Proiect-pilot pentru instalarea a 110 000 contoare inteligente
Data: 1-15 iunie 2016 2016
Enel, lider mondial în tehnologia pentru contorizare inteligentă, a anunţat că va instala în acest an peste 110 000 contoare inteligente în Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, prin companiile locale de distribuţie, după aprobarea celui de-al doilea proiect pilot de contorizare inteligentă de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Anul trecut au fost instalate contoare inteligente pentru peste 30 000 de clienţi. Cele două proiecte deschid astfel calea pentru implementarea la scară largă a contorului inteligent pentru cei 2,7 milioane de clienţi ai companiei în România.
„Datorită contoarelor inteligente, clienţii vor avea acces la informaţii detaliate cu privire la consumul de energie, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-şi planifica eficient utilizarea de energie. Contoarele inteligente sunt o poartă către viitor, deschizând calea spre reţele şi oraşe", a declarat Georgios Stassis, Country Manager Enel în România. Clienţii incluşi în proiectul-pilot vor beneficia de citiri de la distanţă, care înlocuiesc citirile de pe teren şi estimările de consum; contoarele inteligente vor comunica distribuitorului de la distanţă locurile cele mai afectate de pene de curent, permiţând sistemului de contorizare inteligentă să indice zonele unde necesitatea de investiţii în reţea este mai mare, astfel încât să se poată interveni rapid.
Un sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de reţea inteligentă va putea oferi o serie de servicii avansate, precum: ■ implicarea activă a consumatorilor, care sunt şi mici producători de energie şi care vor putea decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât şi când să distribuie această energie în reţea; ■ o infrastructură inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care va putea conecta consumul automobilului cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului său; ■ soluţii inovatoare de automatizare a casei, care să permită controlarea de la distanţă a diferitelor dispozitive din casă şi optimizarea consumului.