Importanta sectoarelor calde in procesarea materialelor metalice
Data: 1-15 iunie 2011
Importanta economica a sectoarelor calde rezulta din utilizarea produselor procesate, reprezentate prin laminate, piese forjate, matritate, turnate, sinterizate etc. in aproximativ toate domeniile vietii sociale, dar indeosebi in constructii de masini, in constructii civile si industriale (poduri, baraje, hale, locuinte). Comertul mondial cu oteluri si produse fabricate in sectoarele calde reprezinta un barometru privind intreaga evolutie economica mondiala, fiindca bunurile din aceasta categorie au o larga utilizare. In ultimii 21 de ani, productia mondiala de otel aproape ca s-a dublat, crestere alimentata de tarile emergente, nu de cele dezvoltate (Franta si Marea Britanie produc acum mai putin decat in 1989, SUA, Japonia si Germania au stagnat, iar productia Indiei si Chinei a crescut de 4,5, respectiv, 10 ori). Potrivit datelor Asociatiei Mondiale a Otelului, la nivel mondial, in 2010 s-au produs 1,4 miliarde tone de otel, iar Romania se situeaza pe locul 34 in randul tarilor producatoare (pe primul loc este China, cu o pondere de 44% in productia totala, urmeaza Japonia cu o pondere de 7,8%, SUA cu 5,7% si Rusia cu 4,7%). In primele 4 luni din acest an, la nivel mondial, s-au produs 499,7 milioane tone, in crestere cu 8%, fata de perioada corespunzatoare a anului anterior; in Romania s-au produs 1,3 milioane tone, in crestere cu 11,3% fata de aceeasi perioada a anului anterior si cu 69% fata de primele patru luni din 2009.
Avansul tehnologic al unor societati industriale se datoreaza in primul rand introducerii in procesul de fabricatie a unor metode si procedee tehnologice noi, cu productivitate mai ridicata, pret de cost redus, deci cu eficienta economica superioara.
Doua scopuri distincte urmareste procesarea in sectoarele calde:
– modificarea formei, dimensiunilor si calitatii suprafetelor produselor;
– modificarea proprietatilor fizico-chimice si metalurgice ale materialelor, potrivit necesitatilor de performanta cerute.
In procesele moderne de productie complet integrate, turnarea continua a semifabricatelor castiga teren in fata procesarii din lingou, datorita preciziei dimensionale, a calitatii suprafetelor, a valorificarii superioare a energiei, a preciziei controlului compozitiei chimice si a cantitatii de incluziuni nemetalice, ceea ce conduce la o puritate a materialului de doar cativa ppm.
In egala masura, valorificarea si previzionarea comportarii metalografice a materialelor, prin modificarea proprietatilor fizico-chimice si metalurgice ale acestora sunt determinante in obtinerea unor performante superioare, legate de diferite procedee de prelucrare. Asa s-au obtinut oteluri cu rezistente la tractiune de ordinul a 4 – 6 GPa, aliaje pe baza de titan, mult apreciate in constructia aeronavelor pentru rezistenta lor specifica ridicata, aliaje superelastice, aliaje cu memoria formei, aliaje supraconductoare etc. Numai cunoscand aceste disponibilitati tehnologice se poate face selectia cea mai potrivita pentru aplicatiile specifice, in conditii bine determinate de solicitari, temperaturi si influente asupra mediului.
Tot mai multe societati comerciale realizeaza importanta pe care o are un program continuu de training si recunosc ca prezentul si viitorul lor depinde de dezvoltarea profesionala si personala a angajatilor, iar calitatea produselor si serviciilor pe care le ofera este rezultatul combinatiei de tehnologii inovative, aptitudini si abilitati manageriale. In baza principiului unei dezvoltari durabile, se adopta solutii si tehnologii adecvate si eficiente din punct de vedere ecologic, disponibile la un pret rezonabil, cu scopul de a asigura sanatatea, a minimiza riscul de accident si impactul asupra mediului inconjurator si pentru a asigura cea mai eficienta utilizare a resurselor.