Respectul fata de reguli
Data: 1 - 15 iunie 2013
Nu trebuie sa li se spuna inginerilor cat de importante sunt regulile. Nerespectarea lor determina nu numai descalificarea profesionala, ci si efecte dintre cele mai negative la scara economica si sociala. Daca readucem in atentie aceasta tema, o facem deoarece actualitatea ne ofera cateva motivatii in plus demne de cel mai mare interes. Pe de o parte, avem de consemnat faptul ca a avut loc a doua editie a Conferintei anuale de conformitate, reuniune axata tocmai pe necesitatea respectarii regulilor, incepand cu legile si terminand cu standardele care vizeaza tehnologii si produse; pe de alta parte, pornindu-se tocmai de la reguli - de data aceasta in cazul calitatii Romaniei de stat membru al Uniunii Europene - marcam consacrarea inscrierii tarii noastre in limitele deficitului bugetar stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Evident, sub aspectul importantei, intre cele doua momente de actualitate nu se poate pune semnul egalitatii. Elementul comun transpare insa de la prima vedere: este vorba despre reguli, pe o gama variata ca domenii si arii de cuprindere.
Nu dorim sa cantonam in zona considerentelor moralizatoare, ci doar sa detaliem si sa comentam chiar momentele la care am facut trimitere. In toate marile companii, mai ales cele multinationale, exista compartimente profilate tocmai pe conceptul de conformitate. La reuniunea despre care am amintit au participat in special reprezentanti ai acestor compartimente. Avem de-a face cu specialisti, inclusiv ingineri, cu o bogata experienta in domeniu, ceea ce reprezinta si suportul unor concluzii demne de interes. Ideea centrala, sustinuta cu numeroase argumente faptice, poate fi formulata in felul urmator: „costul respectarii normelor si standardelor este mult mai mic decat costurile nerespectarii acestora“. Mai mult nici nu este nevoie sa se spuna, ci doar sa se releve ca exista o metodologie complexa menita sa asigure respectarea conformitatii. In departamentele specializate la care ne-am referit se actioneaza convergent in trei directii: preventie, detectie si protectia datelor. Regulile concurentei loiale (deci, reguli si in acest domeniu esential al economiei de piata) impun reducerea costurilor prin prevenirea derapajelor, identificarea operativa a acestora atunci cand n-au putut fi evitate si asigurarea, tot potrivit regulilor, inclusiv a celor stabilite prin legi, a elementelor de confidentialitate fara de care nu pot fi mentinute avantajele comparative si competitive.
Trecand la celalalt subiect, retinem aprecierea unanima potrivit careia decizia Comisiei Europene de a incheia procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei inseamna - practic - abandonarea asa numitei politici de austeritate. Concret, in conditiile in care deficitul bugetar al Romaniei s-a situat sub 3%, nivelul maxim stabilit prin Tratatul de la Maastricht, nu va mai fi nevoie de reduceri de cheltuieli publice strict necesare pentru reluarea cresterii economice, respectiv alocari pentru investitii de importanta nationala. In acelasi timp, iesirea Romaniei de sub incidenta procedurii de deficit excesiv determina o substantiala deblocare a accesului la fondurile UE. Rezulta foarte clar din aceste elemente cat de importanta a fost si este respectarea regulilor stabilite de Uniunea Europeana pentru fiecre stat membru si, in consecinta, ce avantaje concrete decurg de aici pentru Romania.
Consideram ca exemplele date sunt suficiente pentru a releva importanta respectarii regulilor in toate domeniile si pe toate planurile. Cu atat mai important este sa se asigure un climat favorabil respectarii regulilor cu cat tocmai nesocotirea acestora a constituit o cauza principala a crizei globale. Este o lectie fundamentala de care trebuie sa tinem seama daca dorim sa ne conformam exigentelor oricaror activitati economice si sociale eficiente.
Alte articole



