2009 - United Kingdom Tour. O noua pagina stralucita a istoriei Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea
Data: 16-31 mai 2009
Sunt uimitoare capacitatea de mobilizare si forta artistica pe care le demonstreaza membrii Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea, daca luam in seama numarul evenimentelor pe care le sustin intr-o stagiune muzicala; si nu numarul foarte mare este cel care impresioneaza, ci, mai ales, anvergura acestora, atit organizatorica, cit si artistica. Este absolut remarcabila dinamica programelor sustinute pe scenele muzicale, in sensul diversitatii acestora si, in special, al innoirii lor permanente. Daca aruncam o privire la ceea ce s-a petrecut in aceasta stagiune 2008 – 2009 (inca neincheiata!) vom ramine placut impresionati de dimensiunea si de calitatea spectacolelor. In octombrie, primul spectacol prezentat pe scena Studioului Mihail Jora cu Rapsodiile de Enescu si cu un „Triplu“ de Beethoven intr-o formula solistica, probabil unica in lumea muzicala amatoare, urmat de Concertul de la Ateneu, care a avut ca solist un mare pianist roman, in persoana lui Viniciu Moroianu in Concertul pentru pian nr. 4 de Beethoven si unde „inginerii“ au mai prezentat Simfonia intii de Brahms; apoi Concertul de Craciun la Sala Dalles, in primavara, din nou, la Ateneul Roman cu Simfonia a noua Din lumea noua de Dvo?ak si lucrari solistice de mare anvergura, de Chausson si Ravel, dupa care concertul omagial Petru Ghenghea; si nu mai detaliem alte citeva reprezentatii sustinute in cadrul unor manifestari din lumea stiintei si tehnicii, careia acesti oameni ii apartin.
Cind credeam ca am adunat suficiente motive de admiratie fata de acesti impatimiti ai muzicii, prin cele petrecute in aceasta stagiune, aflam despre un alt eveniment artistic ai carui protagonisti au fost muzicienii-ingineri, absolut stralucitor, si anume turneul din Anglia si Tara Galilor, desfasurat intre 28 aprilie – 11 mai a.c. Turneul a insemnat concretizarea unei invitatii adresate Orchestrei Inginerilor de catre dna Sally Markwell, o mai veche prietena a orchestrei, organizatoare si a precedentelor turnee la care a participat ansamblul, in 1990 si 1992, la acea data liderul fiind prof. Petru Ghenghea. Ni s-a parut interesanta motivatia pe care o prezinta organizatoarea turneului in Caietul-program al acestui turneu: “ …Am intilnit, pentru prima data, aceasta orchestra in 1990 si, aflind ca are o activitate de patru decenii care se baza numai pe pasiune, am privit-o ca pe exemplu de supravietuire prin spirit si al puterii acestui popor de a iesi din amaraciunea si suferinta pe care o intilneai la tot pasul in acele prime zile de dupa caderea regimului comunist…. Mai tirziu, am vazut ca era mai mult decit daruire, era arta… si asa s-a nascut turneul 2009 din Anglia si Tara Galilor, motivat de dorinta de a imparti talentul acestor muzicieni cu muzicienii britanici si de a intari traditia acestor relatii dintre cei care comunica prin muzica …“
Turneul a inclus patru concerte desfasurate la Winchester, Southampton, Newport si Lewes, orase cu o bogata traditie si activitate muzicala, asa cum au marea majoritate a oraselor din Marea Britanie. Turneul s-a bucurat de o buna audienta, care a marcat prin aplauze prelungite prestatia artistica a orchestrei si care a beneficiat, la fiecare concert, de cite un „bis“ oferit cu generozitate de catre orchestra. Modul de organizare si promovare a turneului a facut o impresie foarte buna, prin punerea la dispozitie a unui Caiet-program al turneului, realizat in foarte bune conditii tipografice, un CD dedicat continind inregistrari ale orchestrei si solistilor ei, postere si advertising electronic, un suport important in aceasta directie fiind asigurat din tara, de catre conducerea AGIR. Intreaga pregatire artistica, alcatuirea programelor muzicale si conducerea artistica i-au apartinut dirijorului Andrei Iliescu, care are principalul merit de a fi adus orchestra la un potential artistic foarte bun, mentinut pe tot parcursul turneului. Conduita sa dirijorala a convins pe deplin un public cunoscator, lasind o foarte buna impresie prin eficienta si gestualitate, apreciata prin aplauze care l-au adus la rampa de nenumarate ori.
