Comisia Europeana a infiintat Oficiul pentru Inteligenta Artificiala
Data: 1-15 iunie 2024
Comisia Europeană (CE) a inaugurat, la finalul lunii mai a.c., Oficiul pentru Inteligență Artificială (IA), înființat în cadrul Comisiei. „Noua structură urmărește să permită dezvoltarea, implementarea și utilizarea viitoare a IA într-un mod care să stimuleze beneficiile societale și economice și inovarea, atenuând în același timp riscurile. Oficiul va juca un rol esențial în punerea în aplicare a Legii privind IA, în special în ceea ce privește modelele de IA de uz general. De asemenea, va depune eforturi pentru a promova cercetarea și inovarea în domeniul IA de încredere și pentru a poziționa UE ca lider în discuțiile internaționale", se menționează într-un comunicat al Executivului comunitar.
Oficiul pentru IA va angaja peste 140 de persoane pentru a-și îndeplini sarcinile. Personalul va include specialiști în tehnologie, asistenți administrativi, avocați, specialiști în politici și economiști.
- Credit foto: www.freepik.com
Biroul va asigura punerea în aplicare coerentă a Legii privind IA. Comisia va face acest lucru prin sprijinirea organismelor de guvernanță din statele membre. Oficiul pentru IA va asigura, de asemenea, în mod direct, respectarea normelor pentru modelele de IA de uz general. În cooperare cu dezvoltatorii de IA, cu comunitatea științifică și cu alte părți interesate, Oficiul pentru IA va coordona elaborarea unor coduri de bune practici, va efectua testarea și evaluarea modelelor de IA de uz general, va solicita informații și va aplica sancțiuni, atunci când este necesar.
Pentru a asigura un proces decizional bine informat, Oficiul pentru IA va colabora cu statele membre și cu comunitatea mai largă de experți prin intermediul unor forumuri și grupuri de experți dedicate. La nivelul UE, Oficiul pentru IA va colabora îndeaproape cu Comitetul european pentru inteligența artificială, alcătuit din reprezentanți ai statelor membre. Grupul științific de experți independenți va asigura o legătură puternică cu comunitatea științifică și se va colecta expertiză suplimentară în cadrul unui forum consultativ, care va reprezenta o selecție echilibrată a părților interesate, inclusiv a industriei, a întreprinderilor nou-înființate și a IMM-urilor, a mediului academic, a grupurilor de reflecție și a societății civile.
Oficiul pentru IA va promova un ecosistem inovator al UE pentru o IA fiabilă. Oficiul va contribui la acest lucru prin furnizarea de consiliere cu privire la cele mai bune practici și prin facilitarea accesului la spațiile de testare în domeniul IA, la testarea în condiții reale și la alte structuri europene de sprijin pentru adoptarea IA, cum ar fi instalațiile de testare și experimentare în domeniul IA, centrele europene de inovare digitală și fabricile de IA. Acesta va sprijini activitățile de cercetare și inovare în domeniul IA și al roboticii și va pune în aplicare inițiative, cum ar fi GenAI4EU, pentru a se asigura că modelele de IA cu scop general fabricate în Europa și instruite prin intermediul supercalculatoarelor UE sunt perfecționate și integrate în aplicații noi în întreaga economie, stimulând investițiile.
În cele din urmă, Oficiul pentru IA va asigura o abordare europeană strategică, coerentă și eficace privind IA la nivel internațional, devenind un punct de referință global.
Modificările organizaționale menționate vor intra în vigoare la 16 iunie. Prima reuniune a Comitetului pentru IA ar trebui să aibă loc până la sfârșitul lunii iunie. Oficiul pentru IA pregătește orientări privind definirea sistemului de IA și interdicțiile, ambele scadente la șase luni de la intrarea în vigoare a Legii privind IA. Oficiul este pregătit, de asemenea, să coordoneze elaborarea codurilor de practică pentru modelele de IA de uz general, în termen de 9 luni de la intrarea în vigoare.
Alte articole




