Cladiri inalte amplasate in zone seismice
Data: 16-30 iunie 2008
Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) a organizat in ziua de 30 mai a.c., in colaborare cu Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), a XVIII-a conferinta nationala, avind ca tematica amplasamentul cladirilor inalte in zone seismice.
AICPS este membru colectiv al ASTR, al AGIR si al Uniunii Asociatiilor Inginerilor Constructori din Romania (UAICR). Aceasta conferinta a fost sursa informatiilor pe care le publicam in rezumat.
Cladirile inalte nu sunt agreate de bucuresteni, acestea sunt criticate de publicul larg, de urbanisti, de inginerii constructori, atit pentru faptul ca orasul se afla intr-o zona seismica, cit si pentru ca nu se inscriu in peisajul complex arhitectural-urbanistic, unde predomana cladiri de inaltime medie. De la inceput s-a precizat ca inginerii constructori proiectanti de structuri sunt chemati sa proiecteze cladiri inalte, de peste 100 m inaltime, in zonele seismice, dupa ce s-au obtinut toate aprobarile de urbanism.
In prezent cea mai inalta cladire din lume, de 500 m inaltime, amplasata intr-o zona seismica, este Taipei 101. ÃŽn curs de executie este o cladire in Dubai, care va avea la terminare o inaltime de 850 m. ÃŽn Bucuresti se va da in curind in folosinta, pe Bulevardul Ion Mihalache nr. 15 - 17, cladirea Bucharest Tower Center, cu o inaltime de la sol de 120 m (25 de etaje) si o adincime de 6o m.
Un alt factor important in proiectarea cladirilor inalte il constituie vintul, care trebuie introdus in proiectarea cladirilor mai inalte de 25 m.
Cu ocazia acestui eveniment s-a amintit ca in acest an se celebreaza aniversarea centenarului de la infiintarea la Londra a celei mai mari Asociatii a Inginerilor Structuristi din lume, IstructE, la 21 iulie 1908, care a avut ca obiective familiarizarea constructorilor cu noua tehnologie a betonului armat si a pus bazele primelor normative de utilizare a betonului. Primul presedinte al asociatiei a fost onorabilul Robert George Windsor Clive. Societatea are in prezent 22 000 de membri. Aniversarea centenarului a avut loc la Hong Kong, oras cu aspect modern, considerat o metropola desavirsita.
Majoritatea celor care au prezentat comunicari sunt cadre didactice de la Universitatea Politehnica din Timisoara - Facultatea de Constructii, unde s-a dezvoltat o scoala in domeniu. Prof. dr. ing. Dan Dubina si colaboratorii au prezentat un studiu de caz privind proiectarea pe criterii de performanta a structurii metalice pentru o cladire de 26 de etaje amplasata in Bucuresti, capitala recunoscuta ca avind cel mai mare risc seismic din Europa. Pentru a analiza comportarea structurilor la sarcinile seismice, s-a adoptat o metodologie performanta, folosind trei stari de limita (nivele de performanta): starea limitei de serviciu (SLS); starea limita ultima (SLU) si starea limita de prevenire a colapsului (SLPC). O solutie pentru rezistenta la seisme si curentii de aer o constituie utilizarea mai multor clase de otel (dual-steel). ÃŽn cazul cladirii analizate s-a optat pentru un otel cu limita mai joasa pentru contravinturile centrice, fapt care a redus cerintele de suprarezistenta in stilpi si in grinzile adiacente contravinturilor.
Proiectarea antiseismica conduce si la o siguranta corespunzatoare in cazul unor explozii sau incendii ca urmare a cutremurului.
O alta comunicare a colectivului condus de prof. dr. ing. Dan Dubina se refera la aplicarea conceptului dual-steel prin combinarea otelului de inalta rezistenta cu otelul carbon obisnuit pentru constructii, care dovedeste eficienta in cadrul constructiilor multietajate.
Colectivul prof. dr. ing. T. Postelnicu a analizat situatia structurilor de beton armat pentru constructiile inalte din Bucuresti, unde in ultimii ani s-au construit sau sunt in curs de executie mai multe cladiri cu peste 20 de etaje. Pentru realizarea acestora sunt folosite tehnologii noi de executie, structurale, mecanice, electrice, hidraulice, arhitecturale s.a.
ÃŽn programul conferintei au mai fost prezentate o serie de comunicari interesante referitoare la proiectarea structurilor cladirilor inalte, pe care nu avem spatiu suficient pentru a le mentiona, dar cei interesati de subiect le vor gasi publicate in extenso in revista AICPS, nr. 1- 2/2008, serie noua.