IN VINO VERITAS
Data: 16-30 iunie 2007
Dar, se pare ca nu numai. Pentru ca un merlot românesc are efecte benefice pentru sanatate. Sticlele de vin ar putea fi clasificate, de acum înainte, si în functie de efectele benefice pentru sanatate, informeaza un articol aparut în cotidianul Financial Times.
La Hertfordshire University, cercetatorii au utilizat o tehnologie de ultima ora pentru a stabili nivelul de resveratrol, o substanta speciala gasita în vinul rosu, si încearca acum sa-i convinga pe comercianti sa scrie acest lucru pe etichetele lipite pe sticlele cu vin. Potrivit lui Richard Hoffman, seful echipei de cercetatori de la acea universitate, care a studiat vinurile disponibile pe piata Marii Britanii, cea mai mare cantitate de resveratrol a fost descoperita într-un vin ieftin, un merlot din România.
Potrivit testelor facute pe soarecii de laborator, resveratrolul reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer si tulburari neurovegetative. Concentratia de resveratrol variaza de la un vin rosu la altul în functie de soiul strugurilor, de tipul solului si de conditiile climatice.
Concentratia mare de resveratrol din vinul rosu se datoreaza procesului de fermentatie, prin contactul prelungit dintre zeama strugurilor cu pielitele boabelor de struguri si sâmburi. Aceasta ar putea fi explicatia asa-numitului paradox francez. Vinul din podgoriile franceze are un nivel remarcabil de resveratrol, astfel ca accidentele cardiovasculare sunt mai reduse în sudul Frantei, desi dieta oamenilor de acolo contine un nivel ridicat de grasimi saturate.
Doamna Rodica Alexandru, profesor la Facultatea de Ingineria Alimentelor a Universitatii Dunarea de Jos din Galati, poate sa confirme ca, în urma cu aproape 30 de ani, profesorii si studentii de la Sectia fermentative au produs, în pivnitele laborator ale facultatii, un vin rosu, merlot moldav (Moldavin), care se vindea salariatilor facultatii, cu recomandarea strictei autenticitati a retetei si a produsului. Este cunoscut faptul ca astfel de vinuri (rosii) au facut parte din dietele românesti recomandate persoanelor suferinde de tuberculoza pulmonara, cu rezultate benefice, care le-au consacrat, fara aportul universitarilor britanici.
Podgoria de la Dealul Bujorului, care are o foarte strânsa colaborare cu specialistii enologi de la facultatea din Galati, produce vinuri rosii a caror culoare este comparabila, în primul rând, cu culoarea bujorilor ce cresc în mod spontan pe acele meleaguri. Inginerii de acolo stiu sa produca vinuri capabile sa faca adevarate miracole privind sanatatea oamenilor, dar nu stiu sa-si laude marfa. Acolo însa se spune ca vinul este laptele batrânilor!
Dionisos, asa-zisul zeu al vinului, care s-a nascut pe aceste meleaguri, i-a învatat pe localnici sa cultive vita de vie, sa produca vin si sa se bucure de el. Pentru un brand poate ar fi util sa se aminteasca si acest lucru. Merlot de România este darul lui Dionisos, zeul vinului. Daca ar afla britanicii si nemtii si... altii, oare am putea produce suficient vin pentru toti?