TINTA DE RADIOLOCATIE CU ELEMENT TEXTIL
Data: 16-30 iunie 2006
Autori: ing. dipl. Eugenia Anghel; dr. ing. Carmen Mihai
In prezent, Marina Militara este dotata cu tinte realizate din piese de tabla cu o constructie greoaie, din materiale costisitoare. Odata atinsa, tinta se deterioreaza partial sau poate fi scufundata, costurile de intretinere si reparatii fiind foarte mari.
Avand in vedere pretul ridicat al unei tinte metalice, costurile de intretinere, cheltuielile de stationare, cheltuielile de transport, specialistii Fortelor Navale Romane au solicitat un sistem modern de tinte pentru proiectile trase de la bordul navelor Marinei Militare.
Acest sistem de tinte se bazeaza pe o conceptie noua utilizata in cadrul Fortelor Armate Americane si cel al Fortelor NATO, si anume o varianta din material textil impermeabil, rezistent la UV, la actiunea bacteriilor, mucegaiurilor si microorganismelor.
La alegerea parametrilor suporturilor tesute acoperite cu polimer s-a impus considerarea conditiilor speciale in care acestea lucreaza, si anume:
– conditii meteorologice dure, cu vanturi puternice ;
– mediul marin extrem de coroziv;
– starea periodica de agitatie a marii;
– socuri mecanice datorate valurilor de 1-2 m inaltime si vantului cu viteze de min. 6 m/s.
Tesatura de baza a fost realizata din fire multifilamentare 100% pes si acoperirea a fost efectuata cu un polimer de tip poliuretanic cu pigment argintiu inglobat.
Caracteristicile fizico-mecanice ale suporturilor acoperite corespund cerintelor tehnico-tactice impuse de utilizarea finala in constructia tintei de radiolocatie.
Sistemul tip tinta flotanta navala trebuie sa satisfaca cerintele operationale specifice utilizarii tactice si sa indeplineasca conditiile functionale. In acest scop, materialele utilizate, ca si forma si dimensiunile constructive, trebuie sa asigure tintei caracteristici superioare.
Astfel, a fost aleasa ca forma constructiva piramida regulata cu baza un triunghi echilateral, avand muchia de 2000 mm.
Panourile din care este construita tinta sub forma de piramida triunghiulara prin imbinare formeaza pe fiecare muchie a piramidei cate un canal. In canalul format de panouri se introduc flotorii. Fixarea flotorilor se realizeaza cu o carabina de tip ALPIN.
Un sistem de chingi prevazut cu carabina metalica va asigura prinderea ancorei la baza piramidei; in partea superioara a piramidei sunt dispusi ochetii pentru prinderea sistemului de recuperare a tintei dupa aplicatie.
Materialul care asigura flotabilitatea este polietilena expandata sub forma de folie, cu grosimea de max. 25 mm, care sub forma de spirala, se introduce in anvelopa flotorului.
Atat materialele utilizate cat si forma si dimensiunile constructive asigura tintei navale caracteristici superioare in ceea ce priveste: stabilitatea pe val, flotabilitatea si vizibilitatea.
Tinta navala este demontabila, putand fi stocata si transportata in spatii reduse, cu minimum de amenajari.
Montarea se realizeaza rapid, in cca 15 minute, de catre doi operatori.
Toate aceste caracteristici confera sistemului proiectat eficienta si usurinta in exploatare.
Testarea tintei de radiolocatie realizata din material textil a fost efectuata in conditii de mare deschisa, in Dana Militara si in raionul de tragere, cu concursul specialistilor Statului Major al Fortelor Navale.
In urma experimentarilor s-au desprins urmatoarele:
a) Verificarile si incercarile efectuate in Dana Miliara au demonstrat ca sistemul naval strategic a corespuns din punct de vedere dimensional, gravimetric si functional:
– solicitarea dinamica (val – vant) in conditiile meteo de testare a demonstrat ca sistemul a functionat corespunzator in conditii reale;
– rezistenta la patrunderea apei a fost corespunzatoare: sistemul s-a mentinut pe linia de plutire initiala, fapt care atesta ca anvelopa exterioara a ramas etansa in timpul testarii, nepermitand infiltrarea apei in interior;
– aprecierile legate de sistem au demonstrat ca forma constructiva de tetraedru aleasa este corespunzatoare cerintelor, iar culoarea este contrastanta cu cea a marii, permitand o vizibilitate buna;
– atat materialele utilizate cat si forma si dimensiunile constructive asigura tintei navale caracteristici superioare in ceea ce priveste: stabilitatea pe val, flotabilitatea si vizibilitatea.
b) Verificarile si incercarile realizate in conditii de mare deschisa, in raionul de tragere, au demonstrat ca sistemul naval strategic a rezistat proiectilelor de artilerie de la bordul navei de lupta:
– stabilitatea, vizibilitatea si flotabilitatea s-au pastrat constante pe tot parcursul aplicatiei, in conditiile hidrometeorologice de testare;
– elipsa de imprastiere a armamentului, determinata de sistemul naval, s-a incadrat in cerintele tehnico–tactice stabilite, ceea ce a demonstrat faptul ca sistemul a fost vizibil si stabil in perimetrul determinat de teatrul de operatiuni.
Tinta de radiolocatie este in prezent utilizata de divizioanele de lupta ale Statului Major al Fortelor Navale pentru instructie si antrenament.