Universitati mai aproape de viitor Demers pentru corelarea sistemului de invatamant cu cerintele pietei muncii
Data: 1-15 iunie 2011
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a lansat proiectul Managementul corelarii sistemului de invatamant cu piata muncii, sub sloganul Universitati mai aproape de viitor. Potrivit reprezentantilor ministerului, demersul reflecta preocuparea MECTS pentru imbunatatirea adaptarii sistemului de invatamant superior la nevoile pietei muncii aflate in permanenta schimbare. In acest scop, se intentioneaza introducerea unui sistem de monitorizare a insertiei absolventilor. Monitorizarea se va realiza prin crearea unei retele de colectare de date calitative si cantitative si prin elaborarea de instrumente, proceduri si metodologii ce vor imbunatati si actualiza permanent cunostintele si competentele furnizate de catre sistemul universitar, in concordanta cu cerintele pietei muncii. Parteneriatul care sta la baza proiectului este format din entitati publice si private, cu experienta relevanta in domeniul educatiei si al pietei muncii, respectiv: Centrul National de Pregatire in Statistica, Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale si ÖSB Consulting GmbH din Austria.
„Prin acest proiect dorim sa introducem un element nou, care, in acest moment, nu exista in instrumentele de gestionare a pietei muncii, respectiv corelarea sistemului de invatamant superior cu nevoile pietei muncii. Mai pe scurt, dorim ca universitatile (...), in momentul in care lanseaza un program de invatamant, sa stie cu un anumit grad de certitudine ca absolventii vor avea sansa sa gaseasca un loc de munca, pe specificul pregatirii lor, obtinute la absolvire“, a precizat Florin Popa, managerul de proiect. La randul sau, prof. univ. dr. Constantin Mitrut, presedintele Societatii Romane de Statistica, a declarat: „In contextul actual al economiei din tara noastra, si anume al unei societati bazate pe cunoastere, corelarea sistemului de invatamant cu piata muncii reprezinta o necesitate in procesul de anticipare a cerintelor ocupationale si de calificari. Ne aflam intr-un domeniu cu profunde necorelari, si anume piata fortei de munca, generatoare de crize si pe alte piete ale economiei nationale. (...) Necesitatea implementarii proiectului este justificata de interesul major, atat la nivel european, cat si national, pentru cresterea gradului de ocupare, ceea ce implica realizarea unei piete a muncii care sa duca la crearea de noi locuri de munca, care sa poata fi ocupate de cei care vin pregatiti din sistemul de invatamant“.
Proiectul este finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, are o valoare totala de circa 14 milioane lei si se va implementa pana in octombrie 2013.