Blitz
Data: 1 - 15 iunie 2015
? Turbine fara elice. O companie spaniola a lansat stalpii eolieni fara elice, in locul turbinelor traditionale, informeaza Daily Mail, citat de Mediafax. Avantajul lor consta in folosirea vorticitatii, un fenomen aerodinamic generator de electricitate, care ii face cu mult mai silentiosi si mai siguri decat cei cu elice. Potrivit creatorilor turbinelor Vortex, design-ul fara elice ar putea reduce costurile de fabricatie cu pana la 53%, iar vorticitatea ar putea reprezenta viitorul „energiei verzi“. Prototipul Vortex deja creat functioneaza cu ajutorul unui con compus din fibre de carbon si de sticla. La baza conului sunt pozitionate doua inele cu magneti negativi (de respingere), care se comporta ca un motor non-electric, iar in bataia vantului, acestia se vor impinge unul pe celalalt. Astfel, miscarile vor fi transformate in energie electrica cu ajutorul unui alternator care creste frecventa miscarilor catargului, chiar si la viteze mici ale vantului. Turbina eoliana Vortex Mini are 12 metri inaltime si, potrivit companiei, poate capta jumatate din puterea vantului, adica cu 30 de procente mai putin decat vechii stalpi. Compania spera sa scoata pe piata turbine de 100 W, pana in 2018.
? Cel mai lung si mai inalt pod de sticla din lume. In China va fi inaugurat, in luna iulie, cel mai lung si mai inalt pod de sticla din lume, in parcul national Zhangjiajie. Podul - construit la o inaltime de 300 m - va uni doua varfuri din zona denumita Zhangjiajie Grand Canyon, din provincia chineza Hunan, si se va intinde pe o distanta de 430 m, avand o deschidere de 6 m. Constructia este opera arhitectului israelian Haim Dotan, care a realizat si pavilionul Israelului la Expo 2010 Shanghai. Potrivit acestuia, podul are capacitatea de a sustine 800 de persoane odata.
? Concurs NASA pentru fabricarea viitoarelor case de pe Luna si Marte. NASA a lansat concursul 3D Printed Habitat Challenge, care vizeaza dezvoltarea unor tehnologii ce vor permite construirea viitoarelor case de pe Luna si Marte, potrivit atlantico.fr. Competitia se inscrie in programul Provocarile deceniului si consta in fabricarea unor tehnologii capabile sa construiasca locuinte pe alte planete, folosind resurse locale si materiale reciclate. „Viziunea noastra prevede folosirea unor masini autonome, specializate in construirea de spatii pentru locuit, care vor fi trimise intr-o zi pe Luna sau pe Marte, pentru a fabrica adaposturi pentru oameni“, precizeaza NASA intr-un comunicat oficial. Prima etapa a concursului, la care doritorii pot sa se inscrie pana pe 15 iulie, va consta in imaginarea unor structuri cu o arhitectura realista in 3D. A doua etapa se va concentra pe tehnologiile de printare 3D in sine si pe tehnologia de combinare a materialelor aduse cu rocile locale. A treia etapa va viza fabricarea acelor habitate cu ajutorul acelor tehnologii care vor fi trimise in prealabil la fata locului.