Membrii AGIR din Avrig au intrat in casa noua
Data: 1 - 15 iunie 2013
Orasul Avrig, situat in centrul tarii, o comunitate care numara putin peste 13 000 de locuitori, s-a dovedit a fi, pentru cateva zile, un punct fierbinte, un loc in care si-au dat intalnire persoane importante din cercetare, business, reprezentanti ai comunitatii locale si membrii AGIR - Sucursala Mirsa.
Traditia ingineriei in Avrig vine de foarte departe, de la Gheorghe Lazar, primul inginer cartograf roman, nascut la 5 iunie 1779, pe aceste meleaguri. Peste timp, in conditiile istorice cunoscute, cu luminile si umbrele lor, pe platforma industriala Mirsa, localitate apartinatoare orasului, situata la 3 kilometri distanta, intre cei 14 000 de angajati au fost cateva mii de ingineri care au proiectat, executat si participat la dezvoltarea unor produse care au pozitionat fosta Uzina Mecanica Mirsa intre entitatile de profil de referinta din tara si strainatate. Forta de munca se pregatea la Liceul Tehnologic Mirsa (numit atunci Liceul Industrial Constructii de Masini Mirsa). Cei peste 1000 de elevi erau formati in peste 10 calificari, solicitate de agentul economic de pe platforma.
In prezent, industria grea din Mirsa se afla pe „linia de supravietuire“ prin firmele de pe platforma, numarul angajatilor este mai mic de 1000, cel al specialistilor a scazut proportional, iar elevii incearca sa se pregateasca in meserii care sa le ofere o sansa de angajare sau o sansa de lucru pe cont propriu la finalizarea cursurilor.
Evolutia orasului Avrig, anticipata de Strategia de Dezvoltare, noua viziune a administratiei locale, impune o regrupare a specialistilor, in special a inginerilor, pentru a participa la actiunile determinate de implementarea Programului Energetic Local.
In acest sens, in anul 2011 au inceput discutiile pentru infiintarea Sucursalei Avrig - Mirsa a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, iar in iunie 2012 aceasta sucursala a primit „certificatul de nastere“ mult dorit. O echipa de 25 de ingineri din zona Avrig si Sibiu actioneaza pentru revigorarea si repunerea in drepturi a acestei profesii, intr-un cadru legal, la Avrig.
Dupa un an marcat de cateva activitati sporadice, una dintre prioritati fiind alegerea si pregatirea sediului, la Avrig, in localitatea Mirsa, la 15 mai 2013, in prezenta presedintelui Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, prof. univ. onorific dr. ing. EurIng Mihai Mihaita, s-a inaugurat sediul sucursalei.
La eveniment au luat parte, alaturi de membrii Sucursalei AGIR Mirsa, membri ai autoritatii locale Avrig, in frunte cu primarul Arnold G. Klingeis, consilierul stiintific al Ambasadei Republicii Populare Chineze in Romania, Jianzu Wang, fostul senator de Sibiu, Stoica Ilie, directorul general al ICPE-CA, prof. univ. dr. ing. Willhelm Kappel, reprezentantii Incubatorului de Afaceri Avrig, ENEV Avrig, SUNE Romania si alti colaboratori ai primariei orasului.
Cuvantul de deschidere a fost rostit de ing. dipl. Maria Sinca, presedinta Sucursalei AGIR Mirsa, care a prezentat componenta si scopul infiintarii sucursalei, precum si intentiile pe termen scurt si mediu ale noii echipe. Componenta AGIR intregeste cu succes tabloul actorilor locali implicati in proiectele comunitatii si nu numai. Situat in aceeasi cladire cu Incubatorul de Afaceri, in imediata apropiere a Liceului Tehnologic Mirsa si a platformei industriale, sediul sucursalei faciliteaza colaborarea intre membrii acesteia si ceilalti factori cu implicare in educatie si cercetare. Sediul ofera, in acelasi timp, un spatiu propriu si generos, in care se pot desfasura ateliere de lucru, sesiuni de comunicari stiintifice, actiuni comune cu institutii similare, alte evenimente stiintifice.
Prezenta presedintelui AGIR, Mihai Mihaita, prin optimismul, increderea si recomandarile transmise, au ridicat valoarea evenimentului in fata auditoriului. Cei prezenti, membrii Sucursalei AGIR Mirsa, reprezentanti ai autoritatilor locale, invitati din tara si din strainatate au apreciat mesajul transmis ca o pretioasa apreciere a initiativei inginerilor din Avrig, un indemn puternic la o activitate mai rodnica. Odata cu raspunsul la invitatia de a participa la inaugurarea sediului, presedintele AGIR a facut o importanta donatie de carte tehnica si de medalii.
In cuvantul sau, primarul orasului Avrig, Arnold G. Klingeis, a punctat importanta infiintarii acestei sucursale, viitoarea implicare a membrilor la nivelul comunitatii si domeniile in care activitatea lor va fi una de baza. De asemenea, a solicitat ca specialistii, membri ai acestei organizatii, sa participe activ la actiunile administratiei locale in care pregatirea si formarea lor profesionala vor genera raspunsuri corecte la intrebarile si provocarile unui program pilot care se doreste a se implementa la Avrig, programul Energie Locala. Prin acest program se intentioneaza ca orasul Avrig sa devina un model de utilizare a energiei din surse regenerabile, devenind independent energetic pana in anul 2030.
Sucursala AGIR Mirsa isi propune o stransa colaborare cu structurile centrale si locale ale AGIR, in principal cu Sucursala Sibiu, in derularea unor activitati comune si in implicarea in proiecte de interes major. Ne dorim sa crestem cantitativ si calitativ si sa demonstram ca ingineria este iar la ea acasa in Avrig!