Tarile Nabucco s-au angajat sa dezvolte interconexiunile necesare pentru alimentarea Europei Sudice si Centrale
Data: 1 - 15 iunie 2013
Guvernul Romaniei a gazduit, la 21 mai a.c., la Bucuresti, Comitetul Nabucco, structura de coordonare a statelor si companiilor implicate in dezvoltarea gazoductului Nabucco. Cu aceasta ocazie, reprezentantii Austriei, Ungariei, Romaniei, Bulgariei si Turciei au adoptat o declaratie politica prin care au subliniat potentialul acestui proiect de a contribui la diversificarea surselor de gaz si rutelor de transport energetic si de a aproviziona pietele energetice din regiunea Central Europeana si a Balcanilor de Vest. Guvernele statelor partenere la proiect si-au exprimat angajamentul pentru dezvoltarea interconectarilor energetice necesare aprovizionarii cu gaze naturale a statelor din Sudul si Centrul Europei. Un moment important al reuniunii de la Bucuresti a fost, de asemenea, parafarea de catre companiile participante la proiectul Nabucco a Acordului de Subscriere si Asociere (SASA - Subscription and Shareholders Agreement), document care va pune bazele cooperarii viitoare dintre actionarii companiei internationale Nabucco (NIC) si Consortiul Shah Deniz II in vederea dezvoltarii proiectului.
Ca sustinator activ al acestui proiect, Romania s-a implicat constant in dezvoltarea Nabucco, atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul actionariatului de proiect prin participatia detinuta de compania SNTGN Transgaz SA. Partea romana a promovat realizarea proiectului atat pe plan bilateral in relatie cu Azerbaidjan si institutiile europene, cat si pe plan multilateral prin demersuri comune alaturi de celelalte state partenere. In deschiderea evenimentului, primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, a reiterat angajamentul tarii noastre fata de realizarea proiectului Nabucco si a subliniat importanta etapei in care se afla acest proiect. O decizie pozitiva privind Nabucco va fi in acord cu potentialul real al proiectului, atat comercial, cat si strategic, va fi benefica tuturor partenerilor implicati si va avea un impact pozitiv asupra unei largi piete de gaz in Centrul si Sud Estul Europei. Premierul a apreciat faptul ca „Nabucco este cel mai important pas pe care intreaga Uniune Europeana il poate face pentru un parteneriat solid si vizionar cu statele din zona Caspica, si pentru intarirea securitatii energetice europene“.
GDF Suez intra in proiect
Grupul francez de utilitati GDF Suez a preluat de la compania austriaca OMV un pachet de 9% din actiunile Nabucco Gas Pipeline International, compania de proiect a proiectului pentru gazoductul Nabucco. GDF Suez a devenit, astfel, cel de-al saselea partener in proiectul Nabucco. „Intrarea GDF Suez in proiectul Nabucco West reprezinta un progres semnificativ. Demonstreaza ca suntem pe calea cea buna pentru a furniza Europei mai multe gaze naturale si pentru a asigura noi surse de gaze pentru viitor“, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss. In urma tranzactiei, actionarii Nabucco sunt: Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), GDF Suez (Franta) si OMV (Austria).