MANAGEMENTUL DESEURILOR SI DEZVOLTAREA DURABILA
Data: 16-30 iunie 2006
In România exista in prezent 234 de depozite municipale de deseuri, dintre care numai patru sunt organizate conform cu standardele Uniunii Europene. Pentru a se incadra in normele existente este necesar ca depozitele sa fie reduse la 101 si reciclarea deseurilor in vederea valorificarii sa ajunga in anul 2013 la 55%-65%.
Atingerea acestei tinte necesita investitii de aproximativ 4 miliarde euro.
Valorificarea deseurilor se poate realiza in numeroase moduri, pentru utilizarea in industria energetica, recuperarea metalelor, transformarea in substante combustibile s.a.
Situatia in acest domeniu este grava si nu ne putem permite mentinerea gropilor de gunoi neamenajate, ilegale, pestilentiale si imorale prin faptul ca din gunoi se câstiga foarte multi bani negri.
Fundatia pentru Reconstructia Ecologica si Dezvoltare Durabila (FREDD), al carei presedinte este prof. dr. ing. Petru Dan Lazar, printre numeroasele sale obiective si proiecte are in vedere si rezolvarea problemei deseurilor care inunda practic mediul natural si orasele.
In acest sens, ea a organizat in perioada 25-27 mai a.c. la Tulcea Simpozionul stiintific international cu subiectul Managementul integrat al deseurilor si dezvoltarea durabila, la care au participat specialisti din Statele Unite ale Americii, Franta, Germania, Elvetia, numerosi cercetatori din România si autoritatile locale reprezentate prin prefectul jud. Tulcea, dl L. Chirica, primarul orasului, dl C. Hogea, guvernatorul Rezervatiei Delta Dunarii, dl P. Cenonov, dl prof. Alexandru Mironov, secretar general al Comisiei UNESCO – România, membru al Comitetului stiintific national de organizarea simpozionului.
Lucrarile simpozionului s-au desfasurat sub auspiciile Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, ministru dna Sulfina Barbu.
Orasul Tulcea, ales ca loc al desfasurarii simpozionului, este sediul administrativ al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, unica in lume, declarata de valoare universala, recunoscuta prin includerea in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei si programelor UNESCO. Delta este vizitata anual de sute de mii de turisti si are nevoie de masuri administrative si legislative de protectie, fara de care risca sa se degradeze ireversibil.
Lucrarile s-au desfasurat pe sectiuni, astfel: 1. Metode si tehnologii de evaluare a toxicitatii mediului; 2. Managementul deseurilor municipale; 3. Managementul deseurilor de productie si al celor periculoase; 4. Educatie si legislatie in domeniul deseurilor; 5. Solutii pentru o dezvoltare durabila.
Din concluziile simpozionului retinem:
– sunt necesare masuri de gestionare eficienta a deseurilor menajere si industriale, aceasta reprezentând o prioritate in cadrul eforturilor de dezvoltare durabila a României;
– activitatile de recuperare este necesar sa se efectueze cu respectarea legislatiei actuale;
– sunt necesare cercetari si studii pentru recuperarea si valorificarea materialelor refolosibile in vederea reintegrarii acestora in circuitul economic;
–Uniunea Europeana a elaborat o serie de directive privind definirea deseurilor, dintre care citam lista deseurilor periculoase si Catalogul european al deseurilor;
– in România gestionarea deseurilor este reglementata printr-un pachet de legi privind deseurile industriale reciclabile si protectia mediului, cu referire la gestionarea diferitelor sortimente de deseuri ca uleiuri uzate, baterii de acumulatori, anvelope uzate, vehicule casate s.a.;
– sunt prevazute prin lege obligatiile autoritatilor, producatorilor industriali si ale persoanelor fizice;
– sunt necesare actiuni educative atât pentru populatia matura, cât si pentru tineretul scolar, prin prelegeri in scoli, afise cu impact promotional, editarea de material didactic s.a.
Alte articole

