Summitul anual al ministrilor Transporturilor
Data: 1-15 iunie 2016 2016
Accelerarea tranziţiei: inovaţia pentru un transport mai „verde"
La Leipzig (Germania), s-a desfăşurat Summitul miniştrilor Transporturilor, eveniment organizat de Forumul Internaţional pentru Transporturi (ITF), sub egida Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare - OECD. În cadrul reuniunii au fost prezenţi reprezentanţi din 71 de state. Manifestarea se desfăşoară anual şi reprezintă o oportunitate pentru miniştrii transporturilor de a dezbate teme de importanţă strategică mondială cu privire la modurile de transport.
Ministrul român al Transporturilor, Dan M. Costescu, a participat la sesiunea ministerială deschisă, ce a avut ca temă: „Accelerarea tranziţiei: inovaţia pentru un transport mai verde şi care asigură incluziunea socială". În discursul său, oficialul român a atras atenţia asupra faptului că în viitorul nu foarte îndepărtat, sectorul rutier va fi pus în poziţia de a-şi schimba modul de coordonare a traficului. Acest sector va începe să realizeze, cu adevărat, management de trafic: de la începerea călătoriei până la momentul în care vehiculul se opreşte. Între principalele teme dezbătute au fost reducerea emisiilor de carbon în transporturi, eficienţa şi cooperarea dintre principalele moduri de transport, precum şi conducerea conectată şi automatizată a vehiculelor rutiere.
În cadrul întâlnirii la nivel ministerial, la care a participat ministrul Dan M. Costescu, au mai fost dezbătute aspecte privind conducerea conectată şi automatizată a autovehiculelor, în contextul erei digitale. Oficialul român a prezentat iniţiativa ţării noastre de a elabora cât mai rapid o platformă de reglementare pentru acest domeniu care să trateze aspectele esenţiale pentru dezvoltarea vehiculelor conectate şi automatizate: juridic, tehnic şi de operare. Ministrul a apreciat că noile sisteme de conducere rutiere vor trebui să fie orientate către multimodalitate şi că numai prin integrarea acestora cu celelalte mijloace de transport (aerian, feroviar şi chiar maritim) se vor putea pune la dispoziţia călătorilor soluţii complete de transport.
Noile tehnologii şi digitalizarea
În cadrul reuniunii ministeriale a fost agreată o declaraţie comună privind transportul de tip „verde" şi incluziv, document care vizează, în principal:
♦ Eliminarea emisiilor de carbon din transporturi. Declaraţia încurajează coordonarea între transporturi şi politicile de mediu la toate nivelurile de autoritate pentru ca transporturile sustenabile să poată fi implementate prin mecanisme eficiente.
♦ Promovarea transportului incluziv. În acest sens, vor fi evaluate beneficiile economice, sociale şi de mediu pe care transportul incluziv le oferă. Prin organizarea optimă a noilor tehnologii, infrastructura şi serviciile de transport vor deveni accesibile tuturor.
♦ Modurile de transport care deservesc o dezvoltare „verde" şi incluzivă. Prin actul semnat de miniştri, vor fi susţinute eforturile de a crea o legislaţie privind aviaţia, conform deciziilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO). De asemenea, de promovare se va bucura şi integrarea modală a formelor de transport public individual în mediul urban, astfel încât emisiile de dioxid de carbon, poluarea aerului şi poluarea sonoră vor fi diminuate. Alte priorităţi sunt: modernizarea transportului pe ape interioare, precum şi investiţiile în transportul feroviar de mărfuri pentru a reduce impactul asupra mediului.
♦ Noile tehnologii şi digitalizarea: trecerea la un mod de transport „verde" şi incluziv. O importanţă sporită trebuie acordată ajustării cadrului legislativ din domeniu pentru ca siguranţa, eficienţa şi dinamica economică să poată fi asigurate prin noile moduri de transport.
Alte articole



