Sesiunea stiintifica de primavara a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania
Data: 1-15 iunie 2016 2016
În zilele de 26 - 28 mai a.c., s-a desfăşurat, la Bucureşti şi Mioveni (judeţul Argeş), sesiunea ştiinţifică de primăvară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR). În Capitală, lucrările au debutat în ziua de 26 mai, la sediul AOSR, unde au fost prezentate numeroase comunicări şi au avut loc dezbateri privind raporturile dintre matematică şi fizică, dintre ştiinţă şi religie, precum şi în legătură cu ştiinţele agricole, aspecte ale activităţii economice, cu accent pe finanţe şi management. De asemenea, s-a desfăşurat o dezbatere referitoare la „Documentul de arhivă - cercetare şi creativitate". Tot în Capitală, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, au fost examinate aspecte actuale ale medicinei şi biologiei. Totodată, Universitatea Naţională de Apărare Carol I a găzduit o dezbatere pe tema Riscuri şi ameninţări globale.
Mioveni: expresie a legăturii dintre ştiinţă şi economia reală
În zilele de 27 - 28 mai, s-a desfăşurat la Mioveni sesiunea ştiinţifică „Cooperarea între mediul academic şi cel economic pentru o dezvoltare economică durabilă". Această manifestare a fost organizată de AOSR împreună cu Primăria Oraşului Mioveni. Din partea Universităţii Politehnica din Bucureşti au fost implicate în organizarea şi desfăşurarea manifestării Facultăţile de Energetică, Automatică şi Calculatoare, Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice.
Lucrările au fost precedate de vizita participanţilor la SC Automobile Dacia SA. A fost încă un prilej de relevare „pe viu" a legăturii dintre ştiinţă şi producţie, marea întreprindere constituind - prin performanţele ei - o expresie a modalităţilor eficiente de unire a sistemului cercetare-dezvoltare-inovare cu activitatea productivă nemijlocită.
În prim-plan: contribuţiile comunităţii inginereşti
La Centrul Cultural Mioveni a avut loc deschiderea sesiunii ştiinţifice, la care au rostit alocuţiuni invitaţii AOSR şi Primăriei Oraşului Mioveni.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR) şi al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR), Mihai Mihăiţă, a exprimat satisfacţia de a participa la importantul eveniment şi a adresat felicitări organizatorilor pentru inspirata tematică pusă în dezbatere. În continuare, vorbitorul a spus:
„Într-adevăr, a devenit mai mult decât necesară identificarea - cu instrumentele specifice ştiinţei - a tuturor modalităţilor de consolidare a cooperării între mediul academic şi cel economic pentru dezvoltarea economică durabilă. Este o temă fundamentală care direcţionează şi eforturile Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi ale Asociaţiei Generale a Inginerilor din România pe care am onoarea să le reprezint aici.
Ideea principală care nu poate fi eludată la această dezbatere şi pe care doresc s-o enunţ este aceea a rolului deosebit al comunităţii inginereşti din ţara noastră în realizarea, dezvoltarea şi aprofundarea cooperării dintre mediile academic şi economic. Nu doresc să subapreciez rolul şi contribuţiile altor comunităţi profesionale, de pildă, cel al economiştilor, sociologilor, jurnaliştilor din ambele medii, însă o particularitate a activităţii multor ingineri constă în aceea că aparţin simultan mediului academic şi celui economic. Mă refer, în special, la activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare şi de transfer tehnologic în care liniile de demarcaţie între ştiinţă şi economie au dispărut în mare măsură. Ceea ce se acumulează ca experienţă profesională în economie se potenţează prin creaţia ştiinţifico-tehnică, după cum şi reciproca este valabilă: creaţia ştiinţifico-tehnică are şi trebuie să aibă contribuţia decisivă la progresul economico-social. Din această perspectivă, colegii ingineri care vor participa la dezbateri au - sunt convins - ce anume să împărtăşească în dubla lor ipostază pe care o evoc acum.
O menţiune specială se cere făcută în legătură cu gazdele noastre, cu locul în care ne aflăm. Automobile Dacia nu reprezintă doar cea mai mare companie productivă din România, ci constituie şi o expresie emblematică a unirii ştiinţei cu economia. Dacă ne referim şi la dezvoltarea durabilă, atunci avem, aici, exemple de bune practici în ceea ce priveşte realizarea de produse care respectă riguros principiile şi regulile ecologice."
După ce a subliniat necesitatea de a se promova un tip de dezvoltare care să pună în centrul atenţiei eco-eficienţa, prin armonizarea exigenţelor economice cu cele de ordin social şi moral, totul subordonat conceptului de dezvoltare umană, preşedintele ASTR şi al AGIR a evocat, încă odată, în încheiere succesele remarcabile ale SC Automobile Dacia SA, subliniind: „Avem reuşitele noastre româneşti a căror generalizare ne permite să găsim cele mai bune soluţii pentru o reală dezvoltare durabilă a economiei noastre naţionale. Timpul ne presează nu numai în privinţa duratei intervenţiilor inaugurale la dezbaterea de faţă, ci şi în ceea ce priveşte identificarea soluţiilor şi aplicarea lor într-o manieră optimă. Din acest punct de inflexiune între teorie şi practică, putem afirma, cu toată convingerea, că «nimic nu este mai practic decât o teorie bună»".
Deschidere spre noi performanţe
Atât în lucrările în plen, cât şi în cele pe secţiuni, s-a pus accentul pe desprinderea de concluzii teoretice şi practice din experienţele acumulate deopotrivă din mediul academic şi din cel economic. S-a demonstrat, prin exemple concrete, că, în economia românească, există resurse creative capabile să fructifice la un nivel mai înalt de eficienţă resursele materiale. De altfel, tema relansării mai puternice a producţiei industriale a constituit liantul abordărilor sectoriale. Numeroase concretizări au fost prezentate în cele patru secţiuni ale sesiunii ştiinţifice: ● „Concepţie şi management în productică"; ● „Cooperarea mediului academic cu IMM-urile inovative"; ● „Energie - mediu"; ● „Dezvoltarea creativităţii tinerilor".
Manifestarea s-a încheiat cu o slujbă la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Mioveni.