TUR DE ORIZONT
Data: 1-15 iunie 2011
Investitia in proiectul AGRI va fi de pana la 4,5 miliarde euro
Investitia in proiectul AGRI, de transport al gazelor din Azerbaidjan in Romania prin Georgia, este estimata intre 1,2 miliarde euro si 4,5 miliarde euro, in functie de capacitatea de transport, dar pretul gazelor ar putea fi mai mare decat cel la care Romania importa din Federatia Rusa, potrivit lui Corneliu Condrea, director in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA). El a afirmat, cu prilejul unui eveniment de profil, ca studiul de fezabilitate recomanda ca actionarii AGRI sa negocieze cu Turcia tranzitul stramtorii Bosfor de catre vapoarele care ar urma sa aduca gazele din Azerbaidjan in portul Constanta. Oficialul MECMA a mai precizat ca Turcia nu va permite ca vapoarele sa fie mai lungi de 150 metri. Finalizarea studiului de fezabilitate este estimata pentru trimestrul al doilea al anului viitor. Compania de proiect, denumita AGRI LNG Project Company, este inregistrata la Bucuresti. In actionariatul AGRI figureaza Romgaz, SOCAR (Azerbaidjan) si Georgian Oil and Gas Corporation (GOGC).
Demers pentru modernizarea infrastructurilor energetice
Eurodeputata Rovana Plumb a solicitat statelor membre UE modernizarea de urgenta a actualelor retele de energie, in acord cu obiectivele UE privind protectia mediului, si sa creeze noi locuri de munca prin dezvoltarea infrastructurilor energetice. Aceste prevederi se regasesc in avizul elaborat de eurodeputata pe tema prioritatilor UE in domeniul energetic, adoptat de Comisia pentru Mediu din Parlamentul European (ENVI). „Am cerut Comisiei Europene si statelor membre sa integreze rapid politicile care au ca scop recalificarea fortei de munca pentru noi locuri de munca ecologice, in domenii precum serviciile de asigurari C&D, tehnologie si inovare“, a explicat eurodeputata. „Investitia in energia regenerabila este o buna solutie anti-criza: pe termen scurt va ajuta multe familii sa supravietuiasca prin crearea locurilor de munca verzi; pe termen lung va crea energie curata, mai ieftina si care nu afecteaza mediul“.
Oltchim a pornit prima instalatie petrochimica de pe platforma Arpechim
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) a investit 3,8 milioane de euro pentru pornirea, la finele lunii mai, a primei instalatii de pe platforma petrochimica a rafinariei Apechim, achizitionata de la OMV Petrom (SNP) la inceputul anului trecut. „Prin punerea in functiune a acestei instalatii vom reusi sa securizam o parte din alimentarea cu materii prime a Oltchim, si anume aprovizionarea cu propilena pentru propenoxid si oxo-alcooli, precum si aprovizionarea cu propan, care va fi folosit ca materie prima pentru instalatia de piroliza. Acesta este doar un prim pas catre repornirea intregii divizii de petrochimie de pe platforma Arpechim, pe care speram sa o putem realiza in curand“, a declarat, intr-un comunicat, directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.