Participare romaneasca la o prestigioasa misiune spatiala
Data: 16-31 mai 2009
Relativ putina lume stie ca „la o azvirlitura de bat“ de Bucuresti, la Magurele, fiinteaza Institutul pentru Stiinte Spatiale, un veritabil avanpost al creatiei ingineresti. Exista, cum se va vedea, motive puternice care pledeaza pentru scoaterea din anonimat a unei activitati remarcabile. Un exemplu va fi cit se poate de concludent.
La mijlocul lunii mai a.c., Agentia Spatiala Europeana a lansat o dubla misiune stiintifica prin intermediul rachetei Ariane 5 ECA, la bordul careia s-au aflat satelitii Herschel si Planck. Primul va cerceta originile si evolutia stelelor si galaxiilor, iar al doilea radiatiile fosile rezultate din explozia primordiala. În rindurile institutelor si grupurilor de savanti angajati in aceste misiuni se afla si cercetatori de la institutul romanesc amintit la inceput, respectiv cei care compun sectia de cosmologie. Conducerea sectiei se afla in echipa de coordonare a programului Planck. În centrul atentiei se afla masurarea fluctuatiilor de temperatura cu o precizie de ordinul milionimii de kelvin, fluctuatii care se banuieste ca au fost la originea Universului, prin imprimarea unui spectru de radiatii favorabil proceselor si fenomenelor care au urmat, inclusiv aparitia vietii.
La institutul de la Magurele exista toate serverele pentru Planck prin care se formeaza o retea specifica de captare a informatiilor, retea conectata la centre de investigatie si analiza din principalele centre stiintifice de pe planeta. Cu alte cuvinte, suntem „conectati“ la pulsul avangardei cercetarii in domenii de cel mai mare interes stiintific.
Alte articole