Primul concert a avut loc la Winchester in 2 mai si a cuprins:
Enescu - „Prelude a l’unison“;
Tartini - Concertul pentru violoncel si orchestra in re major - solist Teodor Chircu;
Haydn - Simfonia nr. 27 „Bruckental“;
Mozart - Concertul nr. 4 pentru vioara si orchestra - solist Tudor Andrei
Britten - „Simfonia simpla“.
Solistul Teodor Chircu, seful partidei de violoncel al orchestrei de peste patru decenii, a avut o evolutie remarcabila, etalindu-si din plin tonul cald si liric, cucerind audienta prin expresivitate si eleganta frazarii. Violonistul Tudor Andrei a fost unul dintre solistii invitati, in calitatea sa de student la una dintre cele mai prestigioase academii de muzica, Royal Academy of Music din Londra, unde studiaza de trei ani cu Remus Azoitei, o notorietate a violonisticii contemporane. Prezenta solistului in concertul inginerilor a fost o „replica“, inspirat aleasa, la invitarea unui solist englez, a pianistului John Paul Ekins, student la Royal College of Music, un talent de mare viitor, prezenta ambilor invitati intregind ideea unei comuniuni muzicale deosebite si de continuitate prin noua generatie de muzicieni. Prestatia lui Tudor Andrei a fost de mare tinuta, cu adevarat profesionala.
Succesul concertului a fost deosebit, lucrarile orchestrale ale lui Enescu si Britten fiind in prim-planul interesului audientei.
Peste numai doua zile a avut loc concertul desfasurat la St Michael’s Church din Southampton, care s-a bucurat de un si mai mare interes, marcat si de prezenta Consulului Onorific al Romaniei la Southampton, dna dr. Roxana Carare. Programul a cuprins:
Enescu - „Prelude a l’unison“;
Mozart - Concertul nr. 13, pentru pian si orchestra - solist John Paul Ekins;
Beethoven - Simfonia a patra.
Un amanunt inedit, dar mai ales convingator in aprecierea calitatilor orchestrei, a fost interesul mai multor instrumentisti profesionisti englezi de a participa la primele trei reprezentatii ale orchestrei inginerilor, ca membri ai orchestrei. Desigur, dorinta a fost acceptata de dirijor, in pofida pericolului de a nu realiza o asamblare de finete – intr-un timp foarte scurt - a ansamblului reunit; reunirea a fost cu adevarat reusita, datorita profesionalismului dovedit de englezi; premisele de a da peste buni instrumentisti erau favorabile, daca ne gindim la faptul ca in Southampton activeaza sapte orchestre profesioniste. Credem ca acest aspect releva deopotriva deschiderea pe care o manifesta englezii fata de orice cultura, dar si convingerea existentei unei afinitati artistice cu muzicienii romani.
Desigur, orice gest in plus de promovare a prezentei ansamblului pe meleagurile engleze a contribuit la un cistig de imagine, si de aceea trebuie apreciate eforturile facute in acest sens nu numai de organizatorii englezi, dar si de diaspora romaneasca din zona de sud-vest a Angliei, implicata din plin, practic si afectiv, in realizarea unei tinute cit mai bune a turneului; in acest context trebuie subliniata contributia dnei Doina Withaker, o admirabila si eficienta prietena a orchestrei, care a avut un aport substantial in rezolvarea problemelor, pina la nivel de detaliu. Cu atit mai mult ne mihneste palidul interes aratat de Institutul Cultural Roman din Londra, care s-a rezumat doar in a posta pe site-ul sau citeva afise (si, nici acelea, toate) ale concertelor care urmau sa aiba loc, fara nicio alta minima aplecare pentru promovarea sau comentarea evenimentului.
Concertul din Wales s-a tinut la St Woolo’ s Church din Newport in data de 7 mai si a avut ca program:
Enescu - „Prelude a l’unison“;
J.S. Bach - Concertul pentru doua viori, in re minor - solisti Ileana Ionesti si Mihai Perciun;
Haydn - Simfonia nr. 27 „Bruckental“;
Arenski - Variatiuni pe o tema Ceaikovski;
Britten - „Simfonia simpla“.
