un limbaj pe care sa il foloseasca pentru a vorbi si cu animalele, folosind acelasi computer.
- Depozit ultramodern pentru deseuri radioactive. Compania suedeza de gestiune a energiei si a deseurilor nucleare SKB a anuntat construirea, la Forsmark (la 200 km de Stockholm) a unui centru ultramodern de stocare permanenta a deseurilor nucleare, cu scopul depozitarii sigure pentru un interval de peste 100 000 de ani. Tehnologia propune depozitarea reziduurilor radioactive in recipiente de cupru, la 500 de metri sub pamant. Deseurile vor fi inmagazinate sub o stanca veche de doua miliarde de ani. Potrivit specialistilor, depozitul va rezista cutremurelor de orice magnitudine. Constructia propriu-zisa a obiectivului va incepe in 2016 si va fi inaugurata intre 2022 si 2024.
- Ecranul telefonului mobil, transformat in incarcator solar. Compania franceza Wysips a descoperit tehnologia prin care ecranul telefonului mobil poate fi incarcat, cu ajutorul unei pelicule fotovoltaice, de la Soare, informeaza site-ul 20 Minutes, citat de green-report.ro. Pelicula fotovoltaica poate fi integrata in ecranul telefonului si permite incarcarea completa a bateriilor, gratie luminii solare, in numai 6 ore. Procedeul este ieftin, iar inventia companiei franceze a fost deja premiata la Concursul de inventica de la Orlando, Florida, la categoria Aplicatii verzi in gestionarea energiei. Potrivit inventatorilor, primele telefoane cu pelicula fotovoltaica Wysips vor fi pe piata in primul trimestru al anului 2012.