Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea, la 55 de ani de activitate artistica
Data: 1-15 iunie 2011
In vara anului 1956, tanarul asistent universitar termotehnician Petru Ghenghea semna actul de nastere al primei orchestre de muzicieni amatori din Romania, care urma sa devina, in decursul timpului, ansamblul fanion al muzicii clasice al tuturor celor pentru care muzica era un Violon d’Ingres. Petru Ghenghea a reunit intr-o orchestra unica mai multe formatii camerale care se manifestau independent, alcatuite din cadre universitare din Institutul de Cai Ferate din Bucuresti. Acestui nucleu i s-au alaturat numerosi pasionati ai muzicii, in principal, din sfera ingineriei, fizicieni, economisti, arhitecti, dar si profesionisti care facusera din orchestra o a doua casa a muzicii si care i-au ramas fideli, peste ani.
In cele peste patru decenii de concerte conduse de maestrul Petru Ghenghea, Orchestra Inginerilor a dobandit o notorietate crescanda, prin girul dat de mari artisti romani care au concertat ca solisti: violonistii Lola Bobescu, Cristina Anghelesu, Alexandru Tomescu, Mihai Constantinescu, pianistii Valentin Gheorghiu, Maria Fotino, Ilinca Dumitrescu, Viniciu Moroianu, Dan Mizrahy, Nicolae Licaret, organistii Helmut Plattner si Iosif Gerstenegst, clarinetistul Auelian Octav Popa, harpistul Ioan Ivan-Roncea si multi, multi altii. Dar, cu certitudine, aprecierea de care se bucura ansamblul inginerilor este un sumum al valorii artistice a propriilor solisti promovati de-a lungul timpului, care au lasat amintiri memorabile, atat in tara, cat si in strainatate. Prestatiile artistice stralucitoare ale prof. univ. Mircea Cazacu – concert maestrul orchestrei de peste patru decenii, un valoros violinist si violist –, ale inginerilor violonisti Ileana Ionesti, Mihai Perciun, conf. dr. Voichita Ghenghea, conf. dr. Tatiana Noia, dr. fizician Aurelian Isar, ale pianistilor dr. fiz. Maria Haiduc sau ing. Vasile Chirita, ale violoncelistului ing. Teodor Chircu sau ale violistului dr. ing. Dan Petru sunt marturii ale calitatilor lor interpretative, care au lasat impresii de nesters in memoria publicului si a discurilor de vinil, a CD-urilor, DVD-urilor si a fonotecii Radiodifuziunii Romane.
Intrarea orchestrei sub egida Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, reinfiintata la inceputul anilor ’90, a largit aria de notorietate a ansamblului prin deschiderea spre strainatate, prin contactele cu organismele omoloage ale asociatiei. Turneele sustinute in Marea Britanie in 1990, 1992 si 2009, in Germania – 1995, in SUA – 2005, in Malta – 2006 sau in Italia – 2010 au adus recunoasterea faptului ca Orchestra Inginerilor din Romania este un ansamblu unic in lumea stiintifica si tehnica de pretutindeni, care innobileaza profilul umanist al slujitorilor acestei bresle.
Dorinta profesorului Ghenghea a fost dintotdeauna ca, la retragerea sa, continuatorul traditiei pe care o cladise sa fie tot un reprezentant al stiintelor pozitive, daruit ingineriei si muzicii, deopotriva; si, astfel, dupa 1999, maestrul a incredintat conducerea artistica si bagheta dirijorala inginerului Andrei Iliescu, care ii fusese alaturi, ca membru al orchestrei, timp de 25 de ani. Profesorul a continuat sa fie langa orchestra, pe care o veghea prin autoritatea sa senioriala, urcand pe scena ca dirijor si omagiat, la varsta de 93 de ani, cu prilejul jubileului orchestrei, sarbatorit la Ateneul Roman, in 2006. Incepand cu acel an, Orchestra Inginerilor ii poarta numele, in semn de recunostinta pentru exemplul pe care maestrul l-a dat membrilor acesteia, de viata daruita muzicii si orchestrei, care i-a fost ca al doilea copil.
Evenimentul aniversar central al celor 55 de ani de activitate artistica neintrerupta a Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea l-a constituit concertul care a avut loc la mijlocul acestei primaveri, in Sala Mare a Ateneului Roman, in fata unui numar impresionant de spectatori, care a depasit cu mult capacitatea salii. Programul, clasic-romantic, de larga respiratie, a cuprins lucrari de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul pentru pian nr. 21, in do major, Simfonia nr. 41 Jupiter, in do major si Suita orchestrala nr. 1 Peer Gynt, la care s-a adaugat Cantecul lui Solveig din Suita nr. 2. Un program ales cu gandul la maestrul Ghenghea, mare iubitor al clasicilor. Alegerea solistului concertului a fost, credem, dificila pentru dirijorul Andrei Iliescu, de vreme ce orchestra are la dispozitie o pleiada de reputati performeri din randul solistilor proprii; „sortii“ au ales-o pe Maria Haiduc pentru celebrul concert de pian al lui Mozart. Prestatia artistica a dr. fiz. Maria Haiduc a fost una exceptionala, un aliaj de rafinament si de vigoare.
Spectacolul a avut, ca uvertura, Suita nr. 1, op. 45, Peer Gynt de Edvard Grieg, integrala, si celebrul Cantec al lui Solveig din Suita nr. 2, op. 46, in interpretarea mezzosopranei Geanina Munteanu. Spunem, fara nicio teama de a exagera meritele, ca interpretarea orchestrei a fost una exceptionala, cu o mentiune speciala pentru miscarea a doua, Moartea lui Aase, despre care credem ca este cea mai sensibila interpretare in nuante de piano pe care orchestra a avut-o vreodata. Intregul parcurs muzical a fost incantator: cand plin de visare, cand animat, cand maret, cand liric, intr-un dozaj cladit cu maiestrie.
Desigur, ca in atatea alte ocazii pe care Orchestra Inginerilor le probeaza din plin, piesa de rezistenta a spectacolului a constituit-o Simfonia nr 41, Jupiter, in do major, capodopera simfonismului mozartian. Si de data aceasta, lucrarea finala a spectacolului a dat masura calitatii artistice a ansamblului, pe care acesta o are in aceasta etapa a activitatii sale. Evidentiem executia partii a patra, celebra Fuga pe cinci voci, culminatia simfoniei, care face diferenta interpretarilor in viata concertistica profesionista unde, in opinia noastra, orchestra a convins pe deplin. Facem – si aici – o mentiune apreciativa asupra tempo-ului si a tonului mai interiorizat, alese de catre dirijor pentru partea menuetto, prin care s-a atenuat caracterul dansant al miscarii si apropiindu-l de menuetul dramatic pe care Mozart il deschide, cu acest prilej.
Pasiunea pentru muzica a minunatilor instrumentisti este catalizatorul reusitelor Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea, pasiune aflata intr-o „chimie“ fericita cu priceperea dirijorului Andrei Iliescu, care ne-a convins, de atatea ori, ca poseda acea stiinta de a exploata potentialul maxim al orchestrei la momentul potrivit. El merita pe deplin aprecierile publicului, pentru deosebita tinuta artistica a spectacolelor si pentru mentinerea pasiunii longevive pentru muzica pe care o arata acesti minunati oameni de muzica.
Felicitari sincere si multumirile admiratorilor Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea pentru implinirea a 55 de ani de viata artistica exemplara si ii dorim – si de acum inainte – sa transmita publicului aceeasi bucurie.