Din agenda Sucursalei AGIR Brasov: Demo Metal, editia 2015
Data: 1 - 15 iunie 2015
Sucursala AGIR Brasov a dat curs, cu placere, invitatiei adresate de doamna Mihaela Iliescu, director adjunct din partea Tehnic Media, editorul revistei „T&T - Tehnica si Tehnologie“, si, totodata, organizator al „Demo Metal Brasov 2015“, de a participa la Forumul inclus in programul acestei manifestari complexe. Evenimentul - aflat la a patra editie si desfasurat in perioada 20 - 23 mai a.c. sub sloganul „Traditia intalneste inovatia“ - s-a adresat celor ce folosesc in productie masini-unelte si tehnologii pentru prelucrari prin aschiere, prelucrarea tablelor, taiere cu laser si cu jet de apa, sudura, scule si accesorii, materii prime si semifabricate, lubrifianti tehnologici, aparatura de masura si control, automatizari, roboti, solutii software (CAD/CAM).
De la conceptie la practica
Demo Metal - cel mai important eveniment din tara noastra dedicat prelucrarii metalelor - are ca scop cresterea competitivitatii companiilor romanesti, prin aducerea in fata profesionistilor din industrie a celor mai noi solutii tehnice la problemele pe care acestia le intampina in productie. Demo Metal este gandit ca un eveniment complex, in care specialistii din domeniul industrial pot asista la numeroase demonstratii pe echipamente de ultima generatie si, de asemenea, au ocazia sa participe la conferintele si prezentarile din Forumul organizat in cadrul Demo Metal asa cum rezulta si din prezentarea pe www.demometal.ro si www.ttonline.ro.
Este de remarcat ca evenimentul se adreseaza in special firmelor care au nevoie de consultanta, de solutii de finantare, de programe de instruire si de modernizarea productiei. In cadrul evenimentului s-au desfasurat numeroase demonstratii pe echipamentele expuse, specialistii companiilor oferind informatii tehnice si economice adecvate. Demo Metal Brasov 2015 a fost locul unde s-a manifestat si dezvoltat comunitatea profesionala tehnica si de business a specialistilor si managerilor in majoritate cu pregatire inginereasca.
Sub semnul oportunitatilor tehnico-stiintifice
O trasatura distinctiva a Forumului a constituit-o concentrarea pe o tematica de mare interes pentru managerii si specialistii din industrie. Astfel, prima zi a fost dedicata industriei auto, iar cea de-a doua s-a concentrat pe relevarea oportunitatilor de afaceri pentru companiile romanesti din industrie (dezbaterea s-a bucurat de participarea Camerei de Comert Romano-Germane si a Business France Romania).
Cea de-a treia zi a fost consacrata industriei aeronautice din Romania, fiind prezentata S.C. Aerostar S.A. Bacau, precum si industriei brasovene. In acest context, s-au prezentat, din partea Sucursalei AGIR Brasov, doua comunicari, respectiv:
? 90 de ani de industrie aeronautica la Brasov (autori: ing. Neculai Banea - presedinte director general SC IAR SA - Brasov, ing. Traian Tomescu - membru al Consiliului Director al AGIR si presedintele Sucursalei AGIR Brasov);
? Utilizarea structurilor metalice sudate in aeronautica (autori: ing. Gheorghe Machidon - director general SC Mapason SRL Brasov, ing. Traian Tomescu).
Evocarea unui trecut bogat in realizari
In cadrul Demo Metal Brasov 2015 am prezentat, din partea Sucursalei AGIR Brasov, si o expozitie de machete ale unor aeronave realizate la IAR - Brasov in cei 90 de ani de la infiintare.
Catalogul Demo Metal Brasov 2015 a prezentat schita celor doua pavilioane in pavilionul 1 fiind si standul nr. 28 repartizat Sucursalei AGIR Brasov, unde am expus cele douazeci de machete de aeronave realizate la Brasov: 1. ELICOPTER IAR-316B - varianta civila; 2. ELICOPTER IAR-316B - Varianta militara; 3. ELICOPTER IAR-317-Airfox; 4. ELICOPTER IAR Ka 126; 5. ELICOPTER IAR-330 - Varianta militara; 6. AVION IAR-80; 7. AVION IAR-828; 8. AVION IAR-823; 9. AVION IAR-825; 10. AVION IAR-46S; 11. AVION IAR-45; 12. AVION Liberty XL-2; 13. MOTOPLANOR IS-28M2; 14. MOTOPLANOR IS-28MA; 15.MOTOPLANOR IS-28M1; 16. PLA-NOR IS-28B2; 17. AVION IAR-14 - macheta originala din otel inoxidabil realizata la IAR - Brasov in anul 1932; 18. AVION MUSTANG P-51 pentru care au fost realizate in anul 2010 fuselaje si ampenaje; 19. AVION AIRBUS A400M si 20. AVION AIRBUS A 350 XWB, pentru care se realizeaza piese metalice la SC Premium Aerotec SA Brasov, de pe platforma SC I.A.R. S.A. Brasov. Aceste machete fac parte din colectia de machete de aeronave - ing. Traian TOMESCU - presedintele Sucursalei AGIR Brasov.
