Gazele naturale - resursa vitala de energie pentru Romania
Data: 1-15 iunie 2019
„Gazele naturale au fost, sunt și, cu siguranță, vor fi încă mulți ani, una dintre cele mai importante resurse naturale, în balanța energetică mondială, dar și din țara noastră, cu o pondere de peste 30% - 35%. În România, gazele naturale se exploatează și utilizează, pentru consumul casnic, colectiv și industrial, de peste 110 ani, țara noastră fiind, mult timp, unul dintre cei mai mari producători din Europa și din lume. De asemenea, România a realizat numeroase premiere europene și mondiale, în domeniul gazelor naturale, cunoscute și recunoscute ca atare. După cum se știe, producția maximă de gaze naturale din România s-a realizat în anul 1986, respectiv peste 35 miliarde mc, după care a scăzut continuu, ca afect al unor factori subiectivi și/sau obiectivi cunoscuți, ajungând la 28,2 miliarde mc în 1990, 18,9 miliarde mc în 1995, 13,7 miliarde mc in 2000 și 11,4 miliarde mc în 2016. În acest context, pentru a asigura necesarul intern de gaze naturale din zăcăminte proprii, pe termen scurt, mediu și chiar lung, trebuie valorificate optim atât zăcămintele onshore vechi (mature și cu debite în scădere destul de rapidă), respectiv nou descoperite, precum și, în mod special, zăcămintele offshore din Marea Neagră, pentru care trebuie asigurate condiții corespunzătoare din toate punctele de vedere (legislativ, juridic, instituțional, economic etc.)". Aceasta a fost motivația pentru care Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR - CME), OMV Petrom, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și CNGN Romgaz au organizat recent conferința cu tema Gazele naturale - resursă vitală de energie pentru România.
În deschiderea evenimentului, Iulian Iancu, președintele CNR - CME și al Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, a menționat că acum ne aflăm într-o etapă foarte importantă, de tranziție în domeniul energiei, pe care nu o putem parcurge fără ajutorul gazului natural. Cărbunele „duce" povara uriașă a certificatelor de carbon, pe când gazul natural are tehnologia pregătită pentru producția de electricitate, transport, stocare etc. Oricum, energia trebuie să fie pe primul loc printre preocupările liderilor.
Tot în deschidere, Sorin Gal, director în ANRM, a arătat că există încă un potențial nedescoperit de gaze naturale inclusiv onshore, la mare adâncime. Pentru explorarea acestuia este nevoie de expertiză și de finanțare. Din păcate, încă nu avem o strategie națională pe 15 - 20 - 30 de ani în acest domeniu, iar modificările necesare ale legii petrolului sunt mult întârziate; aceste întârzieri au condus, printre altele, și la o importantă schimbare în structura forței de muncă: astăzi mai avem foarte puțini specialiști, de exemplu, în foraj (și, în particular, în forajul de mare adâncime). În strategia de dezvoltare a țării ar trebui introdus și un capitol referitor la forța de muncă.
Cele şase prezentări care au urmat în cadrul evenimentului au abordat subiecte de mare interes pentru dezvoltarea domeniului gazelor naturale. Astfel, Radu Dudău, director al Energy Policy Group, a analizat rolul gazului natural și oportunitățile deschise de acesta pentru viitor, Diana Lupu de la Romgaz împreună cu Lazăr Avram de la UPG Ploiești au prezentat potențialul energetic al zăcămintelor de gaze naturale din bazinul Transilvaniei, situația actuală și de perspectivă, iar Constantin Căpraru, consilier la CNR - CME, a prezentat panoramicul gazeifer al subsolului din toată România.