Prima dezbatere publica a Clubului de la Bucuresti
Data: 16-31 mai 2009
Este tonic ca, in marasmul vietii publice dimbovitene, accentuat si de confruntarile electorale cu mize straine de interesul public, sa se auda voci lucide in sprijinul unor cauze demne de a fi slujite. Acesta este sentimentul domanant al celor care au participat la prima dezbatere publica organizata de Clubul de la Bucuresti. Insusi faptul ca s-au aflat laolalta doi fosti presedinti ai tarii, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, ca au dialogat in cei mai autentici termeni de civilitate - chiar confruntindu-se - personalitati din sferele politice, economice, stiintifice, precum Radu Cimpeanu, Adrian Nastase, Mircea Malita, Misu Negritoiu, Nicolae Vacaroiu, Razvan Theodorescu si multi altii care se situeaza consecvent pe pozitii diferite si chiar opuse in materie de doctrine, de evaluare a evenimentelor istorice, de viziuni asupra lumii, reprezinta "un tablou" cu totul remarcabil in peisajul cotidian al Capitalei noastre. Dincolo de valoarea interventiilor la dezbaterea unei teme atit de importante pentru noi toti, cum este cea consacrata cauzelor si cailor de iesire din actuala criza globala, s-a conturat - prin ceea ce s-a intimplat la reuniunea despre care relatam - posibilitatea de a se desfasura un dialog util intre toti cei interesati in imbunatatirea starilor de spirit si de fapt din atit de traumatizanta noastra societate.
Evenimentul despre care relatam a dat relief ideilor cuprinse in Declaratia de principiu a Clubului de la Bucuresti, care vizeaza depasirea animozitatilor de orice fel care au marcat atit de puternic si negativ evolutiile postdecembriste, pentru a se elimina o alta criza de proportii, definita de respectivul document drept "o criza de proiect". Intr-adevar, in absenta unui PROIECT NATIONAL este imposibil ca fortele creative ale natiunii sa se uneasca si sa construiasca o societate mai buna. Recunoasterea faptului ca "intr-o societate democratica, nimeni nu are monopolul ideilor" reprezinta o buna premisa pentru atingerea scopului prezentat de Declaratia de principiu: "Clubul de la Bucuresti isi propune promovarea valorilor fundamentale ale umanitatii, sustinerea dezvoltarii durabile a societatii romanesti, in spiritul cooperarii europene si internationale; promovarea unor politici publice bazate pe solidaritate sociala; sustinerea valorilor morale, politice, stiintifice si culturale ale societatii romanesti ca parte a civilizatiei europene si universale; crearea de noi canale de comunicare, nationala si internationala; asigurarea cadrului intelectual necesar dialogului intre societatea civila si structurile institutionalizate ale statului; promovarea unor politici publice si a unor initiative private destinate sustinerii tinerei generatii, in toate domeniile de activitate".
Sunt, neindoios, obiective generoase, cu un mare potential de atractie, inclusiv in rindurile intelectualitatii tehnice. De aceea, nu putem decit sa uram succes Clubului de la Bucuresti in desfasurarea unor asemenea demersuri, consonante cu aspiratiile tuturor celor carora le pasa de viitorul Romaniei.
Alte articole