La comunicarile despre industria aeronautica din 22 mai a.c. din cadrul Forumului Demo Metal Brasov 2015 au participat atat membri ai Sucursalei AGIR Brasov (precum prof. dr. ing. Ionel Staretu - vicepresedintele Sucursalei AGIR Brasov, dr. ing. Dorin Rosu, ing. Bogdan Spineanu, ing. Gheorghe Machidon si ing. Silviu Costea - presedintele Camerei de Comert si Industrie Brasov), cat si membri ai Asociatiei Aviatorilor Brasoveni - ASAB, care au lucrat la IAR - Brasov (precum ing. Alexandru Corpade - presedinte ASAB, ing. Valentin Francu, Gratian Chirtes - fost specialist la IAR - Brasov din 1940, in prezent pensionar, in varsta de 92 ani, Alcibiade Kivu, ing. Igor Poruznic, ing. Nicolae Popescu, ing. Serban Ionda, Vasile Vasilescu).
Prezentul, generator de noi progrese tehnico-stiintifice
Cu ocazia Demo Metal Brasov 2015 am avut ocazia sa vizitam standurile din Pavilioanele 1 si 2 ale celor 71 de expozanti si am putut constata progresul tehnologic la nivelul anului 2015. Astfel, am avut prilejul sa vedem expusa o gama larga de utilaje si scule pentru prelucrarea metalelor, clasica sau cu laser sau jet de apa, cum sunt cele prezentate de Bystronic Laser SRL Brasov (care ofera utilaje din Elvetia), Rubin 2000 SRL Bucuresti (care ofera utilaje de gravura, marcare si decupare cu laser), Color Metal (care realizeaza debitari de placi si bare metalice prin trei centre in Romania, la Odorheiu Secuiesc, Bucuresti si Timisoara) sau firma germana EOL International (care ofera masini CNC sau pentru prelucrarea tablelor clasica sau cu laser, cu jet de apa sau cu plasma). INNO Robotics SRL din Cluj-Napoca si Laser Technology Solutii Globale SRL din Buzau au prezentat celule robotizate de sudare si de manipulare, SC MAGIC Engineering SRL din Brasov a prezentat oferta de consultanta pentru sisteme CAD/CAM/CAE si CATIA Dassault, Systemes NUTECHNOLOGIES din Timisoara a expus imprimante 3D si lasere pentru sudura, iar OTEC Prazisionsfinish SRL din Selimbar - Sibiu (reprezentanta OTEC Prazisionsfinish GmbH Germania) ofera solutii si utilaje cu tehnologii avansate pentru realizarea de piese metalice si nemetalice. Pentru piese din material plastice s-au remarcat Plastics Bavaria SRL din Brasov, care executa pe utilajul de injectie prezentat demonstratii realizand ingeniosi suporti pentru telefoane mobile, si SC Plastteh SRL din Timisoara. Top Metrology din Bucuresti a prezentat echipamente metrologice performante, iar firma WEICON GmbH din Germania, cu parteneri in peste 70 de tari, ofera - prin reprezentantele din Targu Mures, Brasov si Bucuresti - o gama larga de produse, care include adezivi si etansanti speciali, spray-uri tehnice, vaseline, paste de asamblare sau chituri de reparare instant a conductelor cu lichide. Clusterul Prelucrari Metalice Transilvania - PMT din Cugir, judetul Alba, a prezentat activitatile din 24 de companii producatoare romanesti, trei universitati tehnice si organizatii non-guvernamentale. Clusterul PMT a fost reprezentat de profesor dr. Ioan Bele si asistent ing. Simona Stefan si face parte dintr-un proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Se poate afirma ca evenimentul expozitional prezentat s-a evidentiat si prin promovarea semnificativa a preocuparilor privind aplicatiile robotilor industriali - ale Roboticii industriale in: operatii de sudura, in control dimensional si manipulare robotizata. Cu prezente semnificative, in primul caz se incadreaza firmele: INNO Robotics, Fanuc Hungary KFT, Laser Technology Solutii Globale SRL; pentru operatii de control dimensional firmele: Micro Top, Spectromas SRL, Top Metrology, iar pentru manipulare robotizata si alte aplicatii, inclusiv training: NUARB Training Academy, reprezentand inclusiv centrul de training ABB Romania. In acest context, se poate mentiona si o actiune importanta a Sucursalei AGIR Brasov, organizata in colaborare cu ASTR Filiala Brasov si Societatea de Robotica din Romania - Filiala Brasov, si anume Colocviul Creativitate-Inventica-Robotica, la care de mai mult timp s-a adaugat si domeniul Aviatie, care, in acest an, are programata a XX-a editie, in data de 8 iulie. La acest Colocviu sunt bine veniti toti cei interesati de tematica propusa, prilej cu care se pot prezenta ultimele realizari in aceste domenii de mare actualitate si cu impact real, pentru dezvoltarea activitatilor productive industriale, asa cum a rezultat si prin Expozitia Demo Metal din acest an.
*
Efortul organizatorilor manifestarii a condus la desfasurarea ei in foarte bune conditii, locatia aleasa, langa platforma fostei uzine de autocamioane, fiind inspirata, iar colectivul de organizatori de la Revista T&T - Tehnica si Tehnologie, care este editata de Tehnic Media, s-a remarcat prin profesionalism si experienta.
Am fost indrumati pe durata manifestarii de doamnele ing. Mihaela Iliescu si ing. Gabriela Atanasiu de la prestigioasa revista Tehnica si Tehnologie, iar pentru prezentarile de la Forum, de dl. inginer de sunet Mirica Dan si dl. prezentator Claudiu Ciobanu, carora le multumim.
N.R.: Subtitlurile apartin redactiei