Un cuvint de apreciere pentru performanta realizata de cei doi violonisti, intr-un concert greu de interpretat – datorita largii sale notorietati – mai ales cind iti propui sa arati ca ai ceva de spus. A fost o interpretare foarte bine construita, a carei partea a doua, Adagio, a excelat prin fluenta expresiei, condusa de un profund filon liric. Aplauze prelungite pentru cei doi solisti si orchestra, incheiate cu un „encore“ tot din Bach, Aria pe coarda sol (din Suita a treia), foarte bine primit de public.
Ultimul concert, de la Lewes, din data de 9 mai, s-a dorit a fi o exprimare a prieteniei dintre muzicienii romani si cei britanici, inceputa in anii 1990 si continuata in 1991 si 1992, prin concertele pe care Orchestra Inginerilor si All Saints le-au dat in Anglia si, respectiv, la Bucuresti si prin vizitele reciproce pe care membrii celor doua orchestre si le-au facut. Merita a fi amintit faptul ca legatura artistica dintre muzicienii romani si cei englezi, stabilita in acei ani, este una reala, bazata pe un respect pe care si-l acorda cu sinceritate unii altora. An de an, muzicieni din orchestra inginerilor (violonisti, violisti, violoncelisti si pianisti) au fost invitati in Anglia pentru a se alatura formatiilor engleze profesioniste de muzica de camera, in cadrul stagiunilor sustinute de acestea. Reintilnirea celor doua ansambluri, dupa aproape doua decenii, a fost pe cit de emotionanta, pe atit de mobilizatoare artistic. Cu acest prilej s-a realizat un joint-concert, cu orchestrele reunite sub conducerea alternativa a dirijorului englez Andrew Sherwood si a lui Andrei Iliescu. Primul a condus Fantasia pentru doua orchestre pe o tema de Tallis de Vaughan-Williams, iar cel din urma, Simfonia concertanta pentru vioara si viola de Mozart, care i-a avut ca solisti pe Ileana Ionesti, la vioara, si pe prof. univ. Mircea Cazacu - viola, reputatii muzicieni ai Orchestrei Inginerilor, si Simfonia a patra de Beethoven. Prestatia muzicienilor romani si cu deosebire a celor doi solisti, care si pe aceste meridiane si-au dat masura maiestriei si coeziunii lor artistice, a fost aclamata nu numai de publicul spectator, dar si de membrii orchestrei engleze prin aplauze care au tinut minute in sir. O mentiune in plus pentru profesorul Mircea Cazacu, concert-maestrul orchestrei, foarte apreciat de muzicienii englezi, cu care a facut muzica de camera in numeroase rinduri, unul dintre invitatii de marca ai muzicienilor din Lewes, ani la rind.
Desigur, evenimentul ai carui artisti, atit la propriu cit si la figurat, au fost membrii orchestrei, merita a fi prezentat mai pe larg decit permit putinele pagini ale revistei noastre si speram ca acesta sa fie preluat si de alte publicatii, pentru ca noi credem ca semnificatia turneului din Anglia si Tara Galilor al Orchestrei Inginerilor Petru Ghenghea este una care nu se circumscrie cotidianului. Acesti muzicieni-amatori au purtat cu demnitate si de o maniera convingatoare mesajul de cultura al unei natiuni europene si reactiile pe care le-au trezit sunt deosebit de favorabile si merita a fi facute, in chip cit mai larg, cunoscute. Ne dorim ca emisiunile pe care le va prezenta Televiziunea Romania de Miine, realizate pe baza reportajelor facute de redactorul muzical Mihai Darie, care a insotit orchestra in turneu, sa fie o marturie edificatoare asupra acestui lucru. Membrii orchestrei, solistii si, cu precadere, dirijorul Andrei Iliescu merita intreaga noastra pretuire pentru inalta calitate a prezentei lor peste hotare. Datorita lor, in zilele acelea, ale turneului din Anglia, parea ca in paginile cotidienelor europene, culoarea Romaniei nu mai era atit de intunecata.
Alte articole
