In memoriam
Data: 1 - 15 iunie 2015
Personalitati ale stiintei si tehnicii
Prof. univ. em. ing. Panaite Mazilu, membru de onoare al Academiei Romane
La scurt timp dupa ce a fost omagiat, cu deosebita caldura si cu nemarginit respect, cu prilejul implinirii venerabilei varste de 100 de ani, profesorul universitar emerit Panaite Mazilu, membru de onoare al Academiei Romane, membru fondator si titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, membru de onoare al AGIR si membru in conducerea altor asociatii profesionale, s-a stins din viata, intreaga comunitate inginereasca din tara noastra suferind, astfel, o grea pierdere.
Ce a insemnat profesorul Mazilu pentru numeroase generatii de ingineri constructori, pentru colegii si discipolii sai in domenii esentiale ale stiintei si tehnicii, in viata societatii civile, s-a conturat emotionant in volumul omagial ce i-a fost dedicat la implinirea varstei de 100 de ani, volum aparut in Editura AGIR. Zeci de semnaturi prestigioase, oameni care l-au cunoscut si pretuit in mod deosebit au evocat drumul parcurs de cel ce se nascuse pe meleagurile de legenda ale Vrancei la 21 martie 1915, de ziua echinoctiului de primavara, sub zodia creativitatii si omeniei. Intregul sau parcurs scolar si universitar s-a definit prin calificativele „exceptional“ si „foarte bine“, dupa cum - tot sub semnul superlativului - a strabatut drumul sau de afirmare profesionala, la inceput, de inginer stagiar, apoi de inginer proiectant, de cadru didactic in invatamantul superior, de autor al unor lucrari fundamentale in special din domeniul rezistentei materialelor, de participant de seama la realizarea unor mari constructii pentru caile ferate, pentru cartiere rezidentiale, pentru Combinatul Poligrafic si aerogarile din Bucuresti.
Panaite Mazilu - Profesorul, Inginerul, Omul de Stiinta, OMUL - a lasat in urma o opera, cu adevarat, monumentala, personalitatea sa intruchipand - asa cum bine au afirmat participantii la manifestarile omagiale din primavara acestui an - calitatile celui „care stie“, care „ii invata pe altii“ si care „face“. Lucrarile sale stiintifice au ramas, pentru totdeauna, semnaturi in otel, beton si piatra, reconfirmand dimensiunile nationale si universale ale vocatiei constructive a poporului roman.
Amintirea sa luminoasa va fi, pentru generatiile prezente si viitoare, o permanenta sursa de inspiratie, de indemn pentru noi si tot mai valoroase contributii la progresul si prosperitatea Romaniei.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Prof. univ. dr. ing. Ulrich Wiener
Ne-a parasit, in plina afirmare profesionala si civica, un inginer remarcabil, un profesor eminent, un specialist de clasa in domeniul managementului si al calitatii, prieten si coleg caracterizat prin loialitate si devotament, Ulrich Wiener. Implinise 84 de ani cand, cu discretie, a parasit aceasta lume pe care a iubit-o nespus, careia i-a consacrat intreaga viata prin slujirea stiintei si tehnicii, a autenticelor valori ale umanitatii.
Nascut la 2 iunie 1931, la Arad, s-a remarcat inca din perioada in care si-a insusit o bogata cultura generala si, apoi, de specialitate, devenind doctor inginer. A lucrat la Institutul National de Metrologie, a desfasurat, in continuare, o intensa activitate stiintifica si didactica la Universitatea Politehnica din Bucuresti, s-a afirmat mai ales in managementul calitatii, inclusiv la prestigioase centre de creatie tehnica din strainatate, a fost consilier coordonator si vicepresedinte al Fundatiei „Premiul Roman pentru Calitate J. M. Juran“, a primit, in 1996, Premiul Academiei Romane pentru lucrarea „Analiza de competitivitate a economiei romanesti“, a indeplinit functia de consilier pentru problemele calitatii pe langa Presedintia Georgiei.
Biografia prof. univ. dr. ing. Ulrich Wiener include si o activitate permanenta si rodnica in calitatile sale de membru al AGIR, al Asociatiei Romane de Fiabilitate, al altor structuri profesionale din tara si din strainatate.
Personalitatea profesorului Wiener a fost remarcata si apreciata de studenti, de colaboratori, colegi si prieteni nu numai pentru ceea ce a reprezentat in sferele cercetarii, invatamantului si activitatilor sociale, ci si pentru caldura omeneasca, pentru respectul fata de valori, pentru consecventa cu care a promovat, in toate domeniile, cauza dezvoltarii economiei romanesti, criteriile calitatii pe ansamblul creatiei materiale si spirituale. Verbul sau expresiv, capacitatea de a comunica deschis si sincer, talentul si, nu in ultimul rand, pasiunea cu care isi argumenta optiunile l-au impus pe profesorul Wiener ca un exponent de seama al stiintei si tehnicii romanesti.
Dumnezeu sa-l aiba in paza!
Prof. univ. dr. ing. Aurel Oprean
In aceste zile ne-am despartit, cu durere, cu profund regret, de prof. univ. dr. ing. Aurel Oprean, membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, remarcabil cercetator stiintific, fondator al Facultatii Tehnologia Constructiilor de Masini, decan al acestei institutii de invatamant superior din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti (1968 - 1976), fost director al Editurii Tehnice (1959 - 1968), membru al Institutului Central de Cercetare Electronica, Electrotehnica, Masini-unelte si Mecanica Fina (1968 - 1976).
S-a nascut la 1 august 1925, iar formarea sa ca inginer, om de stiinta si dascal a purtat pecetea vocatiei fata de tot ceea ce a reprezentat si reprezinta domeniul caruia i s-a dedicat cu intreaga sa fiinta - constructia de masini-unelte si scule. Lucrarea sa de doctorat intitulata „Contributii la studiul pompelor si motoarelor hidraulice cu angrenaj“ a deschis seria unor contributii stiintifice si tehnice remarcabile in privinta actionarii si automatizarii hidraulice, teoriei aschierii si generarii suprafetelor, comportarii statice, cinematice, dinamice si termice a masinilor-unelte. A elaborat tratate, monografii, manuale, a publicat peste 200 de articole stiintifice in tara si strainatate, remarcandu-se prin originalitate, spirit temerar in investigarea unor sfere noi ale cunoasterii, prin perseverenta si capacitate vizionara.
In tot ceea ce a intreprins in tripla sa calitate de profesor, om de stiinta si militant civic s-a bucurat de stima, pretuire, prietenie.
Fie-i tarana usoara!